четвер, 25 березня 2021 09:58

У влади вперше є реальний шанс почати реформи

5 березня Сполучені Штати Америки заборонили в'їзд у країну українському олігарху й колишньому державному діячеві 58-річному Ігорю Коломойському та його родині. Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що причиною таких санкцій стала "участь Коломойського в корупційних діяннях, що підривали довіру українського суспільства до демократичних інститутів і процесів урядування" у 2014–2015 роках, коли був головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації України.

Рішення США підтримав Євросоюз.

Володимира Зеленського вважають близьким до Ігоря Коломойського. До обрання президентом працював на каналі олігарха. 12 березня глава держави прокоментував американські санкції. "Ми підтримуємо це рішення і працюємо над тим, щоб повернути в Україну кошти і справедливість. Чітко бачимо різницю між великим бізнесом та олігархічним класом".

Колишні власники Приватбанку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов незаконно вивели з банку до його націоналізації 2016‑го щонайменше 5,5 мільярда доларів, встановило міжнародне агентство Kroll.

Проти олігарха триває розслідування у Великій Британії, Сполучених Штатах. Американські прокурори підозрюють, що у 2008–2016 роках він із бізнес-партнером відмивали гроші через підставну компанію і купували нерухоме майно в Кентуккі, Огайо та Техасі. Його вартість оцінюють у 60 мільйонів доларів.

Чи зможуть санкції проти Ігоря Коломойського підштовхнути українську владу до реформ? Чи скористається Володимир Зеленський шансом позбутися впливу олігархів?

  Голови Запорізької обласної державної адміністрації Валерій Баранов (ліворуч), Дніпропетровської адміністрації Ігор Коломойський (у центрі) та Донецької Сергій Тарута вітаються перед нарадою у столиці 30 квітня 2014 року. Того дня виконувач обов’язків президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов доручив керівникам областей почати створення батальйонів територіальної оборони. 12 квітня проросійські озброєні угруповання захопили Слов’янськ і Краматорськ на Донеччині. З цього почалася російська агресія проти України
Голови Запорізької обласної державної адміністрації Валерій Баранов (ліворуч), Дніпропетровської адміністрації Ігор Коломойський (у центрі) та Донецької Сергій Тарута вітаються перед нарадою у столиці 30 квітня 2014 року. Того дня виконувач обов’язків президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов доручив керівникам областей почати створення батальйонів територіальної оборони. 12 квітня проросійські озброєні угруповання захопили Слов’янськ і Краматорськ на Донеччині. З цього почалася російська агресія проти України

– В української влади є шанс зменшити вплив олігархів. Американці санкціями проти Ігоря Коломойського дали сигнал про підтримку, – говорить політик 62-річний Олег РИБАЧУК.

Чим вони обернуться для Ігоря Коломойського?

– Б'ють по його репутації та авторитету. Вже не почувається найвпливовішим в Україні. Це боляче. Згодом почне втрачати прибутки.

Який вплив маєте на увазі?

– Після обрання президентом Володимира Зеленського олігарх відчував себе господарем України. Повернувся, став з'являтися на публіці. Його група у фракції "Слуги народу" поводилася нахабно, під контролем лишалися цілі сфери. Вважав, що всі тутешні олігархи для просування своїх інтересів мають домовлятися з ним. Така традиція серед мільярдерів була з часів Леоніда Кучми. Тоді домовлялися з Пінчуком, за Януковича – з Ахметовим.

Американці дали зрозуміти, що з Коломойським і в ресторан краще не ходити. Це чіткий сигнал кредиторам, іноземним компаніям, банкам і людям із вищого кола.

Для України в рішенні США більше користі чи шкоди?

– Тільки плюс. Штати сформулювали причину санкцій: за опір намаганням молодої української демократії вибудувати державні інститути.

Є ймовірність, що сфери, монополізовані бізнесом Коломойського, повернуться до ринкових умов роботи. Наприклад, авіа­перевезення. У нас перельоти між містами та в інші країни коштують значно дорожче, ніж у Євросоюзі. Роками не підписуємо угоди про авіасполучення, що збільшило б кількість підприємств з авіаперевезень. Причина – компанія-монополіст Коломойського (Міжнародні авіалінії України. – Країна). Вона не пускає на ринок перевіз­ників-лоукостерів. Те саме стосується енергетичної сфери. Олігарх купує в держави енергоносії значно дешевше за інших.

Чи готовий Зеленський скористатися санкціями?

– У влади вперше є реальний шанс почати реформи і зменшити вплив олігархів. Команда Зеленського чутлива до настроїв у суспільстві, рейтингів, реакцій людей. Тому працюватимуть у цьому напрямі. Питання лише в тому, чи зможуть зламати систему повністю? Якщо не вибудують чітких, однакових для всіх правил у великому бізнесі – на зміну таким, як Коломойський, прийдуть інші. І це може бути ще небезпечніше.

Чому?

– Наступна генерація олігархів буде досвідченішою, хитрішою, враховуватиме попередній досвід і продукуватиме нові підходи. Це як з Олесем Довгим у Київській міській державній адміністрації за часів мера Леоніда Черновецького. Батько відправив його на навчання за кордон, потім увів у справи, й Олесь вправно й тонко провертав у Києві оборудки (2017‑го нардепа звинуватили в незаконному переданні земель київського заказника Жуків острів, коли він працював заступником міського голови столиці у 2006–2011 роках. Парламент позбавив депутатської недоторканності. Згодом Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу за браком доказів. Позаторік Довгий переобрався до парламенту. – Країна). Не так грубо, як олігархи старого гарту.

У чому їхня особливість?

– Не враховують і не продумують наслідків своїх заяв, живуть зі звичками з минулого. Наприклад, кум Путіна Віктор Медведчук в одному інтерв'ю заявляв: "Завжди плачу готівкою". У світі це вважається поганим тоном. Тільки мафія платить готівкою, ухиляючись від податків.

Ігор Коломойський робив заяви про необхідне зближення з Росією. Ясно, що РФ для наших олігархів зрозуміліша. Це лоно, з якого вони вийшли. Але не можна своїми зверненнями перекреслювати вибір українців.

Чи допоможуть санкції повернути 5,5 міль­ярда доларів, виведених із Приват­банку?

– Для цього має бути системна робота влади. Треба правильно підготувати документи. Імовірність чимала. Адже Зеленський хоче показати виборцям результат боротьби з олігархами. Влада вже почала діяти без формального оголошення Коломойському війни. Кабмін змінив керівництво в Центренерго (в енергетичній компанії призначили виконувачем обов'язків гендиректора Юрія Власенка, який до цього був головою правління Черкасиобленерго. На попереднє керівництво впливав Ігор Коломойський, за розслідуванням програми "Схеми: корупція в деталях. – Країна), вручив підозри колишнім топменеджерам Приватбанку. Влада показала, що більше не допускатиме такого зухвальства.

Володимир МУКАН

  ”Санкції мають спонукати Володимира Зеленського усунути Ігоря Коломойського від впливу на владу. Якщо президент нічого не робитиме, то розпишеться в небажанні змін. Маємо побачити – він зможе чи слід вже думати про наступника”, – каже політолог Михайло БАСАРАБ. Художник Дмитро Скаженик втілює цю думку в такому образі
”Санкції мають спонукати Володимира Зеленського усунути Ігоря Коломойського від впливу на владу. Якщо президент нічого не робитиме, то розпишеться в небажанні змін. Маємо побачити – він зможе чи слід вже думати про наступника”, – каже політолог Михайло БАСАРАБ. Художник Дмитро Скаженик втілює цю думку в такому образі

Розслідування проти Коломойського триває у США кілька років. Санкції – частина цього процесу. Можемо використати їх як привід для посилення тиску на олігарха в Україні. Проте ОЛІГАРХІЧНА СИСТЕМА ІСНУЄ 30 РОКІВ. ЩОБ ЗРУЙНУВАТИ ЇЇ, ПОТРІБНО ЙТИ НА ПОЛІТИЧНЕ САМОГУБСТВО. Кожна нова влада вступала в партнерські стосунки з одними групами впливу й виступала проти інших. Утримувався баланс. Так робив Порошенко, так робить Зеленський. Розкрутили історію Медведчука. Вона пов'язана з електоральними й політичними інтересами. Це не частина міжнародного плану. В Офісі президента намагаються створити Зеленському образ патріота, щоб знизити рейтинг Порошенку.

В Коломойського з президентом було тісне спілкування. Зараз відносини стали прохолодніші, але вони є. Володимиру Олександровичу незручна ця історія. Без олігарха в нього було би менше ресурсів і політичного капіталу.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ МАЄ ДВА ВАРІАНТИ. Посилити тиск на мільярдера. Тоді відкриє кілька фронтів: Медведчук, Порошенко, Коломойський. Ризикована гра. Офіс президента не має стільки ресурсів, щоб боротися з усіма одразу. Другий варіант – нічого не робити. З погляду можливостей, він логічніший.

Ілія КУСА, 27 років, аналітик Українського інституту майбутнього

Україна майже ніколи не бачила реформ. Держава 30 років експлуатує транспортну, економічну, соціальну та владну радянські інфраструктури. Навіть сидять чиновники в тих самих будівлях.

ВЛАДА ПЕРЕТВОРИЛАСЯ НА ПРЕЗИДЕНТСЬКУ ВЕРТИКАЛЬ. УСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД бачення, НАСТРОЮ і світогляду Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО. І справи проти Коломойського – теж. Прокуратура – це пряма відповідальність глави держави. СБУ працює тільки для нього. Судова система – невідомо для кого.

Скоро вийде розслідування міжнародної журналістської агенції Bellingcat про зрив спецоперації західних спецслужб. Вони хотіли арештувати понад 20 бойовиків російської приватної військової компанії "Вагнер". У провалі, ймовірно, винен керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Після показу фільму ситуація з Коломойським відійде на другий план.

Сергій ГАЙДАЙ, 55 років, політтехнолог

Нова адміністрація Джозефа Байдена й Ентоні Блінкена заявляла, що боротьба з корупцією у глобальному масштабі є однією з цілей зовнішньої політики США. Це стосується не лише України. Надмірний вплив олігархів у нас створює проблеми і для країни, і для партнерства зі Штатами. Союзники намагаються допомогти. А відреагувати має керівництво держави, позбуваючись впливу олігархів, який часто межує з корупцією.

Підтримка американських санкцій Євросоюзом – знаковий момент. Деолігархізація, боротьба з корупцією, підвищення ефективності державного управління – це умови нашого приєднання до країн, з якими хочемо бути в союзі. Вирішимо ці проблеми – наблизимось і до питання обговорення членства України в НАТО.

Валерій ЧАЛИЙ, 50 років, експосол України в США

Із Приватбанку виводили передусім депозити громадян. У США на ці кошти купували нерухоме майно. Штати не перший рік розслідують походження американської власності олігарха. Санкції – новий етап їхнього реагування. Сигнал про нетолерантність до відмивання грошей через інструменти глобального бізнесу. Пас у бік України, який дозволяє нам діяти рішучіше щодо мільярдера. Добрий сигнал нашій системі правосуддя, щоб Коломойський більше не мав шансів відіграти рішення щодо націоналізації Приватбанку. Ігор КОЛОМОЙСЬКИЙ погіршив свою ситуацію і тим, що ПОЧАВ БОРОТИСЯ ІЗ ЗАХІДНИМ ВЕКТОРОМ КРАЇНИ. Спонсорував інформаційну роботу проти антикорупційних органів.

Олександр СУШКО, 47 років, виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження"

Автор: nabu.gov.ua
  22 лютого правоохоронці посадили в аеропорту ”Бориспіль” чартерний літак, що прямував із Дніпра до австрійського Відня. Затримали колишнього першого заступника голови правління Приватбанку Володимира Яценка. Його підозрюють у розкраданні майже 137 мільйонів гривень. За три дні він вніс 52 мільйони застави й вийшов із-під варти
22 лютого правоохоронці посадили в аеропорту ”Бориспіль” чартерний літак, що прямував із Дніпра до австрійського Відня. Затримали колишнього першого заступника голови правління Приватбанку Володимира Яценка. Його підозрюють у розкраданні майже 137 мільйонів гривень. За три дні він вніс 52 мільйони застави й вийшов із-під варти

Санкції проти Ігоря Коломойського – це сигнал підтримки реформ в Україні. Вплинуть і на олігарха, і на групу Приват – бізнесменів навколо неї. Ніхто не захоче бути на місці Ігоря Валерійовича. Показовою є поведінка Ігоря Палиці. Позиціонував себе як близька людина до Коломойського. А недавно заявив, що не є його бізнес-партнером. Влада має юридично довести шкоду олігархів для країни. ЯКЩО ВКРАВ ГРОШІ – МАЄ БУТИ ОБВИНУВАЛЬНИЙ ВИРОК.

Антон ШВЕЦЬ, 34 роки, співзасновник партії "Демократична Сокира"

Санкції мають спонукати Володимира Зеленського усунути Ігоря Коломойського від впливу на владу. Якщо нічого не робитиме, то розпишеться в небажанні змін. Маємо побачити, він зможе чи слід уже думати про наступника.

Білий дім підштовхує українського президента до швидшої реалізації невиконаних завдань – судової реформи, змін у силових відомствах. Є питання проблемного оточення, яке підозрюють у співпраці з Росією. ЯКЩО вплив Андрія Портнова на слідчі органи залишиться високим і ПОСАД НЕ ВТРАТЯТЬ АНДРІЙ ЄРМАК, РУСЛАН ДЕМЧЕНКО Й ОЛЕГ ТАТАРОВ, США ЗРОЗУМІЮТЬ, ЩО ЇХ НЕ ПОЧУЛИ.

Олігархи володіють ресурсами, контролюють медіа й укорінились у систему державного управління. У боротьбі з ними президенту доведеться йти на репутаційні втрати. Через підконтрольні ЗМІ на нього чинитимуть колосальний тиск. Боротися треба грамотно й рішуче. Для початку – вичавити російські впливи на стратегічні галузі та економіку.

Зеленський увійшов у протистояння, з якого немає виходу. Переможцем залишиться один. Має заручитися підтримкою слідчих органів і судової системи. Для цього необхідно їх реформувати.

Мільярдерам, які підуть на мирову, треба дати можливість для відступу. Великий капітал має прибрати руки від політики і працювати на Україну, а не офшори.

Михайло БАСАРАБ, 44 роки, політолог

Синхронність американських і європейських кроків – це чіткий сигнал і Москві, що Заходу набридли "гарні хлопці" з Росії. У Кремлі повинні ухвалити рішення – продовжують грати з вогнем чи повертаються до нормальної поведінки. Віддайте Крим, Донбас, Південну Осетію, Абхазію, Придністров'я. Розплатіться за боргами й отримаєте шанс на потепління відносин. Санкції – це сигнал наближеним до Путіна. Це люди, які грабують країну і весело живуть із цими грошима на Заході.

У нас ОЛІГАРХИ ПРИЗНАЧАЮТЬ ПАРЛАМЕНТАРІВ, МІНІСТРІВ, А ІНКОЛИ ДОПОМАГАЮТЬ ЛЮДЯМ СТАВАТИ ПРЕЗИДЕНТАМИ. Рішення США – це натяк на демократію. Маємо шанси на зміни.

Українській владі треба демонструвати, що готова робити конкретні кроки в боротьбі з олігархами, якщо розраховує на підтримку Заходу. Він говорить: ми щось робимо, і ви щось робіть. Неправильно цим шансом не скористатися. У Зеленського має взяти гору почуття відповідальності. Можливо, навіть слід вчинити самопожертву заради задекларованих цілей. Потрібна рішучість.

Володимир ОГРИЗКО, 64 роки, керівник Центру дослідження Росії

  ”Найбільша загроза державності – корумповані чиновники. Кожен на своєму рівні ухвалює рішення всупереч інтересам країни”, – вважає експерт із міжнародних відносин Григорій ПЕРЕПЕЛИЦЯ. Художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ бачить це так
”Найбільша загроза державності – корумповані чиновники. Кожен на своєму рівні ухвалює рішення всупереч інтересам країни”, – вважає експерт із міжнародних відносин Григорій ПЕРЕПЕЛИЦЯ. Художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ бачить це так

США серйозно налаштовані на боротьбу з олігархічним режимом в Україні. Ігор Коломойський став другою фігурою, за яку взялися після Дмитра Фірташа. Наступними можуть бути Рінат Ахметов і Петро Порошенко.

Активізація справи Приватбанку свідчить, що Володимир Зеленський включився в боротьбу з олігархами. Закликав мільярдерів працювати чесно. Вони ж розв'язали інформаційну війну. Коли почалися проблеми з економікою, глава держави мусив погодитися на вимогу Ахметова змінити уряд. Частина нардепів зі "Слуги народу" і прем'єр Денис Шмигаль – його люди. За це олігарх гарантував Зеленському економічне сприяння.

Зараз найбільша загроза державності – корумповані чиновники. Кожен на своєму рівні ухвалює рішення всупереч інтересам країни. Основною ознакою режиму є кримінал. Закони приймають для злодіїв. Янукович трансформував олігархічний режим в клептократичний. Порошенко довів його до філігранності. Бо за його президентства ухвалили закон, що робить суддів безкарними.

Григорій ПЕРЕПЕЛИЦЯ, 67 років, експерт із міжнародних відносин

Зараз ви читаєте новину «У влади вперше є реальний шанс почати реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі