вівторок, 26 березня 2019 17:23

Щур

– Підлі щурі, які намагалися розікрасти армію, будуть покарані, – заявляє полковник Збройних сил 48-річний Сергій Кривонос. – Я докладу максимум зусиль, щоб унеможливити прояви корупції та мародерства.

Сказав це 12 березня, після представлення його на новій посаді – заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони. Керуватиме комісією з питань оборонної промисловості та військово-технічного співробітництва. Його попередника Олега Гладковського звільнили після розслідування журналістів телепрограми "Наші гроші з Денисом Бігусом", у якому чиновника звинуватили в контрабанді та розкраданні в оборонному секторі

Автор: Володимир Казаневський
 

Щур – рід гризунів з родини Cricetidae. Є три види – піренейський, водяний та гірський. Іноді щурами називають пацюків роду Rattus та інших гризунів середнього розміру.

Імовірно, слово походить від грецького σκίουρος – "білка". Є в різних слов'янських мовах: білоруською – щура, чеською – sv tur, польське – szczur. Тільки в російській використовують термін "крыса". Щура гірського в Карпатах називають "повх" або "нориця".

Словники української мови Бориса Грінченка й Агатангела Кримського наводять дві форми множини цього слова – "щури" та "щурі".

Найпоширеніший щур – водяний. Ці тварини добре плавають і пірнають. Здатні обходитися без води до двох тижнів. Мають розвинений нюх – вловлюють найменшу концентрацію отрути в їжі. Міцні зуби дозволяють гризти каміння й залізо. Вміють пристосовуватися до складних умов. Є на всіх континентах, навіть на покинутих науково-дослідних станціях в Антарктиді.

Щур – співочий птах родини в'юркових. Також відомий як стриж. Верхня частина тулуба має сірувато-буре забарвлення, нижня – бруднувато-біле. Це допомагає маскуватись на фоні землі та неба. Селяться колоніями на берегах річок, схилах ярів та балок, у піщаних або глинистих кар'єрах. Зграя риє декілька тисяч нірок завглибшки 1,5 метра.

Щур уві сні може бути передвісником подружньої зради або сімейних негараздів. Також віщує неприємності, пов'язані з роботою або бізнесом. Якщо ви намагалися знищити тварину і вона втекла, ваше рішення у спірному питанні виявиться сумнівним. Якщо вдалося вбити щура – впораєтеся з суперником. Такі пояснення наводить американський психолог Густав Міллер (1857–1929) у книзі "10 000 тлумачень ваших сновидінь".

Щур – перший символ 12-річного циклу китайського календаря. Востаннє наставав 2008-го, наступний буде 2020-го.

"Люди, народжені в рік Щура – хитрі й агресивні, – пише астролог Катерина Шитова, 34 роки. – Під маскою незворушності ховається людина бурхливих пристрастей і переживань".

"Штабними щурами" військові називають працівників Генерального штабу та військкоматів, які не були на передовій.

"Війна збавила оберти, мобілізовані демобілізувались, військовики з бойовим досвідом "закривають очі", – пише у Facebook офіцер-­артилерист Роман Трухін, 40 років. – Прокидаються штабні щурі, і на фронт повертаються атрибути радянської армії: шикування, стройові огляди, звіти, штатки, доповіді. Потім ці люди дивуються, чому не виконується план по кількості підписаних контрактів".

Щур або Цур – один із "домашніх" богів у східних слов'ян-язичників. Охоронець домашнього вогнища, затишку, добробуту. Його зображували як палаючий у печі вогонь. Вирізьблювали на дерев'яних стінах, вишивали на рушниках.

"Цур опікує живий вогонь душ наших предків, – йдеться у книзі "Міфи та легенди давньої України" Валерія Войтовича, 66 років. – Він є охоронцем добробуту дому та заступником роду. В разі небезпеки говорять закляття: "Цур тобі, Пек!" – і тоді хатній бог вступає в боротьбу із страхітливим Пеком, богом бійок і біди. Той живе глибоко під землею, у самому пеклі, куди провалюються душі грішників, де їх мучать чорти".

Гамельнський щуролов – персонаж середньовічної німецької легенди. Влітку 1284 року магістрат міста Гамельн шукав людину, яка позбавила б його від гризунів. Як винагороду пообіцяли "стільки золота, скільки зможе забрати". Музикант у пістрявому одязі вийняв з кишені флейту, на звуки якої збіглися всі міські пацюки. Вивів їх геть і втопив у річці Везер.

Чиновники відмовилися платити. За кілька днів музикант повернувся в місто в костюмі мисливця та червоному капелюсі. Знову заграв на чарівній флейті, але цього разу до нього збіглися всі діти з міста. Усі вони так само потонули.

Щурове – село в Лиманському районі Донецької області. Населення – 264 особи. Засноване 1791 року Юхимом Тихоненком, що походив із Гадяча на Полтавщині. Сюди втік від переслідувань царської влади. За однією з версій, село назвали на честь птахів щурів, які селилися на березі тутешньої річки Сіверський Донець. За іншою – через те, що рибалки ловили великих щук, яких місцеві називають "щурята".

Село Щурі Тульчинського району – найменше у Вінницькій області. Тут живуть 13 людей. Розташоване на березі річки Сильниця.

"Щур у дорозі" – картина української художниці "наївного мистецтва" Марії Примаченко (1909–1997). Намальована 1963 року. Зберігається в Музеї українського народного декоративного мистецтва в Києві.

2013-го фінський виробник одягу Marimekko зобразив картину на своїх светрах. За тиждень розробник лінійки Крістіна Ізола зізналась у плагіаті та вибачилась. Светри зняли з виробництва.

"Щур", "криса" на тюремному жаргоні – людина, яка краде у своїх або видає таємниці друзів. Серед комп'ютерних геймерів щуром називають гравців, які діють із засади.

"Щурячі перегони" – пригодницький фільм 2001 року американського режисера Джері Цукера. Власник казино і мільярдер Дональд Сінклер організовує змагання. Кожному з шести учасників дають ключ від дверцят. Хто добереться до вказаної локації першим, отримає $2 млн. Єдине правило – відсутність правил. "563 милі. 9 осіб. 2 мільйони доларів. 1001 проблема!" – гасло стрічки.

Майкл Щур – псевдонім телеведучого Романа Вінтоніва,

37 років. У жовтні 2012-го він створив youtube-канал "Телебачення Торонто". Викладав інтерв'ю з українськими політиками, взяті нібито для діаспори в Канаді. Усім розповідав, що був відряджений до Києва перед парламентськими виборами.

– Образ мені допомагала створити дружина, журналістка Анна Бабінець, – пояснює Вінтонів. – Вона раніше мала псевдонім Аманда Щур, ось і взяв це прізвище. Ну а Майкл – бо він із закордону. На вулицях впізнають часто. Йдеш по ринку і чуєш за спиною: "О, так це Щур!" Тоді накидаєш на голову капюшон і швиденько втікаєш. Бо вони знають тільки героя, не мене.

20000 щурів мешкають у храмі "Карні Мата" на південному заході Індії. За індуїстською легендою, свята Карні Мата просила бога Яву воскресити її пасинка, але той відмовив. Тоді вона оголосила, що хлопець і всі її родичі відродяться у тілах гризунів.

При вході у храм заведено роззуватися, щоб випадково не затоптати когось із нащадків Карні Мати. Якщо хтось із щурів все-таки загине через необережність відвідувачів, йому слід відлити пам'ятник із золота в натуральну величину

Зараз ви читаєте новину «Щур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі