пʼятниця, 24 червня 2016 13:05

П'ють вино, а коли край сонця ховається в море – аплодують

Оливи плодоносять понад 400 років

– Їхати у Грецію і весь час пробути на одному острові, якщо їх майже дві тисячі, – найгірша ідея, – каже 34-річний львів'янин Арсен Кович.

З дружиною Оленою у травні відпочивали у Греції. Самостійно спланували двотижневу подорож, бронювали готелі й орендували авто. До столиці Афін і назад летіли з Києва.

– Побували на чотирьох островах, купалися у водах трьох морів – Середземному, Егейському та Іонічному, – розповідає 30-річна Олена Кович. – Найбільші витрати – на транспорт: літак, пороми між ­островами, авто. Житло й харчування не набагато дорожчі, ніж у Києві.

Автор: goodmumhunting.com
  Рибалки сушать восьминогів на острові Крит. Щупальця смажать разом з іншими морепродуктами і подають з овочевими салатами
Рибалки сушать восьминогів на острові Крит. Щупальця смажать разом з іншими морепродуктами і подають з овочевими салатами

Коли потрапили на Афінський Акрополь – музей просто неба, здалося, що опинилися на базарі. Людей – кілька тисяч. Щоб сфотографуватися на фоні добре збереженої колони, треба стати в чергу. Вхід – 12 євро. Черги в єдиний платний туалет – кілометрові. Стіни недбало реставровані – підмазані наче бетонною сумішшю, багато риштування, яке вже тут роками. Після туристів не встигають прибирати – під ногами серветки, пластик. Біля храму Парфенон помітила використаний дитячий підгузок.

В Афінах увечері заблукали. Тричі до нас підходили наркодилери, безпритульні чіплялися за ноги. Повії приставали до чоловіка. Під під'їздом бачили наркомана, який коловся.

Із чоловіком – вегетаріанці, тому трохи зекономили на їжі. Стейки та морепродукти дорожчі за овочі. Ситний обід без м'яса з келихом вина коштує від 5 до 7 євро. Спробували з десяток видів оливок, часто пили вино, шампанське. У найменшій крамниці – кілька десятків видів хліба: від звичайного батона до хліба із сиром та в'яленими оливками. На Різдво готують хрістопсому, на Великдень – авгокулурес. На весілля і хрестини печуть особливі буханці.

Крит – найпопулярніше місце відпочинку в Греції. Це острів Зевса – царя всіх богів – за переказами. Тут розвинулась одна з найстаріших цивілізацій людства – Мінойська, що дала початок європейській культурі. Найвідоміша пам'ятка – палац-лабіринт царя Міноса, збудований чотири тисячоліття тому. За 12 євро можна оглянути царські покої, зали, двори, купальні палацу, які нагадують лабіринт. За легендою, там жило чудовисько – людина із головою бика, якому приносили в жертву хлопців і дівчат.

На Крит потрапляють більшість мігрантів із Сирії. У травні неподалік острова затонуло судно з кількома сотнями людей. Хвилі викидали рятувальні жилети, одяг, взуття. Мігрантів одразу забирають у спеціальні центри. Місцева влада переживає, що може зменшитися кількість туристів.

На поромі із Криту допливли до півострова Халкідіки. Там є гора Афон і комплекс монастирів Метеори. Християнські монастирі збудовані відлюдниками на верхівках скель ще в XV столітті. Монахи піднімалися на кам'яні масиви, переставляючи дерев'яні підмостки, укріплені на балках. На території діють шість монастирів. Туди не пускають чоловіків у шортах і жінок у штанях і коротких спідницях.

Власник таверни розповів, як нещодавно з друзями побили власника сусідньої кав'ярні. Туристи скаржилися, що той готує неякісну їжу і завищує ціни. Турагенти із групами стали оминати район. Тим часом у кризу багато хто виживає за рахунок туристів.

За легендою, в печері Діктеон Андрон на сході Криту народився головний бог грецької міфології – Зевс. Його батько Кронос боявся втратити владу, тому ковтав нащадків. Новонародженого Зевса мати Рея сховала в печері, а Кронос замість сина проковтнув камінь. У печері завжди прохолодно. Посеред одного із залів – камінна брила у вигляді колиски. В іншому залі – підземне озеро.

На оливкове господарство запросив дядько знайомого – Константінос. Два покоління їхньої родини чавлять олію. Греція – третя країна в світі за її виробництвом: після Італії та Іспанії. Оливкове дерево буває чоловічої і жіночої статі. Їх треба садити поряд. У сприятливих умовах олива живе і плодоносить понад 400 років. Урожай восени збирають вручну. З одного дерева – не менш як 15–20 кілограмів. Найдорожча оливкова олія марки "Лямбда" коштує 182 долари за літр.

У поселенні Ія на острові Санторіні білосніжні будиночки із синіми дахами розташовані на краю скелі над морем. Плисти на катері з острова Крит треба 1,5–2 години. Слід випити таблетки від нудоти, бо море неспокійне майже завжди. Бачили пасажирів, які блювали весь час. Були такі знесилені, що навіть не виходили на острів. Номери в готелях над морським урвищем коштують понад 1000 євро за добу. Найдешевша одноденна екскурсія обійдеться в 120 євро.

Автор: imgur.com
  Відпочивальники стрибають із вишки на острові Родос у бухті Святого Павла
Відпочивальники стрибають із вишки на острові Родос у бухті Святого Павла

Познайомилися з Марією – вона здає дві вмуровані в скелю кімнати. Каже, восени та взимку там страшні холодні вітри. Руйнують дахи, вибивають скло. Із місцевих зимують кількадесят осіб. Решта перебираються в міста.

На Санторіні три дні жили на головному острові Фірі. За кімнату в котеджі платили 80 євро. О 19.00 поїхали в поселення Ія дивитися захід сонця. В супермаркеті купили пляшку вина, бо в Ія воно втричі дорожче. Місця на вуличках і лавках перед заходом сонця займають за годину. Інколи через натовп не можна розгледіти моря. За традицією, всі п'ють вино, а коли край сонця ховається в море – аплодують. Далі туристи спускаються до порому, який відвозить їх на інші острови для ночівлі.

Із Фіри їздили автобусом на дикі кольорові пляжі півострова Акротірі. Добратися туди можна рейсовим автобусом за 2 євро. Називаються Червоний, Білий та Чорний – за кольором піску.

Закінф – це єдиний у Греції ­острів-заповідник для охорони морських черепах і рідкісних середземноморських тюленів. Великі черепахи "карета-карета" відкладають яйця на узбережжі. Влітку їх можна побачити у воді та на пляжі.

Блакитну бухту Навайо називають "райською". Інша назва – бухта контрабандистів. На пляжі досі є зруйнований піратський корабель, який розбився об скелі. Доступ до білого піску є лише з моря, навколо 200-метрові скелі.

П'ять національних страв Греції

1. Грецький салат, або Хоріатіки, вважають їжею бідних – через простоту і доступність інгредієнтів. Великими шматками ріжуть свіжі помідори, огірки, кришать петрушку, орегано, заправляють оливковою олією і кладуть сир фета. Порції дуже великі – можна замовляти одну на двох.

2. Сувлакі – маленькі шашлики зі свинини на дерев'яних шпажках. Пропонують майже у всіх кафе й тавернах. М'ясо маринують в оливковій олії, лимонному соку, спеціях. Подають із білим хлібом і шматочками лимона.

3. Для тарамосалати дрібнозернисту ікру минтая або тріски засолюють. Білий хліб перетирають із маслом, цибулею, соком лимона. Додають ікру. Отриману пасту намащують на хліб. Це улюблена закуска греків до місцевої самогонки – узо.

4. Креветки саганакі. Креветки обсмажують на сильному вогні, доки випарується вода. Додають томатний соус і перець чилі, лимонний сік. Смажать на повільному вогні кілька хвилин. Потім додають кріп і базилік. Запікають усе в обсмаженому твердому сирі саганакі. Страву їдять під час посту.

5. Мусака – це багатошарова запіканка з баклажанів, баранини з помідорами та соусу бешамель. Можна замовити в будь-якій кав'ярні. За бажанням додають гриби, яйця, морепродукти, оливки.

Зараз ви читаєте новину «П'ють вино, а коли край сонця ховається в море – аплодують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі