пʼятниця, 15 січня 2010 17:01

"Хто купить українське вино за 100 гривень? Скоріше чотири пляшки горілки"
5

Дмитро СИДОРЕНКО, 46 років

Голова Асоціації сомельє України, керівник київської "Школи вин". За освітою - механік. Горілки не любить, надає перевагу натуральним сухим винам. На Новий рік випив келих шампанського. Професію сомельє опанував у школі вин "Ностальжі" в Москві. Курс у київській школі тривалістю від двох місяців коштує 9 тис. грн


У чому особливості українських вин? Які з них найкращі?

- В Україні розрізняють чотири виноробні регіони - Карпати, Крим, Херсонська область й Одеська з Миколаївською. У кожного регіону своя специфіка - різні ґрунти, кліматичні умови. Порівнювати їх неможливо. Це все одно, якби в мене спитали, хто вам більше подобається - брюнетки чи блондинки? Ніхто ж не порівнює Бургундію й Бордо.

На жаль, мені досі не довелося спробувати хорошого карпатського вина.

Ми приблизно на одній широті з Бордо, але в нас немає Гольфстріму, який не дає проникати холодним вітрам

Якось, коли ще працював на флоті, сходив у Херсоні й купував хороше сухе вино, що чудово тонізувало у спеку. Виробника не згадаю. Але після розвалу Радянського Союзу, я їх уже не бачу. Тоді взагалі важко було зрозуміти, де закінчується, наприклад, одеські виноградники, і починаються молдовські. Якось п"ємо зі знайомим молдовське сухе й він говорить: "Яке хороше українське вино". Кажу: "Слухай, це, взагалі-то, молдовське". А він: "Ну, це ж була колись Бессарабія, за Російської імперії".

Які умови необхідні для вирощування якісного винограду?

- Для високоякісного натурального вина необхідний високоякісний виноград. Зазвичай, його завозять. Знаєте, як у нас буває: давайте висадимо шардоне чи каберне - це найпопулярніші сорти. Посадили, а виноград не виріс або перестав родити на другий рік. А гроші вклали. Тому треба враховувати все: де саджати, скільки в нас сонячних днів, які ґрунти. Нехай ми приблизно й на одній широті з Бордо, але ж у нас немає Гольфстріму, що, наприклад, не дає проникати холодним вітрам. До того ж, в Україні виноробство мусить бути укривним, бо бувають приморозки. Треба враховувати те, що у Франції називають "теруар", тобто комплекс ґрунтових і кліматичних чинників, які впливають на смак вина і взагалі формують його.

Важко доглядати за виноградом?

- З картоплею все відносно просто: копнув лопатою, чорнозем є - можна висаджувати. Для винограду важливі глибші рівні ґрунту, десь на глибині 5 метрів. У виноградарів є кілька прислів"їв: "Там, де пройшов плуг, виноградна лоза не виросте". Або: "Лоза мусить страждати". У спеку вона має корінням пробитися і знайти ґрунтові води. Треба також знати, в який бік висаджувати ряди винограду, щоб проникало достатньо повітря. Все це дуже важливо для смаку майбутнього вина.

Чи правда, що для ліпшої циркуляції повітря над виноградниками у Франції кружляють вертольоти?

- Є багато легенд. Але згідно з французьким законодавством, будь-яке штучне втручання у процес виноробства заборонене. Виноград для високоякісних вин не можна навіть поливати. Французи тисячоліттями вирощують виноград і знають, що врожай, як і все сільське господарство, залежить від фаз місяця. Навіть у нас женуть самогон, використовуючи ці знання. В одному українському селі я дізнався: якщо поставити закваску для самогону в третій фазі місяця, вона може не забродити.

Чому в Україні немає виноробних традицій?

- Для вин найвищої якості, як-от для французьких, де на етикетках вказують "Апелясьйон контролє" - "Якість перевірено", - виноград можна брати тільки на четвертий рік. Тобто три роки ви вирощуєте виноград, вкладаєте гроші. В Україні не кожен може дозволити собі такий довготривалий процес - треба дуже любити цю справу. Таким був хіба що Голіцин. Він створив дивовижну "Массандру". Але таких, як він, надзвичайно мало.

У 1980-ті, коли був дефіцит, уряд вирішив споювати народ плодово-ягідними винами з грушок-яблучок. Бо це було легко: збирали все, що бродило, додавали спирту й виходило ніби вино. А як на вибори, то горілку привозили! І з портретом якогось політика роздавали мало не на дільниці! От вам і традиції.

Виноград для високоякісних вин не можна навіть поливати

Хтось звалює вину на радянські часи, на залізну завісу - мовляв, не було в кого вчитися. Хтось на горбачовський указ 1985-го про боротьбу з алкоголізмом. Але подивіться на нинішні закони! Спробуйте зараз купити землю в Україні. Нехай ви навіть взяли в оренду якусь ділянку - висадили там виноград, вклали купу грошей. Думаєте: ось почекаю кілька років і зроблю таке вино! І раптом до вас приходять: ви, мабуть, щось не так зрозуміли - це наша земля. І по ваших виноградниках їдуть бульдозери. Бо комусь тут треба котеджі будувати. А інвесторів за таких законів не знайдете - жоден іноземець не вкладатиме гроші незрозуміло в що.

Але ж були хороші радянські вина, шампанське?

- Були. І гроші державні вкладали у виробництво - чималі, до речі. Якось розмовляв із другим секретарем ЦК Компартії Грузії. Він розповідав, як на Новий рік йому давали дві пляшки "Хванчкари" і дві "Кіндзмараулі". Але це було не те вино, що продавали в магазинах. Так само й у нас. У мене є товариш, який був близький до попередньої влади. Якось він привіз пляшку шампанського Київського заводу шампанських вин. Кажу йому жартома: "Ти що, у важкому матеріальному становищі?" А він: "Краще не підколюй, а відкоркуй". Я спробував - дивовижне вино! А це був "спецрозлив". І потрапляло воно лише до Кабінету міністрів та в буфет Секретаріату президента.

Є дуже хороші українські вина. Їх роблять в обмеженій кількості - по 300-600 пляшок, як-то кажуть, "тільки для себе".

Скільки може коштувати пляшка доброго українського вина?

- Її можна купити й за 30-40 гривень, але годі знайти. Бо для того, щоб таке вино постачати в мережу магазинів, треба всім дати грошей. Тоді воно коштуватиме вже не 40, а 50 гривень. За річну ліцензію на продаж вина треба заплатити півмільйона гривень. В Європі таких грабіжницьких податків у цій галузі немає.

Українським підприємцям не вигідно робити дороге вино. От є, наприклад, в одного вітчизняного виробника лінія вин високої якості. Пляшка коштує приблизно 100 гривень. Хто купить у магазині українське вино за таку ціну? У нас достатньо людей, які можуть собі це дозволити. Але цю суму скоріше витратять на чотири пляшки горілки чи якогось іншого міцного напою. А якщо й вирішать купувати вино, то гривень за 40-50 придбають якесь чилійське, наприклад. Але ніхто не замислюється: якщо відняти ціну тари, етикетки, націнки, зрештою, перевезення - що там у тій пляшці лишається?


Що правильно їсти з вином?

- Що легше вино, то легша їжа. Під білий совіньйон із легким, округлим, трохи маслянистим смаком я приготував би таку страву: нарізав би курятину соломкою, підсмажив би її з кунжутом, додав би листя свіжого салату й полив би все це оливковою олією. Або взяв би якусь ніжну рибку - судак, наприклад. Запік би його у фользі. А можна ніжний віденський шніцель - не рублений. Додав би до нього абрикосового джему.

До угорського гуляшу підійде таке ж міцне вино, як і гуляш.

Горілку не дарма саме з оселедцем їдять або з солоними огірками. Отаке вдале смакове поєднання. Ми якось із товаришем пригощали в Англії знайомих горілкою. Але не ті там огірки - британцям не сподобалося.

Чи можна розбавляти вино водою?

- А чому ні? Хороше ароматне вино це не зіпсує. Воно збереже і смак, і аромат, просто стане легшим. Від газованої води стане трохи ігристим. Деякі південні народи так і роблять - у спеку п"ють розбавлене вино, додають кубики льоду. З дорогими винами, звісно, так не роблять.

Є дуже хороші українські вина. Їх роблять в обмеженій кількості - по 300-600 пляшок, "тільки для себе"

Коли українці питимуть хороше вино?

- Ми колись їздили на "Жигулях" і "Москвичах", тепер їздимо на "Тойотах" і "Мерседесах". Раніше як було: "Піди купи вина!" - "Якого?" - "Червоного". А тепер є вибір - і виробників багато. На це піде не один рік. Але ми вже потроху рухаємося у правильному напрямку.

Вам доводилося рекламувати вина певних марок?

- Два роки поспіль я очолював винний конкурс від однієї марки. Кажу їм: "Якщо думаєте, що я вам зараз надаю медалей, то глибоко помиляєтеся". При мені ця торгова марка жодної золотої медалі не отримала. На третій рік мене не запросили.

Професійні навички сомельє - гострий нюх, смак - якось проявляються у повсякденному житті? На щось впливають?

- Я давно помітив, що все "пропускаю" через ніс. Бокали нюхаю, перед тим як вино розливати, продукти так само. Був якось навіть скандал - у знайомих у гостях щось на столі взяв і понюхав. Господиня так образилася, наче й не знала мене ніколи.

Як виготовляють рожеве вино, у чому його особливості?

- Рожеве вино, як і червоне, виготовляють із червоного винограду. Його сік - білий. Справа у виноградній шкірці - чим довше настоювати на ній вино, тим насиченіші в нього колір і смак. Рожеві вина також мають різний вміст цукру і можуть бути сухими, напівсухими, десертними. Для виготовлення рожевого шампанського змішують три сорти винограду, як правило, це один білий - шардоне, і два червоних сорти - піно-нуар і піно-меньє. Рожеві вина дуже полюбляють на півдні Франції. Там до них добре вміють добирати страви. Тому найкраще з рожевим, як на мене, смакує провансальська кухня. У ній багато сирів, овочів, трав.

Із рожевим вином смакує провансальська кухня. В ній багато сирів, овочів, трав

Як правильно наливати вино?

- По-перше, бокал у руки не беруть - так заведено. По-друге, розливати напій слід потроху, не розплескуючи. Наливати повний келих не можна - для напою мусить лишатися певний простір, він має дихати, насичуватися повітрям. Тоді можна відчути весь букет. Узагалі, аромат вина краще поширюється у великому бокалі.

Як зберігати недопиту пляшку вина?

- Обов"язково закрити корком і поставити у прохолодне місце з температурою близько 5 градусів - як у холодильнику. Але на дверцята холодильника вино ставити не можна. Бо постійно будете збовтувати напій, і він швидше зіпсується - скисне. Краще поставити пляшку в такому місці, де її не чіпатимуть. Зберігати в такому стані напій можна довго.


150 грамів вина в день уповільнюють старіння

Наталія САМОЙЛЕНКО, 33 роки, лікар-дієтолог Київського міського центру здоров"я

- Найкраще діє на організм натуральне сухе вино, без цукру, або натуральне шампанське, бажано брют не міцніше за 9-14 градусів. Найцінніша складова цього напою, окрім численних мінералів і вітамінів, - біофлаваноїди. Вони знижують ризик захворювання на атеросклероз, посилюють процеси окислення, що уповільнюють старіння. Вино також допомагає нейтралізувати вільні радикали й виводить радіоактивні речовини з організму, укріплює стінки судин. Його рекомендують для запобігання захворюванням серця і серцево-судинної системи загалом. Біле вино знижує артеріальний тиск, червоне - підвищує гемоглобін.

Біле вино знижує артеріальний тиск, червоне - підвищує гемоглобін

Найголовніше - це доза. Лікувальна становить 150 грамів у день. Більші не мають лікувального ефекту, а шкодять здоров"ю.

Натщесерце пити вино не рекомендують. Особливо людям із підвищеною кислотністю шлунково-кишкового тракту. Найкраще - вживати під час їжі. У червоних сортах багато танінів, природних ферментів й органічних кислот, які допомагають перетравлювати важку їжу, особливо м"ясо. Тваринні жири, у свою чергу, знижують алкогольний ефект. Тому до червоного вина часто рекомендують м"ясні страви.


Із чим можна пити вино

Ігристе червоне вино, "Французский бульвар", приблизна ціна: 80 грн

Шампанське - це аперетив. Із ним смакують легкі закуски, канапе з ікрою, малосольною сьомгою або фореллю, легким паштетом із курячої печінки. Ікру - насамперед чорну - раджу обережно підбирати. Та, що в нас на ринку, - надто солона. З нею це шампанське не смакуватиме. Можна подати легкий салат із морепродуктів - з відвареними креветками, приміром.


Совіньйон, "Французский бульвар", приблизна ціна: 30 грн

Це вино має легкий, округлий, трохи маслянистий смак. Під нього я нарізаю курятину соломкою, підсмажую її з кунжутом, додаю листя свіжого салату й поливаю все це оливковою олією. Або якусь ніжну рибку - судак, наприклад - запік би у фользі. Можна подати ніжний віденський шніцель - не рублений. До нього варто додати абрикосового джему. Із цим вином добре смакує наш сир. Я купую переважно "Шостку". Можна взяти трохи жирніший - "Гауду", скажімо. Підійшов би й "Ементаль" із вершковим смаком.


Каберне Качинське, "Інкерман", приблизна ціна: 50 грн

Смак терпкий, оксамитовий, ягідний. Добре відчувається смородина. Має післясмак чорносливу.

Це вино добре гармоніює з м"ясом на грилі, особливо шашликом з ошийка. Гарнір також можна зробити з овочів на грилі - кабачків, баклажанів, перцю. Додати свіжої зелені. Ще раджу запекти картоплю на вугіллі. Або подати м"ясо, тушковане з чорносливом.


Auslese, Thomas Rath, приблизна ціна: 80 грн

Німецьке кисло-солодке десертне вино, надзвичайно легке. З ним добре смакує фруктовий салат, але без яблук. Краще додати бананів, трохи ківі, манго, солодких апельсинів. Підійшов би й легкий десерт - сирний торт, приміром, але не засолодкий. Можна морозиво - не пломбір, а фруктові кульки. Я подаю їх три: фісташкову, малинову й полуничну. І трохи поливаю ягідним сиропом.


сомельє Дмитро СИДОРЕНКО

Зараз ви читаєте новину «"Хто купить українське вино за 100 гривень? Скоріше чотири пляшки горілки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі