четвер, 30 червня 2011 13:26

П'ять "украдених" міст

1. На початку червня в Китайській провінції Гуандун почали будувати містечко Гальштат двійник однойменного австрійського міста. У китайському відповіднику скопійоване все - від планування кварталів до оформлення балконів і вікон. Є штучне озеро з контурами, подібними до гальштатського. Австрійські архітектори обурені, збираються позиватися до суду. Про наміри китайців повторити їхній населений пункт дізнались після того, як у одному місцевому готелі знайшли теку з ескізами, що залишив китайський турист. З'ясувалося, що жителі Піднебесної три роки приїздили в Гальштат і, під виглядом туристів, фотографували містечко.

2. Торік у портовому місті Сямень китайської провінції Чжанчжоу почалось будівництво  копії іспанського міста Кадакес. Усе відтворене до найменших деталей. Будинки - білі, дахи - з червоної черепиці. Усі вулиці, які розходяться від церкви вглиб поселення, якнайвужчі. Кадакес - одне з улюблених місць відпочинку художника Сальвадора Далі. До початку будівництва туди приїхала сотня китайських туристів. Задавали екскурсоводу безліч питань, малювали щось у записниках.
У китайському містечку планують відкрити кілька картинних галерей, де виставлять твори іспанських митців. Розраховують на значний потік туристів.

3. 2006 року за 30 км від Шанхая постало місто Темза-таун. Церква заввишки 66 м позичена в британського Бристоля, рибний ринок - у маленького Лайм-Реджиса в графстві Дорсет. Китайські в місті лише ієрогліфи на вказівниках. Містечко-копію щодня відвідують десятки молодят, щоб зробити весільні фотографії.

4. 2005-го на південному заході Китаю звели місто Ченду, що повторює британський Дорчестер. Вулиці назвали на честь видатних англійців. Коли будували, розраховували на 200 тис. жителів. Однак зараз це місто-привид. Китайські видання пишуть, що в ньому ніхто не оселився через похмуру атмосферу.

5. "Німецький" Антінґ біля Шанхая почали споруджувати шість років тому. Місто доволі тихе. Чотириповерхові житлові будинки, пофарбовані у яскраві кольори, мають великі подвійні вікна. Вулиці завжди чисті, їх прибирають щодня в той самий час. У центрі міста - пам'ятники Гете й Шиллеру. Також є німецький бар, пекарня, школа. Антінґ розрахований на 50-80 тис. мешканців. Зараз заселений на третину.

Зараз ви читаєте новину «П'ять "украдених" міст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі