середа, 08 лютого 2006 19:07

Паперову маску Путіна продали за 4000 доларів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Лариса Осадчук показує ляльку, яку виготовив колишній чоловік, і свої орігамі
Лариса Осадчук показує ляльку, яку виготовив колишній чоловік, і свої орігамі

47-річна Лариса Осадчук керівник київського клубу орігамі. Це японське мистецтво конструювання з паперу. Щомісяця, останнього вівторка, запрошує всіх бажаючих у японське посольство на відкриті уроки. У посольстві я просиділа дві години. Пішла звідти з трьома чудернацькими коробочками, двома паперовими журавлями і жабкою.   

Мешкає Лариса на Печерську, поряд із Ботанічним садом. У неї простора квартира. Хвилини зо три Лариса намагається заспокоїти собаку.

— Арсен у нас — філантроп, — сміючись, пояснює. — Але сумлінно гавкає, коли у квартиру заходять чужі.

Висока, струнка, чорноволоса жінка виглядає ледь на 35, одягнута у напівспортивну кофтинку і джинси. Зачіска — каре. У квартирі скрізь іграшки: м"які, дерев"яні, орігамі. Назустріч виходить  чорнокоса, смуглява Анастасія —  восьмирічна донька Лариси. Вона серйозна, а її мама, навпаки, всміхається.

Пані Лариса дістає із шафи коробки з готовими виробами. Паперові різнокольорові кулі, новорічні прикраси, звірятка, квіти в натуральну величину, карнавальні маски рудого лиса з двома лисенятами...

Я тобі —англійську, театр...
А ти конюхом станеш!

— Усе це робиться без клею і надрізів, з одного паперового квадрата, — розтлумачує вона. — Німець Марк Кершинбаум складає з паперу, один бік якого чорний, другий — білий, контрабасиста з контрабасом! Музикант у нього — чорний, а інструмент — білий...  До одного полтавського санаторію колись потрапив хлопчик із дитбудинку. Замкнутий, неговіркий, але чудово вмів складати з паперу усілякі цікаві штуки. Головний лікар викликав його і сказав: "Я не вірю, що ти це міг зробити сам. Сідай біля мене і складай". Хлопець став героєм. Про нього писали газети, ним захоплювалися. Дитина стала відкритіша, спокійніша.

Я мрію, щоб орігамі займалися в дитбудинках і лікарнях, а в метро люди, замість читання детективів, складали журавлів.

Пані Лариса зізнається, що для неї це неприбуткова справа. Але у світі майстри орігамі добре заробляють.

— Є люди, роботи яких оцінюються десятками тисяч доларів, — серйозно зауважує.

—На одному благодійному аукціоні в Москві маску Путіна продали за $4000.

Раніше пані Лариса була біологом, працювала на кафедрі генетики в  університеті. Тему для дисертації обрала про білок у хромосомах. Поїхала шукати матеріал до Москви. Ще Лариса захоплювалася ляльковим театром. У бібліотеці при ляльковому театрі ім. Образцова зустріла майбутнього чоловіка.

— Ми рік не спілкувалися. А потім випадково перетнулися знову. Замість дисертації я народила Михайлика, — пані Лариса зіскакує з дивана і виходить з кімнати. — Це була дуже творча сім"я, — лунає її голос із коридору. Жінка заходить до вітальні з маріонеткою. Віртуозно вирізьблений з дерева гостроносий чоловічок розтуляє рота, ворушить одним оком, а на другому — чорна піратська пов"язка.

— Це наш Дросельмейєр, із вистави "Лускунчик", — гордо повідомляє Анастасія.

— Це тато вирізав з дерева і розфарбував.

— Олег дуже талановитий, — тепло каже Лариса. — Його однокімнатна квартира в Москві, де ми жили, більше схожа на майстерню. Разом жили і Олегова мама, й ми з чоловіком, і Михайлик, а потім дочка Ася народилася. Але казки та іграшки й реальне життя — різні речі... Тож ми розійшлися.

Коли Асі був рік, я з дітьми повернулася в Україну, — продовжує. — Жили втрьох. Малі до тата їздять кілька разів на рік. Я інколи дзвоню. Коли Мишкові було 16, там трапилася історія з паспортом... Він поїхав з дитячими документами, а повертатися мав уже з дорослими. Сина з Росії не випустили. Тепер він збирається вступати там до сільськогосподарського інституту. На генетику, як колись я! Кіньми хоче займатися. Я йому жартома кажу: "Мишку, я тобі — англійську, театр... А ти конюхом станеш!".

1958 — народилася в Києві
1981 — закінчила біофак Київського держуніверситету
1985 — переїхала до Москви
1987 — вийшла заміж за лялькаря Олега Єрмакова
1989 — народила сина Михайла
1997 — народила доньку Анастасію
1998 — повернулася до Києва
2000 — організувала клуб орігамі в Києві

Зараз ви читаєте новину «Паперову маску Путіна продали за 4000 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі