четвер, 09 лютого 2017 18:42

"За правління Трампа розпочнеться перша світова громадянська війна"

Із ким воюватиме Україна в найближчі 15 років, – розповідає психолог Олексій Арестович

Чому вважаєте, що світ входить у ХХІ століття саме зараз?

– Нове століття починається 1 січня першого року. Але завжди є інерційне продовження минулого.

ХVІ століття почалося 1517 року, коли Мартін Лютер взявся реформувати Католицьку церкву. ХVІІ – стартувало 1618 року з початком 30-літньої війни (один із перших загальноєвропейських збройних конфліктів між угрупованнями протестантських і католицьких держав за домінування на континенті. – Країна). Ми живемо в устрої, що склався після Вестфальського миру 1648 року (заклав основи поділу світу на національні держави і пов'язаного з цим міжнародного права. – Країна). ХХ століття стартувало в серпні 1914-го з Першої світової війни. А наше – фактично з інавгурацієї Дональда Трампа 20 січня 2017 року.

Чому саме з неї?

– Бо він "тої сили частка, що робить лиш добро, бажаючи лиш злого". Це – бетонобійна машина, що має змести все, що залишилося від ХХ століття.

Якби перемогла Гілларі Клінтон, клан демократів ще на 10 років продовжив би консервацію американських політичних, економічних, військових, безпекових схем. Відповідно, і балансів у міжнародній політиці. Трамп це зламає.

Кожне століття розпочинається з руйнування чинної системи світу.

  Олексій АРЕСТОВИЧ, 41 рік, психолог, військовий оглядач. Батько Микола Сергійович – полковник запасу. Мати Тамара Олексіївна – пенсіонерка. Через військову службу батька родина часто змінювала місце проживання, тому за 10 років учився в 11 школах. Вступив до Київського національного університету імені Тараса Шевченка на біологічний факультет. 1993-го почав грати в театрі ”Чорний квадрат” і покинув навчання. Автор книжки ”Азбука Хірона. Початковий курс імпровізаційної драми”, ”Оскоплені боги”. Закінчив Одеський інститут Сухопутних військ. Був кадровим офіцером розвідки Збройних сил. 2005 року звільнився. Капітан запасу. 2010-го завершив восьмирічний курс навчання в російській авторській школі глибинної психології ”Людина серед людей”. Зараз як психолог проводить індивідуальну та групову терапію. У шлюбі втретє. З дружиною Анастасією виховують 9-місячного Олександра. Має доньок від попереднього шлюбу – 12-річну Аеліту і 5-річну Вероніку
Олексій АРЕСТОВИЧ, 41 рік, психолог, військовий оглядач. Батько Микола Сергійович – полковник запасу. Мати Тамара Олексіївна – пенсіонерка. Через військову службу батька родина часто змінювала місце проживання, тому за 10 років учився в 11 школах. Вступив до Київського національного університету імені Тараса Шевченка на біологічний факультет. 1993-го почав грати в театрі ”Чорний квадрат” і покинув навчання. Автор книжки ”Азбука Хірона. Початковий курс імпровізаційної драми”, ”Оскоплені боги”. Закінчив Одеський інститут Сухопутних військ. Був кадровим офіцером розвідки Збройних сил. 2005 року звільнився. Капітан запасу. 2010-го завершив восьмирічний курс навчання в російській авторській школі глибинної психології ”Людина серед людей”. Зараз як психолог проводить індивідуальну та групову терапію. У шлюбі втретє. З дружиною Анастасією виховують 9-місячного Олександра. Має доньок від попереднього шлюбу – 12-річну Аеліту і 5-річну Вероніку

Якими будуть основні глобальні виклики?

– Ми потрапили в кілька криз одночасно. Це криза світу, який склався після Другої світової війни.

Також руйнується Вестфальська система. Зараз багато учасників міжнародних дій не є державами. Наприклад, ІДІЛ.

Нищиться система розподілу сил між Росією й континентальною Європою, що склалася після наполеонівських війн.

Водночас триває четверта промислова революція (розвиток і злиття автоматизованого виробництва, обміну даних і виробничих технологій в єдину саморегульовану систему, з якнайменшим або відсутнім втручанням людини у виробничий процес. – Країна). Іншою стане техногенна складова цивілізації. Це дорого обійдеться людям у соціальному плані і змінить світ. Наприклад, у США прогнозують, що за 10–15 років 40 відсотків американців залишаться безробітними – через поширення роботів і автоматизацію виробництва.

Величезні зміни відбудуться кругом – від медицини до транспорту, зв'язку, енергетики. І це все одночасно. Не можу назвати ще одну кризу такого масштабу в світовій історії.

До чого вона веде?

– Насамперед, до зміни в колективному й індивідуальному підсвідомому. До кризи організації суспільства й розуміння того, хто ми, де живемо і навіщо.

Через це за правління Трампа розпочнеться перша світова громадянська війна. Вона завжди – боротьба за те майбутнє, у якому хочемо жити.

Більшовики перемогли в Росії, бо пропонували новий проект майбутнього. Поганий, добрий – неважливо. А чого хотіли меншовики й монархісти? Залишити систему, яка вже не могла працювати.

Так само зараз визначається, в якому світі житимемо.

Яким буде найближче десятиліття?

– Дуже бурхливе – через технологічні й соціальні революції, війни на геополітичних розломах. Україна – у зоні такого. Будуть запропоновані кілька варіантів систем на заміну тій, що вичерпалася. Вони боротимуться між собою. Розломи підуть по душах, мізках, серцях, сім'ях.

Яким може бути майбутнє світу?

– Змагаються чотири проекти. Перший – ноосферний. Передбачає поліглобальну цивілізацію – люди виходитимуть у космос. Це світ без кордонів, у кожного вдома свій зореліт. Для цієї нової античності потрібна людина: тілом – атлет, душею – поет, а мізками – філософ.

Другий проект – галактичної імперії за Айзеком Азімовим (1920‑1992 роки; професор біохімії, американський письменник, автор науково-фантастичних книжок. – Країна). Спочатку на всій Землі, потім у галактичному, космічному масштабі – єдиний уряд, центр із відібраних людей, здатних керувати світом і спрямовувати його розвиток.

Третій – проект техногенної сингулярності. В 2030‑2040 роках комп'ютери й автоматизовані системи почнуть будувати самі себе, і ми не знатимемо, як це відбувається. Прибічники цієї концепції кажуть, що це вже почалося – нещодавно комп'ютер виграв у чемпіона ґо (стародавня китайська стратегічна настільна гра. – Країна). Машина придумала новий алгоритм перемоги.

Сингулярність – це точка, коли техносфера почне розвиватися сама. Люди не розумітимуть, що там відбувається. Якщо раніше мали справу з біосферою, то матимемо – з техносферою.

Четвертий – проект апокаліпсису. Все розвалиться й повернемося до кам'яних сокир та луків. І почнемо все з початку.

Перша громадянська війна буде конкуренцією цих проектів, а переможе п'ятий. Він матиме риси всіх, але найбільше – ноосферного.

Яка модель майбутнього найбільш імовірна в Україні?

– У нас так само змагаються чотири проекти. І переможе п'ятий.

Перший – єврооптимістичний. Підемо в Європу, і все буде гаразд. Вочевидь, він програє. Євросоюз – у кризі і, скоріше за все, розпадеться.

Другий проект – націоналістичний. Модерний світ почався у ХVІІ столітті й відбувся до ХХ. Україна весь цей час була у складі інших держав. Націоналістичний проект хоче за 10 років пробігти дистанцію, яку європейські народи подужали за 300–350 років.

Третій – радянський проект. Під його гаслами відбувалася окупація Донбасу. Його прибічники – Ігор Гіркін (відставний офіцер російських збройних сил, колишній "міністр оборони" так званої Донецької народної республіки. – Країна), Павло Дрьомов (бойовик, "отаман підрозділу Донських козаків". – Країна). Вони кажуть, що України немає, а є триєдиний "рускій народ".

Четвертий – російський проект. Він полягає у фінляндизації України – обмеження у внутрішній і зовнішній політиці з урахуванням стратегічних інтересів РФ. Щоб формально ми були незалежні, але працювали на російський військово-­промисловий комплекс, наприклад. Були нейтральною зоною.

Радянський і російський проекти – не одне й те ж. Проявом їх конкуренції є вбивство польових командирів Кремлем. Моторолу, Дрьомова знищив російський проект.

Усі чотири проекти хочуть уніфікувати Україну до певного ладу. А в умовах революцій ХХІ століття зможе вціліти й дати цивілізаційний продукт лише побудований на універсальних принципах інтегрований проект. Він має взяти найкраще з усіх. Вирахувати роль України у світі. Хто ми для інших народів, для Землі? Зробити ставку на риси, які не спроможні виробити інші нації.

Що в Україні потенційно найперспективніше?

– Авіація і космонавтика. Дві третини людей, які розробили радянську космічну програму, – українці. Наша нація – одна з найкреативніших.

Запорізька Січ – це добровільне прийняття людьми певного способу життя. Приходив і тебе запитували: горілку п'єш? У Бога віруєш? Ну, заходь. І ти розділяв із цими людьми все. Вони вирішували, брали участь у складних цивілізаційних процесах того часу.

Сучасна Україна спотворена радянським соціалізмом. Патронажна система, насамперед, розбещує чоловіків. Держава вирішує все, а ти мусиш пристосуватися. 75‑80 відсотків українців мають соціалістичні погляди. Хочуть, щоб держава давала субсидії, соціальну допомогу. А вони майже нічого не робили.

Я бачу Україну, як троянду, на якій сидить жаба – державна система. І вони вже у симбіозі, тому посунути цю жабу важко.

Ви стверджуєте, що в найближчі 10–15 років українці воюватимуть не тільки з Росією. З ким іще?

– Між собою. Це не обов'язково буде військове протистояння. Війна – це не найгірше. Найстрашніші трагедії відбуваються на кухні. Родина може знести будь-що – зраду, відсутність грошей чи житла, хворобу дітей – поки бачить спільне майбутнє. Водночас сім'я може бути в здоров'ї і достатку, але якщо люди живуть різним майбутнім – розходяться. Так само в Україні. Націоналісти хочуть одного, єврооптимісти – іншого, проросійськи налаштована публіка – третього. Це бій не на життя, а на смерть. Він може відбуватися навіть у голові однієї людини.

Чи зважиться Росія на повномасштабну війну з Україною?

– Вона їй непотрібна. Непрямими діями Москва може створити умови, за яких у нас розпочнеться величезна суспільна криза.

Але у серпні – під час навчання "Захід-2017" – росіяни зайдуть у Білорусь. І вже не вийдуть звідти. Окупація відбудеться під гаслами порятунку країни від НАТО й українського сценарію.

Як це змінить військово-політичну обстановку в Східній Європі?

– Європа стане на 800 кілометрів ближче до агресора. Зникне нейтральна Білорусь. Польща і Балтика стануть потенційним театром воєнних дій між РФ і НАТО. Цим росіяни скажуть Європі: чи не краще вам відмовитися від підтримки України в обмін на те, що ми не будемо воювати?

Як діятимуть Сполучені Штати Америки?

– Президент Дональд Трамп може згорнути натовську безпекову парасольку над Європою. Мовляв, це – ваші проблеми, і вирішуйте їх власними коштами й розумом. Тоді Франція, Італія, Німеччина скажуть: Штати далеко – треба домовлятися з Росією.

Яка імовірність, що Євросоюз розпадеться?

– Величезна. Країни виходитимуть з ЄС. Потенційно – Німеччина, Данія, держави Бенілюксу (Бельгія, Нідерланди й Люксембург. – Країна). Дуже різний економічний уклад у південних і північних країн. ЄС за десятиріччя поділиться на стару й нову Європу.

Як це вплине на Україну?

– Не виключаю війни України з Польщею, якщо в останній до влади прийдуть підтримувані Москвою націоналісти. Також – з Угорщиною, Румунією. Або з російським угрупованням, яке завдасть удару з Білорусі.

Що стане критичним моментом, який вирішить долю війни на Донбасі?

– Якщо Росія виведе свої війська.

Може піти на це?

– Є такий сценарій. Трамп скаже: давайте, хлопці, об'єднуємось у Сирії у війні з ІДІЛ, також ви забирайтеся з України – я знімаю з вас санкції, ми приймаємо Росію у сім'ю західних народів. Таку пропозицію Москві вже зробили.

Новий президент США співпрацюватиме чи конфліктуватиме з Путіним?

– Вони можуть подружитись. Але якщо Путін захоче вести власну гру, Трамп скоро образиться – і Володимиру Володимировичу буде погано.

19 американських спецслужб щодня доповідають президенту істинні розклади. Трамп швидко побачить, що насправді робить Путін. Якщо посвариться з ним – американська зброя і якісь кошти можуть піти в Україну.

Які ресурси залучає Москва в війні проти України?

– Перший і другий корпус так званої армії ДНР-ЛНР – це російські війська. Очолюються від командира взводу до командира корпусу російськими офіцерами. У підрозділах бойовиків від 20 до 70 відсотків складу – громадяни РФ.

Росіяни залучили повний спектр інформаційної війни. Від кібератак до шаленого пропагандистського тиску. Основний тренд: українська нація генетично не здатна до самоврядування. Тому європейцям і американцям варто віддати її під Росію.

Як протистояти цьому?

– Треба боротися за самоідентифікацію. Дати відповідь на запитання: хто ми і куди йдемо?

Як змінилась українська армія за три роки?

– Збільшилася з кількох тисяч до 250 тисяч – в умовах війни. Ми зробили чудо.

Потрібно ростити кадри. І розвивати оборонно-промисловий комплекс. Щоб було власне озброєння – від стрілецького до ракетного. А ми досі закуповуємо патрони, бо росіяни забрали Луганський завод.

Яким буде майбутнє РФ?

– Росія – як величезна оса. У неї є голова – європейська частина, тільце – Сибір. Вона з'єднується дуже тонкою талією по Волзі й Уральському хребту, якою є Татарстан. Він повстане. Це – окрема держава, яка має з Росією федеральну угоду. Державність у РФ – це поєднання російського і тюркського елементу. Якщо тюрки повстануть, то прийде історичний кінець Росії. Розпад піде по всіх волзьких автономних республіках. У них дуже давні рахунки з федеральним центром. Сибір орієнтований на Пекін і Токіо значно більше, ніж на Москву.

Що це означатиме для України і світу?

– Необхідно буде дати раду хаосу в Росії. Мирно вона не розпадеться. Неминуча громадянська війна і питання: що буде з тамтешньою ядерною зброєю. На кого орієнтуватиметься європейська частина Росії, коли Кавказ і Поволжя воюватимуть? Побіжать до нас.

Що таке Україна зараз і чи спроможна вона змінитися за 2017 рік?

– Ми вперлися в каменюку. І не знаємо, куди підемо. Україна зараз – це корова з величезною раковою пухлиною, яка майже здохла. Система викачує все. 2016-й був роком протиріч. 2017-й стане дном. Система себе вичерпає. Частина еліт зрозуміють, що не зможуть ні зберегти активи, ні отримати нові. Якщо дійдуть консенсусу й укладуть змову проти системи, то розпочнуть реформи. Це може відбутися навіть у голові Порошенка.

Що в українській ментальності тягне нас назад?

– Селянська соціалістична складова у стилі "моя хата скраю". З другого боку – "держава мені винна".

70 відсотків українців не хочуть продажу землі. Хоча це може надати країні капіталізацію у три державні бюджети протягом п'яти років. Можна буде зробити цивілізаційний стрибок.

Як змінилася Україна за останні три роки?

– Середній психологічний вік українця 2014-го був 7–8 років. Зараз – 11‑12. Вступаємо у підліткову кризу. Ще за п'ять років про щось можна буде говорити.

За 10–15 років з'явиться якісно інша еліта?

– Так. В українському війську чотири покоління офіцерів. Генерали – ще радянські. Полковники – перехідного періоду, коли армія була розвалена. Майори й капітани – вже не такі. А у лейтенантів – зовсім інший світогляд.

Конкурс до військових навчальних закладів на бойові спеціальності під час війни зріс у п'ять-шість разів. Наприклад, на розвідувальному факультеті в Одеському інституті Сухопутних військ підскочив до шість-вісім людей на місце. Ці хлопці знають, що підуть воювати. Значить, нація здорова. Всередині замученої раком корови росте щось молоде і спритне – зараз вискочить і піде. Старе має відмерти, нове народитися. Воно вже є. Нова національна еліта виковується у середо­вищі людей, які поставили інтереси країни вище за власні.

Зараз ви читаєте новину «"За правління Трампа розпочнеться перша світова громадянська війна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі