вівторок, 16 серпня 2016 12:56

Усі пам'ятники радянської епохи зібрали в одному місці

Найвищі державні посади в Литві обіймають жінки

– Найдешевше у Вільнюс потрапити автобусом із Києва через Мінськ. За ніч можна доїхати, – каже студентка Львівського університету ім. Івана Франка Людмила Савченко, 21 рік. Із друзями тиждень подорожувала Литвою.

– Запланували відвідати максимум музеїв, побувати в найцікавіших місцях та природних заповідниках, скуштувати національну кухню. За тиждень побачили столицю і чотири міста.

Вільнюський університет – один із найстаріших у Європі. Студентів навчають на 12 факультетах, є понад 10 наукових центрів, астрономічна обсерваторія, ботанічний сад, студентський храм і три лікарні. За 2 євро можна оглянути головний корпус і піднятися на дах. Звідти відкривається краєвид на старе місто і президентський палац.

Автор: wikipedia.org
  У Клайпеді туристам радять відвідати Гору Відьом, центральне відділення пошти і пивоварню ”Швітуріс”. Продавці у магазині говорять англійською і литовською
У Клайпеді туристам радять відвідати Гору Відьом, центральне відділення пошти і пивоварню ”Швітуріс”. Продавці у магазині говорять англійською і литовською

Вечеря в ресторані "Зоряний шлях" на верхівці телевежі обійдеться у 50–60 євро на двох. Це найвища литовська будівля – 326,5 метра. На Новий рік і національні свята вежу прикрашають та підсвічують. Підлога в ресторані обертається – за годину можна оглянути панораму столиці з усіх боків.

Ужупіс – окрема республіка у Віль­нюсі. Її на березі річки Вільняле створили вільні митці. Написали різними мовами свою конституцію. За нею – кожен має право любити, жити, помилятися і мати право не мати прав. Зараз Ужупіс – вже не мистецьке, а туристичне місце. Багато дорогих кав'ярень, магазинів сувенірів. Художники малюють портрети за гроші. Перекупники намагаються продати настоянки на травах, бальзами. Увечері ж усе зачинене, тиша.

У парку літній чоловік пригостив фермерськими сливами. Скаржився, що більшу час­тину пенсії витрачає на комунальні послуги. Взимку обігріває одну кімнату і кухню, щоб зекономити. Купує лише екологічно чисті продукти у перевірених фермерів. Двічі на рік відпочиває біля моря.

Вісім років тому заборонили комуністичну символіку. Пам'ятники радянської епохи по всій країні викупив один бізнесмен і перевіз їх у парк "Грутас" у курортному містечку Друскінінкай. Щоб побачити пам'ятники Леніну, Сталіну, Дзержинському, Брежнєву туристи платять 6 євро. Можна покуштувати радянські грибні та овочеві страви.

Литовський чорний хліб печуть без дріжджів на житній заквасці, додають багато кмину. Зберігатися може місяць. Кисло-­солодкий на смак. Його підсушують, перчать, додають тертий сир, часник і подають до пива.

Президента Далю Ґрибаускайте повторно обрали два роки тому. Голова сейму, міністр фінансів, міністр оборони – жінки.

У колишньому єврейському кварталі є металева скульптура чоловіка і дівчинки, яка тримає кота. Це пам'ятник Цемаху Шабаду, який лікував бідняків. Допомагав домашнім тваринам. Цемах став прототипом лікаря Айболита в творі Корнія Чуковського.

На трасі Калінінград – Рига є гора Хрестів. Їх там понад 100 тисяч. Після придушення Російською царською армією повстання селян 1831 року з'явилися перші хрести, хоч там нікого не ховали. Хрест під час візиту до Литви встановив Папа Римський Іван Павло II. Кожен турист лишає маленький хрестик. Вірять, що це додає здоров'я.

Найпопулярніше туристичне місце Литви – збудований у XIV столітті Тракайський замок. Від Вільнюса до Тракая – близько 30 кілометрів, курсують автобуси й електричка. Фортечний двір із трьома вежами і замок розташовані на острові між двох озер, зай­мають понад 2 гектари. За 6 євро можна оглянути 16 залів з історичними експозиціями.

Каунас – друге за величиною місто Литви. У ньому є музей чортів. Художник Антанас Жмуйдзинавічюс почав колекціонувати їх на початку минулого століття. Після смерті в його будинку створили музей. У ньому понад 20 тисяч фігурок бісів – із дерева, кераміки, шкіри, металів, пластмаси, скла. Можна купити сувеніри й дрібнички у вигляді чортиків.

У музеї бурштину в місті Паланга зібрано понад 28 тисяч експонатів. Є шматки доісторичної смоли, ювелірні вироби з бурштину, інклюзи із застиглими в камені мухами й квітами. Найбільший екземпляр важить 3,5 кілограма. Найціннішому – із мушлею всередині, понад 50 мільйонів років.

У портовій Клайпеді є кілька музеїв – морський, годинників, ковальської справи. Поряд – Куршська коса. Це вузька ділянка суші. З одного боку – Балтійське море, з другого – затока. Усю косу займає національний парк "Неринга" – з піщаними дюнами, лісом, пляжами і невеликими селищами. У лісі на висоті 42 метри над рівнем моря є місцина, яку називають Гора Відьом. Майстри по дереву вирізали персонажів литовських казок – відьом, чортів, драконів, упирів, водяників, іншу нечисть.

П'ять литовських національних страв

1. Цепеліни – це зрази із сирої та вареної картоплі з м'ясом усередині, политі сметаною чи шкварками. Називаються так, бо формою нагадують літальні апарати цепеліни.

2. Кумпіс – запечена або відварена свинина зі спеціями. Рецепт – польський. Але литовці запікають м'ясо на сковорідці, а не в духовці.

3. Шакотіс – м'який торт, випечений із яєчного тіста на відкритому вогні. Потрібно від 30 до 50 яєць на кілограм борошна. ­Печуть на дерев'яному рожні, який поливають тістом. Стікаючи, воно набуває форми ялинки. Заввишки шакотіс буває від 10 см до 2 м.

4. Шалтібарщяй – холодний борщ на кефірі з вареними яйцями. Подають із гарячою відвареною картоплею та кропом.

5. Морку апкяпас – морквяна запіканка. У варену моркву додають цукор, борошно, вершки і прянощі. Готують у духовці.

Зараз ви читаєте новину «Усі пам'ятники радянської епохи зібрали в одному місці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі