середа, 05 серпня 2020 12:03

Та сторона

"Україна повинна знати ціну "обіцянкам" тієї сторони", – коментує президент 42-річний Володимир Зеленський трагедію, що сталася 13 липня. Біля Зайцевого Донецької області російські гібридні війська обстріляли українських військових, які мали забрати тіло загиблого. Один загинув, двоє отримали поранення.

– Усі ці танці з бубнами навколо термінології Зеленського і його Офісу треба закінчувати, – каже народний депутат Володимир Ар'єв, 45 років. – Язик у них не повертається назвати Росію ворогом і агресором? Вирішили використовувати обхідні фрази, щоб не називати речі своїми іменами? Добре. Доведеться пояснити – що таке "та сторона" і відповісти на інші запитання мого звернення. Відповідь опублікую

11 значень слова "сторона" подає 11-томний Академічний тлумач­ний словник української мови, виданий у 1970–1980 роках. Перше – це простір, місцевість, розташовані в якомусь напрямку від когось, чогось, а також цей напрямок.

 

Окрім того:

– те саме, що бік;

– місцевість, область, район, що має певні природні й кліматичні особливості; край;

– як прислівник "стороною" – кружним шляхом; в обхід;

– простір, місцевість, місце, розташовані справа або зліва від середини;

– складова частина, елемент;

– особа, група осіб, організація, що протиставляється у певному відношенні іншій особі, групі осіб, організації тощо;

– одна з поверхонь предмета, бік чогось;

– у математиці – відрізок прямої, що обмежує геометричну фігуру;

– переносне значення – погляд, точка зору, розуміння;

– рідко – те саме, що сторінка.

Поділ горизонту на чотири сторони світу – північ, південь, захід, схід – виник за часів античного світу. На перших мапах зображували найбільш досліджені землі біля Середземного моря. Так виникла традиція, що північні об'єкти повинні бути вгорі. На китайських картах того часу вгорі розміщували південь, на пізніших арабських – схід. У Середньовіччі в центрі карти ставили Єрусалим. Вище від нього – схід, де, як вважали, є рай. З поширенням у XVII ст. компаса, стрілка якого показує на Північ, повернулися до антич­них принципів.

"Чотири сторони світу залишилися тільки у вжитку людей, яким навігація не надто важлива, – пише інженер Андрій Алєксандров на сайті The Question. – Скажімо, для моряків вітрильного флоту є 32 напрямки – за кількістю румбів компаса. Для авіаторів – не менше 360, як градусів у повному колі. Боюся, незабаром поняття сторін світу можуть зникнути. З поширенням джипіесу, ґлонасса, ґалілео й подібних сервісів використовуватимуть тільки координати на навігаторі".

Темна сторона Місяця – помилкова назва невидимого із Землі боку супутника. Насправді Сонце однаково освітлює Місяць. На зворотному боці значно менше морів, ніж на видимому. Також там більший діапазон висот, зокрема на ньому розташовані найвища й найнижча точки поверхні супутника.

– Переходь на Темну сторону! – звертається Дарт Вейдер із "Зоряних воєн" до головного героя Люка Скайвокера.

Боротьба між джедаями і ситхами – прихильниками Світлої і Темної сторін Сили – провідна лінія сюжету кіносаги. Налічує дев'ять повнометражних фільмів, знятих протягом 1977–2019 років, а також серіали, мультфільми, комікси, книги.

"Переходь на Темну сторону. В нас є печеньки", – такі графіті з'явилися в Лондоні 2005-го. Фраза стала інтернет-мемом.

B-side – "сторона Б" – музична композиція, що не претендує на комерційний успіх. Назва виникла у 1950-х, коли більшість релізів виходили на двосторонніх вінілових платівках. На стороні А записували основну пісню чи мелодію, на стороні Б – додатковий матеріал. Пізніше ця термінологія перейшла на магнітофонні касети.

Траплялося, що і композиції зі сторони Б ставали популярними. Наприклад, We Will Rock You – пісня гурту Queen, що була бі-сайдом синґлу We Are the Champions 1977 року.

"Та сторона" – російський сайт, присвячений остарбайтерам, військовополоненим і в'язням німецьких таборів під час Другої світової війни. В основі проєкту – архів товариства "Меморіал". У мережу виклали понад 300 інтерв'ю, записаних від 1980-х і дотепер, а також близько 400 тис. листів колишніх остарбайтерів.

"Нас цікавить "та сторона" – поза офіційними урочистостями, сторінками підручників, переміщеннями військ, – пояснюють керівники проєкту. – Життя людей, які опинилися в орбіті найтрагічнішої події світової історії".

"Та сторона" – поп-гурт, створений 2003-го в Донецьку. Через рік стали переможцями Все­українського фестивалю вуличної культури. Виконують пісні російською мовою. З початком конфлікту на Донбасі переїхали в Москву. Періодично виступають у рідному місті.

– Безглуздо змішувати політику й музику, – каже учасник гурту Андрій Лозовський. – Люди, які опиняються в цьому процесі, не розуміють і сотої частки того, що відбувається.

Сторона – село в Дрогобицькому районі Львівської області. Населення – 1,8 тис. осіб. Є дерев'яна греко-католицька церква Благовіщення Пресвятої Богородиці 1830 року та мурована церква Святого Миколи ПЦУ, зведена 1910-го.

У XVI ст. чернець-василіянин залишив обитель у поблизькому Монастирці та створив власну парафію "на стороні", за легендою. Так виникло поселення Сторонна, з наголосом на другій літері "о". У 1940-х його перейменували на Сторона, наголос на "а".

Зараз ви читаєте новину «Та сторона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі