вівторок, 13 вересня 2016 00:40

Контролери знають про 16 способів крадіжки електроенергії

 

— Крадуть усі — і бідні, і мільйонери. Бо такий в нас менталітет. Думають, коли всі дурять, то чого не можна мені, — каже 60-річний Віталій Ковальчук, директор Він­ницьких міських електричних мереж. Розповідає, як споживачі крадуть електроенергію.

— Спіймали на крадіжці одного чоловіка. Заплатив 15 тисяч гривень штрафу і за місяць попався знову. Думав, більше не перевірятимуть.

Контролери знають 16 способів, як споживачі користуються електроенергією поза лічильником.

— Назву найпоширеніші, якими торгують в інтернеті і підставляють людей, — продовжує Віталій Семенович. — Перше — неодимові магніти. Вони зупиняють лічильник. Друге — генератори. Вони не лише блокують облік, а й можуть відкручувати показники назад. Поширені приховані врізки в мережу. У багатоповерхівках на площадках розколупують біля щитової стіну, під'єднують кабель перед лічильником і акуратно все зашпакльовують назад. У місті був випадок. Одні люди купили квартиру і не знали, що є приховане під'єднання. Все спливло, коли ми робили технічні умови.

Якось зайшли в одну хату. Ніщєта повнєйша. Діти обсіли казан, гуртом їдять свинячу картошку. А батько дьоргається, бо ми оглядаємо лічильник. Виявилося, він його сам від'єднав. Ми пожаліли їх, штраф не виписували. Просто під'єднали, і все.

Штраф нараховуємо за спеціальною формулою. Враховуємо переріз підведеного кабелю, середнє споживання. Може становити до 25 тисяч гривень — несплата за три роки. Не більше, бо планову перевірку проводимо раз на три роки.

Віталій Ковальчук розповідає про рейди контролерів.

— Беремо спеціальну штангу, схожу на вудку. На ній є пристрій, що фіксує споживання електроенергії кожного будинку. Якось приїхали перевіряти село Біляни Чернівецького району. Заходимо на вулицю. Поряд стоять величезний двоповерховий маєток і маленька сільська хатка. Перший споживає

12 амперів, другий — шість. Заходимо. 80-річна бабця божиться, що не краде. Дивимось, а з шафи валить дим. Виявляється, сховала туди ввім­кнений тен. Доки говорили, одяг почав горіти. Бабця ним грілася, бо навіть грубки не мала.

— На початку 2000-х люди самі в себе крали лічильники. Всю зиму грілись електроприладами, накручували по повній, а весною знімали й писали заяву на викрадення. Злодіїв завжди здають сусіди. Особливо, якщо ворогують. Часто заяви пишуть одне на одного члени однієї родини: чоловік — на жінку, батьки — на дітей. Це тоді, коли дім поділений на кілька частин. Ніколи не раджу батькам будувати хату на двох дітей. З часом однозначно стануть ворогами.

Зараз ви читаєте новину «Контролери знають про 16 способів крадіжки електроенергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі