вівторок, 30 серпня 2011 05:15

Коровай спекли з тисячі яєць

Автор: Фото: Олена ДЗІК
  Богатирі виносять із намету коровай вагою шістсот кілограм на стадіоні у райцентрі Гусятин на Тернопільщині
Богатирі виносять із намету коровай вагою шістсот кілограм на стадіоні у райцентрі Гусятин на Тернопільщині

— Та що ви робите! Сумку вже порвали! Пустіть! — кричить у натовпі 28-річна Тетяна Загірна біля стадіону у райцентрі Гусятин на Тернопільщині.

Там влаштували Свято хліба і богатирські ігри. Із центру міста до стадіону люди йдуть однією колоною. Попереду обласна влада, потім делегації з кожного району області. Біля воріт утворився "затор" — глядачі ледве можуть протиснутися на територію. Міліція охороняє вхід до трибун. Пропускають лише за посвідченнями.

Суддя змагань — найсильніша людина планети Василь Вірастюк. Він привіз до селища шістьох богатирів. Силачі борються за кубок голови облдержадміністрації Валентина Хоптяна. Носять 130-кілограмові валізи, піднімають щит завважки 180 кг і тягнуть 3-тонний джип.

У перервах між виступами накривають голови мокрими рушниками — надворі +35°С, затінку немає.

Після силачів показові виступи на стадіоні влаштовують "беркутівці", а в небі три літаки демонструють фігури вищого пілотажу. Із висоти 1200 м на сцену спускаються парашутисти із прапорами України. Один зманеврував неправильно і полетів за межі стадіону у річку Збруч. Глядачі сміються.

Організатори просять богатирів винести із намету на сцену 600-кілограмовий коровай. Він потрапив у Книгу рекордів України як найбільший. Для тіста використали 600 кг борошна, 1 тис. яєць, 15 кг масла, 1 кг маргарину, 30 кг цукру та 6 кг дріжджів.

"Рекордсмена" склали зі 145 різних за розміром короваїв. На замовлення обласної влади їх спекла місцева 47-річна Марія Костів:

— Я короваї на весілля печу із 26 років. Але, коли запропонували цю ідею, була в шоці. Як за дві сутки такий коровай спекти? Мені допомагали шестеро жінок. Місили тісто день і ніч. Усе самі на ходу робили, але вийшло дуже смачно.

Короваї складали поверхами на один великий, прикрасили рушниками. Шестеро богатирів не подужали винести кондитерський виріб на сцену. Їм допомагають Василь Вірастюк та чемпіон світу із пауерліфтингу тернополець Ігор Побер.

Коровай ріжуть на шматки. Роздають учасникам і гостям.

— Усі так проголодалися, що на короваї налетіли, як бджоли на мед, — каже місцева жителька Оксана, 29 років. — На стадіоні не можна було купити ні їжі, ні води, а вийти і повернутися через кордон міліції нереально.

Свято відвідали 10 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Коровай спекли з тисячі яєць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі