четвер, 30 вересня 2010 13:20

"Конституційний суд поповнюють чиновниками з прокуратури та СБУ"

 

23 вересня Конституційний суд України почав розглядати справу щодо легітимності політичної реформи 2004 року. Якщо судді дійдуть висновку, що реформа не відповідає Основному закону, її можуть скасувати. А Віктор Янукович зможе отримати повноваження в тому ж обсязі, в якому їх мав Леонід Кучма


Про нинішній склад Конституційного суду та можливі наслідки його рішень говорить суддя КС 1996-2003 років, доктор юридичних наук Микола КОЗЮБРА, 72 роки.

Яким критеріям повинен відповідати суддя КС?

- На жаль, окрім загальних, жодних інших вимог не існує. Судді має виповнитися 40 років, мусить мати вищу юридичну освіту, стаж практичної діяльності. Такі критерії не дають можливості підібрати належний склад. Тим більше, якщо на це немає волі й бажання.

Наскільки важливо, ким саме людина працювала - прокурором, слідчим, цивільним суддею?

- Тут обмежень не існує. В інших країнах ці критерії також чітко не визначені. Хоча в багатьох державах Європи є вимога, щоб суддя був фахівцем у галузі конституційного права.

Як оцінюєте нинішній склад КС?

- Перший, у якому я працював, теж був далеко не ідеальним. Хоча його зараз  ідеалізують. Напевно, порівнюють із нинішнім. Але в порівнянні з теперішнім він і мені таким здається. Якби перший склад розглядав питання щодо третього терміна президента, то ухвалив би зовсім інше рішення. Але більшість суддів-професорів на той час уже були у відставці.

Якби перший склад розглядав питання про третій термін президента, то ухвалив би зовсім інше рішення. Але більшість суддів-професорів на той час уже були у відставці

Перевага в нинішньому КС суддів загальної юрисдикції - явище ненормальне. Тим більше, коли його поповнюють державними чиновниками з прокуратури, СБУ чи інших подібних структур. Одиничні випадки можуть бути. У Німеччині, наприклад, є вимога, щоб троє з 12 суддів обов'язково практикували загальну юрисдикцію. І це нормально. Бо професори не настільки сильні в процедурних питаннях. Але коли таких суддів переважна кількість, до того ж більшість із кримінальної колегії, - це явище абсолютно неприпустиме. Фахівців із конституційного права, здається, всього двоє чи троє. Про докторів юридичних наук я взагалі мовчу. В цьому плані навіть росіяни пішли по західній моделі, у них переважають професори. А ми маємо азійський варіант.

Чи випадково, що більшість суддів - зі Сходу України?

- Не думаю, що це випадковість. Ми ж знаємо, як комплектують Конституційний суд - за кандидатурами можна одразу визначити, хто при владі. Навіть якщо поверхово подивитися на нинішній склад, усе стає зрозуміло. Політичний момент визначальний. Хоча він завжди був. Одразу після того, як у першому КС з'явились вакансії, його почали використовувати. Це стосується як президента, так і парламенту. Що ж до з'їзду суддів, не підтримую його взагалі. Такого практично немає ніде в Європі.

КС - це все-таки специфічний суд. Він працює з політичними питаннями, а виносити треба юридичні рішення. Треба шукати інші шляхи комплектації цього органу.

Якого рішення можна очікувати стосовно політичної реформи 2004-го?

- Це дуже непросте питання. Порушення справді були, і є що розглядати. І варто було це зробити, аби надалі парламенту не кортіло порушувати Конституцію. Але треба врахувати й те, що майже шість років ми жили за цими змінами. Проводили вибори, формували коаліції. Сам КС неодноразово спирався й посилався на ці нововведення. Суд може скасувати закон, заявити, що його ухвалили з порушенням процедури. Але це автоматично не поновить попередніх засад Конституції 1996 року. Бо в Основному законі виникнуть прогалини, їх потрібно буде заповнювати.


Нинішній склад Конституційного суду України

 

1. Анатолій ГОЛОВІН, 58 років, голова

Народився в місті Макіївка на Донеччині. Отримав освіту в Свердловському юридичному інституті. Працював слідчим прокуратури Донецька, згодом - на службі в органах державної безпеки України. Був заступником генпрокурора України. Призначений суддею КС із 2006-го.


2. Василь БРИНЦЕВ, 59 років, заступник голови

Народився в селі Асіївка Харківської області. Закінчив Харківський юридичний інститут ім. Дзержинського. Працював народним суддею районного, згодом - обласного суду Харкова. Очолював апеляційний обласний суд. У КС із 2005-го.


3. Юрій БАУЛІН, 57 років

Народився в селищі Станиця Луганської області. Освіту отримав у Харківському юридичному інституті. Професор кафедри кримінального права. Працював директором Інституту вивчення проблем злочинності Академії правових наук України в Харкові. Призначений суддею КС із 2008-го.


4. Сергій ВДОВІЧЕНКО, 50 років

Народився в селі Володимирівка Донецької області. Був слухачем Волгоградської Вищої слідчої школи МВС СРСР. Очолював слідче управління донецької міліції, працював головою макіївського центрально-міського районного суду, суддею київського апеляційного суду. У КС із 2008-го.


5. Сергій ВИНОКУРОВ, 62 роки

Народився в місті Білгород-Дністровський Одеської області. Юридичну освіту отримав у Київському університеті ім. Шевченка. Працював слідчим київської  прокуратури, районним прокурором, заступником генпрокурора України. Призначений суддею КС із 2010-го.


6. Михайло ГУЛЬТАЙ, 52 роки

Народився в селі Глушків на Івано-Франківщині. Закінчив Харківський юридичний інститут. Працював старшим слідчим прокуратури міста Харкова, прокурором слідчого відділу. Був суддею Харківського обласного суду та обласного апеляційного суду. Кандидат юридичних наук. У КС із 2010-го.


7. Михайло ЗАПОРОЖЕЦЬ, 42 роки

Народився в селі Слобода Київської області. Закінчив Національну юридичну академію України. Працював старшим слідчим прокуратури, суддею кількох районних судів та обласного апеляційного. Магістр державного управління, кандидат юридичних наук, доктор філософії. Із 2010-го - суддя КС.


8. Володимир КАМПО, 62 роки

Народився в місті Мукачеве Закарпатської області. Закінчив юридичний факультет Львівського університету ім. Франка та аспірантуру Московського університету ім. Ломоносова. Був завідувачем кафедр юридичного факультету Львівського університету та правознавчих дисциплін Київського інституту культури, Українського центру правничих студій при Київському національному університеті та Академії муніципального управління. Кандидат юридичних наук, доцент. Суддя КС із 2005-го.


9. Михайло КОЛОС, 57 років

Народився в селі Білопіль Хмельницької області. Юридичну освіту отримав у  Київському державному університеті ім. Шевченка. Працював прокурором із нагляду за додержанням законів у виправно-трудових установах Хмельницької області. Завідував кафедрою спеціальних юридичних дисциплін Національного університету "Острозька академія". Входив до Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті Міністрів. Кандидат юридичних наук, доцент. У КС із 2006-го.


10. Дмитро ЛИЛАК, 50 років

Народився в селі Кадобна Івано-Франківської області. Закінчив юридичний факультет  Київського університету ім. Шевченка. Працював суддею Вищого господарського суду України, Судової палати в господарських справах Верховного суду України. Кандидат юридичних наук. Суддя КС із 2005-го.


11. Марія МАРКУШ, 55 років

Народилася в селі Бедевля Закарпатської області. Закінчила Харківський юридичний інститут, працювала адвокатом, головою правління територіального відділення Закарпатської обласної асоціації адвокатів. Народний депутат Верховної Ради України 2002 - 2004 років. Кандидат юридичних наук. У КС із 2006-го.


12. В'ячеслав ОВЧАРЕНКО, 53 роки

Народився в місті Єнакієве Донецької області. Закінчив Харківський юридичний інститут. Працював адвокатом Донецької обласної колегії адвокатів, суддею Єнакіївського міського суду, заступником прокурора. Очолював Єнакіївський міський суд. Кандидат наук із державного управління. 2006-го призначений суддею КС.


13. Олег СЕРГЕЙЧУК, 44 роки

Народився в місті Севастополь. Закінчив Одеський університет ім. Мечнікова. Працював районним суддею, начальником севастопольського міського управління юстиції. Згодом - суддею Вищого адміністративного суду України, головою кваліфікаційної комісії суддів адміністративних судів України. У КС - із 2010-го.


14. Петро СТЕЦЮК, 48 років

Народився в селі Копаченці на Івано-Франківщині. Юридичну освіту отримав у Львівському університеті ім. Франка. Там же працював на кафедрі державного та адміністративного права, згодом став проректором. Кандидат юридичних наук, доцент, доктор права. У КС - із 2006-го.


15. Андрій СТРИЖАК, 63 роки

Народився в селі Дубрівка на Закарпатті. Закінчив Харківський юридичний інститут. Працював старшим помічником прокурора Закарпатської області, заступником голови обласного суду. Був суддею Верховного суду України. Очолював Закарпатський обласний суд, обласний апеляційний суд. Кандидат юридичних наук. 2004-го призначений суддею КС, де  головує упродовж 2007 - 2010 років.


16. Павло ТКАЧУК, 61 рік

Народився в селі Паволочка Житомирської області. Отримав юридичну освіту в Київському університеті ім. Шевченка та Київській вищій партійній школі. Працював у партійних органах КПРС. Очолював представництво фірми "Меценат" у Словаччині. Був першим секретарем посольства України в Грузії. Кандидат юридичних наук. У КС із 2002-го.


17. Наталя ШАПТАЛА, 51 рік

Народилася в Донецьку. Закінчила юридичний факультет Алтайського державного університету. Працювала в прокуратурі Донецької області, суддею районного, згодом - апеляційного судів Донеччини. У КС із 2010-го.

18. Віктор ШИШКІН, 58 років

Народився в Тирасполі, Молдова. Закінчив юридичний факультет Одеського  університету ім. Мечникова. Працював народним суддею районного, згодом обласного судів Кіровоградщини. Був народним депутатом Верховної Ради першого, другого, третього скликань. У 1991 - 1993-х - генеральний прокурор України. Кандидат юридичних наук, доцент. У Конституційному суді з 2005-го.

Зараз ви читаєте новину «"Конституційний суд поповнюють чиновниками з прокуратури та СБУ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі