вівторок, 29 січня 2013 18:45

Україна залишається чи не останньою, хто виконує забаганки "Газпрому"

 

"Газпром" вимагає в України сплатити 7 мільярдів доларів за недобір палива. Росіяни наполягають, що за контрактом від 2009 року Україна має закуповувати 52 мільярдів кубометрів газу й може знижувати обсяг споживання газу лише до 42 мільярдів кубометрів. Далі набуває чинності "бери або плати". Торік Україна імпортувала 32,9 мільярдів "кубів" російського палива. Отже, має заплатити за 9 мільярдів "кубів" невибраного палива, вважають росіяни

Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ, 58 років, експерт з енергетичної проблематики, уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки 2008 - 2010 років.

- Сума в 7 мільярдів узята зі стелі. Я ці угоди знаю як свої п'ять пальців. Там ніяк не виходить, щоб було саме стільки.

Це свідчення того, що рішення ухвалювали в Кремлі політично. Все одно платити ніхто нічого не буде. Бо, по-перше, "Нафтогаз" не має таких грошей. А по-друге, варто почекати на Стокгольмський арбітражний суд: якщо вони хочуть штраф, хай подають позов. А це роки судових тяганин. По-третє, "ГАЗПРОМ" у Європі УСІМ НАБРИД НЕПРОЗОРІСТЮ І МОНОПОЛЬНИМ ВСТАНОВЛЕННЯМ ЦІН. У таких умовах кожна держава буде обома руками за нас.

Москва розпочинає цей конфлікт, щоб залякати Україну. Бо наш ринок утікає їм з-поміж рук. Будується LNG-термінал, Україна домовляється про альтернативні поставки з Азербайджану та з Туркменістану. А тепер ще й угода з Shell по сланцевому газу. ЦЕ РОСІЯНАМ УЖЕ, ЯК ЦВЯХ У ДОМОВИНУ.

Кремль починає погрожувати не постачати нам газ. Але це - нереально. Якщо Україні перестануть постачати, то зупиниться і транзит до Європи. Росія зазнає серйозних фінансових втрат. Значно більших, ніж політичні дивіденди, яких сподівається надбати. А Україні до кінця опалювального сезону цілком вистачить газу в її сховищах.

Росіяни побачили, що для України Shell - довготермінова перспектива і дуже сильний аргумент для наступних перемовин про газові поставки. Бо вже не йдеться про теперішній контракт - із горем навпіл ми його виконаємо. Мова про наступну угоду. Вона може бути катастрофічна для Росії. Україна залишається чи не останньою, хто виконує забаганки "Газпрому". В Європі вже тісно від постачальників, Китай і Японія вимагають газ за копійки. УКРАЇНСЬКИЙ РИНОК ЛИШАВСЯ НАЙБІЛЬШИМ. І РАПТОМ ВІН ТІКАЄ.

Хтозна, чи Україна поведеться на цю провокацію. ПОТРІБНА ПОЛІТИЧНА ВОЛЯ. Щойно ми оскаржимо ці вимоги, то виграємо арбітраж, і це буде шанс почати нормально з Росією працювати.

Зараз ви читаєте новину «Україна залишається чи не останньою, хто виконує забаганки "Газпрому" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі