четвер, 12 квітня 2012 00:00

Ірландці щодня п'ють пиво і закушують м'ясом

Автор: фото: REUTERS
  Музиканти в ірландських пивних ресторанах грають за столами. Після виступу з ними можна побалакати, пригостити кавою
Музиканти в ірландських пивних ресторанах грають за столами. Після виступу з ними можна побалакати, пригостити кавою

— Їздила у столицю Ірландії Дублін зустрітися з друзями і походити по музеях. Сподобалися місцеві пивні ресторани — паби. Пива не люблю, але культурою тамтешнього відпочинку прониклася. То для них традиційне дозвілля. У паби ходять мало не щовечора, щоб відпочити з друзями та завести знайомство, — розповідає 26-річна Ірина Тимченко із Києва.

Через кризу в економіці Ірландії що два дні закривають паб.

— Звички місцевих також почали змінюватися. Колись ірландці були однією з найбільш "алкогольних" націй світу. Зараз намагаються приділяти більше часу родині та роботі. Проте вечірнє пиво не можуть викреслити зі способу життя.

У пабах дублінці часто спілкуються, не замовляючи алкоголю. Там співають пісень, читають пресу, підписують контракти.

— У гості ірландці майже не ходять. Запросила у готель друзів із Дубліна. Думала, посидимо, поговоримо, бо не бачилися давно. Вони не зрозуміли, навіщо сидіти у когось у кімнаті, і відмовилися. Пояснили, що ходити в гості в Ірландії не прийнято. Для зустрічі є чимало закладів.

Пиво — основний алкогольний напій у пабах. Закуски — із м'яса. Національні страви в Ірландії прості. Шеф-кухарі пишаються, що зуміли зберегти старовинні рецепти кельтів.

— Нам подали запечену щуку. Сподобалося картопляне пюре, перемішане з водоростями.

У Дубліні немає реклами цигарок. Палити у громадських місцях заборонено.

— Раніше у пабах курили багато. В окремих закладах недопалки кидали на підлогу, плювали. Там зауважень клієнтам не робили, мовчки прибирали після зміни.

Коли в Ірландії заборонили палити в ресторанах, місцеві виходили на вулиці з плакатами "Курці — теж люди".

— Відвідувачі дуже люблять живу музику. Паби зазвичай малі, тому музиканти грають на скрипках і гітарах, сидячи за столами поруч із публікою. Після виступу з ними можна побалакати, пригостити кавою.

У ресторанах продають багато преси. Можна придбати глянцеві журнали, кросворди.

— На сувенір купила місцеву газету з оголошеннями. У рубриці знайомств 90 відсотків хотіли знайти другу половинку із добрим почуттям гумору. 55-річний чоловік шукав дружину, яка знає багато анекдотів і часто жартує.

Парасолі беруть безкоштовно

Погода в Ірландії швидко змінюється — дощі йдуть часто, але недовго, дме сильний вітер.

— У Британії та Ірландії кажуть, у нас немає погоди, у нас є клімат. У дорогих магазинах, ресторанах і кафе Дубліна на гачках висять парасольки, їх можна брати безкоштовно. У пабах немає, бо туристи крадуть.

Місцеві обов'язково через день чи місяць повертають парасолю або приносять свою. Можна взяти одну на пошті, сховатися від дощу і занести в інший заклад.

 

Зараз ви читаєте новину «Ірландці щодня п'ють пиво і закушують м'ясом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі