середа, 03 серпня 2016 08:22

Молока та молочної продукції не споживають, хліба – теж

У "попільничці світу" є 30 постійно діючих вулканів

Острів Ява називають "попільничкою світу" – тут розташовані 129 вулканів. 30 із них – постійно діючі.

Я живу біля підніжжя Мерапі – "Вогняної гори". Це один із найнебезпечніших вулканів Індонезії. Щоранку з його вершини піднімається стовп диму. Часто бувають невеликі землетруси. 2010 року виверження Мерапі тривало понад два місяці.

Найбільше туристів їздять до вулканів Бромо та Іджен у Східній Яві. Квиток на Бромо коштує 17 доларів. Вхід на Іджен – 11. Там розташовані хімічні озера, добувають кристали сірки. Місцеві її збирають вручну, видовбують молотками і носять пішки за 3 кілометри на завод.

Традиційна яванська кухня не дивує ні смаком, ні різноманітністю. Здебільшого, готують рис із тушкованими овочами двох-трьох видів. Скрізь подають пересмажену рибу та курятину. Можна знайти соте з баранини та яловичини. Свинини немає. Понад 90 відсотків населення Яви – мусульмани. Молока та молочної продукції не споживають, хліба – теж. Солодощі – не популярні. Часто можна натрапити на несвіжі, недбало приготовлені страви. Зате на ринку продається неймовірна кількість фруктів.

  Вулкан Бромо у Східній Яві. Розташований у національному парку Бромо Тенггер Семеру. Заввишки 2329 метрів. Назва гори походить від імені індуїстського божества Брахми, хранителя Всесвіту
Вулкан Бромо у Східній Яві. Розташований у національному парку Бромо Тенггер Семеру. Заввишки 2329 метрів. Назва гори походить від імені індуїстського божества Брахми, хранителя Всесвіту

Поїсти в їдальні коштує 1–2 долари, в ресторані європейського типу – від 5 до 10 доларів.

Осіння спека змінюється сезоном дощів. Ллє днями, інколи навіть тижнями.

Після сезону дощів спалахують інфекційні хвороби. Особливо важко їх переносять європейці. Найпоширеніші – зараження крові, шлункові інфекції та тропічні лихоманки.

Яванська мова – бахаза Джаві – має три "стилі" спілкування, вона складна для вивчення. Залежно від співрозмовника, місця та обставин, використовують різні граматичні конструкції. На додачу – вона образна, одне й те слово має кілька контекстів. Алфавіт – це різновид давньоіндійського письма. Використовує той же принцип, що й санскрит – письмо складами, а не буквами.

Яванська мова та її діалекти поступово виходять з обігу. Але іноземці, яким вдалося вивчити джаві, користуються пошаною і привілеями у місцевих. Ті можуть надати суттєві знижки, додаткові безкоштовні порції в ресторанах, запрошення на офіційні заходи та телепрограми, безплатно надати медичну допомогу, максимально сприяють у вирішенні будь-яких питань.

Найвідоміше яванське ремесло – батик. Це – техніка розпису тканин, завуальована духовна практика: контроль над розумом, тілом та емоціями. В її основі – нанесення складних, надзвичайно деталізованих малюнків на тканину з використанням воску й натуральних барвників. Вважається, що візерунки та комбінації кольорів впливають на психіку людини. Цінують лише батик ручної роботи.

Сільське господарство – основа стаття доходів на острові. Ґрунти Яви родючі від вулканічного попелу. Селяни збирають кілька врожаїв на рік. Вирощують рис, тютюн, чай, елітні сорти кави. Способи обробки землі – архаїчні, механіку майже не використовують. Селяни послуговуються спеціальними календарями, суворо дотримуються сонячних і місячних циклів, впливів зірок.

Намагаються в усьому догоджати іноземцям. Прояви гніву неприпустимі. Будь-яка суперечка повинна бути залагоджена без тиску та емоцій. Водночас яванці – неквапливі, погано дисципліновані, мають звичку відкладати все на завтра.

Острів Ява простягається на 1064 км із заходу на схід, третина території – це джунглі.

Населення Яви – 124 млн. Це 60% усіх мешканців Індонезії.

Ява – острів Малайського архіпелагу, розташований між Суматрою та Балі. За площею – 13-й у світі. Найбільше місто – Джакарта, столиця Індонезії. У ньому проживають 8,5 млн людей.

Відвідати два давні храми можна за 32 долари

На Яві розташований найбільший у світі буддистський храм Борободур та індуїстський храмовий комплекс Прамбанан. Їх збудували під час протистояння між буддистами та індусами у VIII–X ст. Достеменно невідомо, ким і як вони були зведені, але такий розмах будівництва перед­бачав дуже високий рівень знання математики.

Кам'яні стіни храмів Прамбанану вкриті барельєфами сцен із давньоіндійського епосу. Борободур являє собою модель Всесвіту – від нижчого світу безтілесних духів біля фундаменту до райських планет на вершині.

Туристам радять купувати квиток одразу до обох храмів. Це обійдеться у $32.

Зараз ви читаєте новину «Молока та молочної продукції не споживають, хліба – теж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі