Ексклюзиви
четвер, 20 жовтня 2011 17:19

В ізраїльських маршрутках не можна їхати стоячи

Кондиціонери скрізь - у транспорті, в усіх приміщеннях. Зате в жодному домі не бачила батарей опалення. ?Вони не потрібні, бо зима всього три місяці.?

В Ізраїлі поширена звичка класти ноги на сидіння. Останній рік навіть почали розміщувати наклейки про заборону цього. Але вони діють на ізраїльтян так само, як написи в нашому метро "Не притулятися".

Автобус стане в двох випадках: якщо на зупинці стоятимуть люди і махати рукою водію та якщо ви натиснете на кнопку STOP у салоні автобусу. Ці кнопки на кожному поручні. В усіх автобусах та маршрутках є відерця для сміття.

У маршрутних таксі - 10 сидячих місць. Більше пасажирів не беруть - за це штрафують.

Не заведено давати на чай у таксі. Пасками безпеки повинні користуватися не лише водій та людина на передньому сидінні, а й пасажири позаду.

Господарі яток залишають свої фрукти без нагляду на вулиці, а самі сидять всередині магазину, поруч із касою. Невже не крадуть? Підійшла до ящиків із фруктами, поклала до пакету яблуко та два персики й пішла, не розрахувавшись. Мене ніхто не спинив. Наступного дня підійшла до хазяїна крамниці й збрехала, що вчора забула оплатити фрукти. Дістала гроші.

У таксі не заведено давати на чай. Пасками безпеки повинні користуватися не лише водій та людина на передньому сидінні, а й пасажири позаду

- А, я пам'ятаю тебе. Така біленька, подумав, що бідна росіянка, пожалів.

- І часто вас так об'їдають?

- Не дуже. Тут так не заведено.

Грошей господар не взяв.

Кожен ізраїльський пенсіонер має право на доглядальницю. Їхні послуги - безкоштовні (хто ж їм платить? Держава? Скільки?), це 4-6 години на день.Зазвичай на таку роботу беруть філіппінок, бо вони добрі й терплячі. За останні роки побільшало доглядальниць із Росії, України та  Білорусі.

В усіх під'їздах темно, поки не ввімкнете лампочку. Горить 2 хвилини, потім автоматично вимикається.

Ізраїльтяни не викидають пластикові пляшки в смітники. Для цього є спеціальні металеві ящики. Вони розташовані через кожні 30 метрів.

Шалено популярний напій барад. На івриті це означає "град". Складається з льоду на 60 відсотків і фруктового або шоколадного наповнювача. Ціна - від 5 до 14 шекелів (10-30 грн. - "Країна"), залежно від наповнювача, розміру склянки та продавця.

Дуже багато велосипедистів. Дівчата у коротких сукнях, інколи на підборах, із прикрашеним квітами кошиком попереду - теж не рідкість. Спеціальні велосипеди зеленого кольору беруть в оренду. Сідаєте на одній стоянці, повертаєте - на будь-якій. Тільки треба мати відповідні документи.

У Тель-Авіві із собаками можна ходити куди завгодно. У кафе йому офіціанти обов'язково наллють води, а в парфумерному магазині дадуть понюхати те саме, що й хазяйці. Навіть якщо це Chanel № 5.

Крім звичних для нас тарганів, тут є ще й летючі. У довжину вони сягають 8 сантиметрів і більше.

Дітям у транспорті ніхто не поступається місцем, бо вони можуть сидіти на підлозі.

19 серпня, о 5.30 у Єрусалимі на лінію вийшов перший трамвай. Із 5.30 до опівночі, а в п'ятницю - до 15.00, курсують 14 складів, згодом їх побільшає. Два місяці проїзд безкоштовний. Трамваї замовили у Франції. Відповідно до ізраїльських вимог безпеки, вагони мають куленепробивне скло, а всі частини двигуна приховані в кожусі вагона, щоб у них не можна було заховати вибухові пристрої. Зупинки оголошують трьома мовами чоловічими голосами в такій послідовності: іврит, арабська, англійська.

\

Зараз ви читаєте новину «В ізраїльських маршрутках не можна їхати стоячи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути