четвер, 05 квітня 2012 06:45

Хвилина фільму про "Титанік" коштувала мільйон доларів

5 квітня в українських кінотеатрах стартує показ стрічки "Титанік" 3D-формату. В знятому 1997-го фільмі не змінили жодного кадру. На конвертування витратили 60 тижнів і $18 млн. Присвятили 100-річчю катастрофи.

— "Титанік" я планував зняти ще 1987-го, але гроші дали тільки 1995 року, — каже американський режисер 57-річний Джеймс Камерон. — Я мусив сам спуститися на "Титанік", щоб знати, як витратити 135 мільйонів доларів на зйомки фільму про нього.

У вересні 1995-го Камерон 12 разів із підводниками занурювався в батискафах "Мир-1" і "Мир-2" до "Титаніка" з борту російського науково-дослідного судна "Академік Мстислав Келдиш".

— Мій брат Майкл, інженер за професією, розробив підводну камеру для зйомок екстер'єру та інтер'єру затонулого лайнера. Планували, що я спускатимусь двічі, але в камеру вміщалося мало плівки. Я записував 15 хвилин і подавав сигнал, щоб мене піднімали нагору. Кожне занурення тривало по 3-4 години. Зняв носову частину лайнера і кілька уламків.

Для зйомок виготовили 30 макетів корабля. Найменший — на 4,5 м. Його розламували й топили у басейні завглибшки 7 м. Найбільший макет — на 231 м в довжину зробили за кресленнями будівельників "Титаніка". Справжній лайнер був на 34 м довший.

— Судно покрили металом тільки з лівого борту. У Саутгемптоні справжній "Титанік" був пришвартований правим бортом, — згадує зйомки художник-постановник Пітер Ламонт, 54 роки. — Джеймс вирішив знімати "навпаки". Під час монтажу зображення перевернули. Після зйомок повномірну модель "Титаніка" розібрали й розпродали на брухт. Айсберг, з яким зіткнувся лайнер, виготовили з піноутворювача. Зверху покрили скловолокном і воском.

Для зйомок фільму збудували кіностудію на узбережжі мексиканського Розаріто.

— Ми працювали без вихідних сім місяців. Найважче було зняти людей, які тонуть у холодній воді. Знімали у закритому басейні. Актори по шість годин не виходили з води. Кейт Вінслет злягла із запаленням легенів, бо не захотіла одягнути гідрокостюм.

Головні ролі виконали англійка Кейт Вінслет та американець Леонардо Ді Капріо. За сюжетом, заможна Роза Дьюїтт Б'юкейтер і бідняк Джек Доусон закохалися одне в одного на борту "Титаніка", що тоне під час першого рейсу через Атлантичний океан 1912 року.

— Портрет Роуз, який фігурує у фільмі, намалював Джеймс Камерон, — каже американський продюсер 51-річний Джон Ландау. — Його руки ми бачимо в кадрі. Він лівша, і правою рукою не годен навіть букв написати. Коли монтували, відзняті кадри відображали дзеркально.

Торік ескіз, виконаний вугіллям, продали з аукціону за $16 тис.

Хвилина готового фільму коштувала $1 млн. Бюджет картини становив $200 млн. Ця сума перевищує кошти, витрачені на будівництво "Титаніка". У 1910-1912 роках витратили 1,5 млн фунтів стерлінгів, що відповідало $7,5 млн. З урахуванням інфляції, 1997-го ця сума становила $120 млн.

Фільм був у прокаті з березня по жовтень 1997 року. Зібрав рекордну виручку $1,8 млрд. Фільм отримав 11 "Оскарів".

За рік кінокритики вишукали в ньому понад 20 помилок. Капітан Сміт заварює чай у пакетиках, хоча 1912-го ще ніхто не загортав чайне листя в мішечки з тонкого паперу. Роза платить Джеку за те, щоб він намалював її портрет, 10-центовою монетою, на якій зображений Рузвельт. Така з'явилася 1946-го.

Перед світовим прокатом стрічку 3D-формату показали актрисі Кейт Вінслет, 36 років:

— Коли на екрані з'явилося моє обличчя, мало не заволала від жаху: "Вимкніть це негайно! Невже я так виглядала?" — каже Кейт. — Було відчуття, що всьому світу демонструють старий домашній відеозапис, про який я давно забула. Минуло 15 років. Ми змінилися. Я схудла, а Лео розтовстів.

Як заробили на "Титаніку"

Аукціонний будинок у Нью-Йорку виставив на продаж п'ять тисяч предметів з океанського лайнера "Титанік", що потонув 1912 року. Розпродаж артефактів відбудеться 15 квітня. Перед цим вшанують пам'ять 1513 жертв

Серед експонатів — 17-тонний фрагмент корпусу "Титаніка", стернове колесо й особисті речі пасажирів та екіпажу — прикраси, взуття, годинники, гроші й документи.

За все сподіваються вторгувати $189 млн. Востаннє, 2008 року, за дерев'яний шезлонг із "Титаніка" виручили $60 тис.

У березні зробили тисячі фотографій затонулого судна. За 50 років судно замулиться повністю, за словами науковців.

 

Зараз ви читаєте новину «Хвилина фільму про "Титанік" коштувала мільйон доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі