четвер, 01 серпня 2024 08:13

Пів мільярда на безпеку, а її немає

Через невдалі тендери півтора року в передмісті Києва не можуть збудувати укриття у школах

Майбутнє наших дітей визначає освіта. І війна жорстоко б'є по ній. Кожну 10-ту школу в Україні зруйновано чи пошкоджено, кожну п'яту закрито через відсутність укриття або його неналежний стан. Тож відбудова та ремонт шкіл стають одним із найпріоритетніших напрямів. Це означає, що в цю сферу спрямують величезні кошти. Уряд запланував цього року на зведення укриттів 2,5 млрд грн, а міжнародні донори – $15,3 млрд, за даними проєкту "Контроль витрат на відновлення". Але з нашим рівнем корумпованості та досвідом корупціонерів ці кошти опиняються в зоні величезних ризиків. Експерти згаданого проєкту проаналізували 173 000 завершених публічних закупівель через систему Prozorro 2023 року й заявили щонайменше про два виразні корупційні моменти: закритість кошторисів і вкрай обмежену конкуренцію.

Досить поглянути на тендери щодо реконструкції шкіл у Вишневому, місті – супутнику столиці, аби переконатися, наскільки ці спостереження справедливі. Гроші є – і від держави, і від Європейського Союзу. Ремонту ж і надійних укриттів у школах не дочекались і досі.

У травні 2024-го управління освіти Вишнівської міської ради вкотре провело тендери на реконструкцію у трьох школах: дві – у Вишневому й одна – в селі Крюківщина. Загальна заявлена сума по тендерах – 570 639 048 грн

 

Чи буде ідеальний ремонт в "Ідеалі"?

Місцевий ліцей "Ідеал" мали відремонтувати за 188,5 млн грн. Із них 31,4 млн грн, тобто менш як 17%, виділяють із місцевого бюджету, 157,1 млн грн – субвенції з держ­бюджету в рамках Програми з відновлення України. Реконструкцію повинні завершити до кінця 2024 року. Після неї в ліцеї має з'явитися протирадіаційне укриття із сучасними туалетами й душовими, ліфтом та іншими вигодами. Актовий зал і коридори навчального корпусу оснастять сучасним звуковим обладнанням, а підлогу в корпусах викладуть тактильними білими кахлями. Облаштують естрадну сцену. Компанія-переможець тендеру зрубає тополі та викорчує пеньки, змурує стіни та перегородки між навчальним і спортивним корпусами, встановить сучасні двері й вікна, змонтує вітражі. Коли основні роботи закінчать, перед ліцеєм облаштують понад 2,3 тис. кв. м геотекстилю, прокладуть пішохідні доріжки, висадять десятки кущів і дерев. Газони – партерні та мавританські – мають бути ручного посіву. Якщо думаєте, що це надмірні витрати, то зазначимо, що торік ліцей замовляв благоустрій території на понад 2 млн грн.

У травні 2024-го в тендері на реконструкцію "Ідеалу" перемогло ТОВ "Автоінтерстрой" із Краматорська й одразу повідомило замовнику, що бере собі в допомогу чотири фірми: ТОВ "Юніт Девелопмент", ПП "Анрі-Маркет", ТОВ "Периметр Комершл" і ТОВ "Власт-буд". Це й не дивно, адже, відповідно до фінансової звітності на платформі Clariti.Project.info за 2023 рік, "Автоінтерстрой" має у штаті лише 13 осіб. Але й залучає до роботи не будівельних гігантів: "Юніт Девелопмент" має 10 штатних працівників, "Анрі-Маркет" – 97, "Власт-буд" – 13, а в "Периметр Комершл" – аж одна людина у штатному розписі.

І все, як сказано в договорах, – для мінімізації ризиків на виконання контракту із замовником. Але ризики тут у кожному рядку. І стають іще помітніші, коли з'ясовуєш, що "Автоінтерстрой" 2017-го фігурував у кримінальному провадженні. Це видно з тексту ухвали Краматорського міського суду про арешт майна. Досудове розслідування встановило, що декілька фірм, серед яких і ця компанія, змовилися, щоб заволодіти бюджетними коштами. "Автоінтерстрой" мав укладати договори на будівельні роботи й купувати в іншої компанії будматеріали за завищеною ціною. Для перемоги в тендерах "Автоінтерстрой" створював ілюзію конкуренції з іншою фірмою. Також правоохоронці встановили, що в органах державної влади й місцевого самоврядування працювала особа, яка лобіювала інтереси компанії "з метою укладення договорів із вказаним підприємством, а також прикриття незаконної діяльності з розкрадання бюджетних коштів" – йдеться в тексті ухвали.

Створювали ілюзію конкуренції

У нашому тендері "Автоінтерстрой" замість двох договорів, як вимагають правила, надав один договір із колишнім замовником. 2021 року компанія відремонтувала за 61,3 млн грн будівлю Бахмутської загальноосвітньої школи №18. Роботи завершили 31 грудня 2021-го. Але оцінити якість робіт не встигли навіть учні, бо вже за два місяці, в березні 2022-го, школа постраждала від бомбардувань. Замість другого договору компанія надала пояснення, які ще об'єкти будувала. Це не завадило управлінню освіти визнати "Автоінтерстрой" переможцем.

Як Крюківщина

залишилася без укриття

У селі Крюківщина реконструкцію школи на 528 учнів та зведення укриття замовник – управління освіти – оцінив практично у 188,8 млн грн. Із місцевого бюджету виділили 31,4 млн грн та 157,4 млн грн – із державного.

За право реконструкції школи змагалися ТОВ "Класика комфорту" й уже згадане ТОВ "Юніт Девелопмент" із десятьма штатними ­працівниками. Його й визнало переможцем управління освіти, не побачивши недоліків у тендерній документації. Але їх угледів конкурент і звернувся до комісії Антимонопольного комітету з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Комісія виявила, що у штаті "Юніт Девелопмент" відсутній інженер-­геодезист, не відповідає нормам залучення до виконання робіт експерта, відсутня інформація про власну спеціалізовану акредитовану випробувальну лабораторію чи договір із такою лабораторією. А в довідці про наявність досвіду виконання аналогічних договорів компанія надала інформацію про один такий договір замість двох, як вимагає тендерна документація. І головне – "Юніт Девелопмент" не підтвердило своєї фінансової спроможності. За умовами тендеру, фірма мала б заробити за минулий фінансовий рік щонайменше половину очікуваної вартості предмета закупівлі – тобто близько 100 млн грн, – а заробила трохи більш як 8 млн грн. Тож 11 червня 2024-го комісія Антимонопольного комітету зобов'язала управління освіти Вишнівської міськ­ради Бучанського району скасувати рішення про визначення ТОВ "Юніт Девелопмент" переможцем процедури закупівлі.

Цікаво, чому цих недоліків не побачили чиновники з управління освіти? Адже колеги з інших управлінь освіти Київської області вказували "Юніт Девелопмент" практично на ті ж недоліки. Наприклад, управління капітального будівництва Бориспільської міськради 2023 року не довірило цій компанії реконструкції ліцею за 227,8 млн грн. В обґрунтуванні відмови зазначили, що "Юніт Девелопмент" на той час не мало жодного контракту в системі Prozorro. У довідці про аналогічний договір компанія зазначає, що виконувала реконструкцію гуртожитку в Ірпінській територіальній громаді на понад 30 млн грн, але в системі публічних закупівель цього контракту немає, йдеться у протоколі.

Оскільки "Юніт Девелопмент" було єдиним учасником, йому запропонували усунути певні невідповідності. Дали на це 24 години. Показово, що компанія не побажала скористатися шансом навести лад у документах і відмовилася від участі в тендері.

1 травня 2024-го Таращанський відділ освіти не довірив ТОВ "Юніт Девелопмент" капітального ремонту ліцею "Ерудит". У протоколі про відхилення тендерної пропозиції зазначено, що вона не відповідає технічним вимогам. Кошторисні розрахунки компанії не влаштували замовника. Не влаштувала таращанців і фінансова спроможність претендента на бюджетні кошти.

Тож Вишнівська міськрада скасувала результати тендеру – і школа в селі Крюківщина залишилася без укриття. Але керівництво "Юніт Девелопмент" це не засмутило, й компанія подалася на новий тендер.

Змоги немає,

а перемога в тендері є

Цього разу йдеться про реконструкцію на майже 204 млн грн загальноосвітньої школи I–III ступенів №2 у Вишневому. Джерело фінансування: 33,9 млн грн – із місцевого бюджету та 169,9 млн грн – субвенція з держбюджету в рамках Програми з відновлення України.

Переможець, не повірите, – "Юніт Девелопмент" із тими ж десятьма працівниками у штаті. Оскільки конкурентів у компанії не було, то й оспорювати її участь не було кому. А чиновники з управління освіти Вишневого нічого не бачать і не чують і попри наполегливі прохання про коментар чи предметну розмову спілкуватися з журналістами "Країни" не виявили бажання.

Втім, може компанія змінила підходи, виправила документи? Ні. Як видно з поданих на тендер документів, усі пункти, які відзначила у своєму рішенні щодо аналогічного тендеру у Крюківщині комісія Антимонопольного комітету України, не виправлені. Далі застосовується вже знайомий нам прийом: щоб надати собі ваги "Юніт Девелопмент" укладає угоду з "Автоінтерстроєм" та ще трьома вищезгаданими фірмами. Як гадаєте: чи випадковість, що в одному з попередніх тендерів "Автоінтерстрой" покликав у підрядники "Юніт Девелопмент" та ще три фірми, а в цьому "Юніт Девелопмент" покликало на допомогу "Автоінтерстрой" й ті самі три фірми?

Здогадуєтеся, який був фінал? Замовник, управління освіти Вишнівської міськради, виніс позитивне рішення щодо учасника закупівлі.

 

Як проконтролювати, коли контролюють усі

Кошти Програми з відновлення України, які надають на реконструкцію вишнівських шкіл, виділяють у рамках фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком. Це кредитні ресурси, спрямовані на реалізацію проєктів з відновлення соціальної інфраструктури. Європейські чиновники справедливо розцінюють відбудову шкіл як один із найбільш пріоритетних напрямів у цій роботі.

– Ми повинні поставити дітей, їхню освіту та безпеку в центр усіх зусиль із відновлення України, – заявила Реджина де Домінічіс, регіональна директорка ЮНІСЕФ у країнах Європи та Центральної Азії на форумі з відновлення України в червні 2024 року.

Як бачимо, кошти на це стабільно виділяють. А далі так само бачимо, що є величезні запитання, як ці кошти витрачаються. І це попри подвійний контроль – із боку нашої розгалуженої системи антикорупційних органів та з боку донорів. Іронія полягає в тому, що винахідливі українські корупціонери, як верблюд крізь вушко голки, проходять до свого корупційного раю саме там, де цей подвійний контроль втрачає одноосібну відповідальність.

Стежте за їхніми руками.

Закупівлі товарів, робіт і послуг у рамках Програми з відновлення України здійснюють відповідно до статті 6 Фінансової угоди між Україною і ЄС та Посібника з питань закупівель Європейського інвестиційного банку, опублікованого на сайті установи. Але на практиці для учасників закупівель усе обмежується довідками про те, що їхній бізнес та вони самі не пов'язані з країною-агресором, не мають порушених кримінальних справ або звинувачень у корупційних діяннях. Це, безумовно, важливо, але цього мало.

Згідно з пунктом 5.4 розділу ІІІ тендерної документації, учасники процедури закупівель зобов'язані показати свою фінансову спроможність та відповідний досвід роботи на аналогічних проєктах. Конкретно, кожен учасник тендеру зобов'язаний надати повну фінансову звітність за останні чотири роки й не менш як два виконаних аналогічних договори протягом останніх чотирьох років із вартістю кожного договору не менш як 30% очікуваної вартості закупівлі.

Але на прикладі рішень вишнівських чиновників бачимо, що жоден із цих чинників не запобігає оголошенню замовником потрібного йому кандидата переможцем.

Є ще один запобіжник. Але з ним ті самі "але".

На сайті Міністерства з відновлення України значиться, що всю тендерну документацію за кожним проєктом має схвалити група управління та підтримки проєктів "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України". Але хто входить до цієї групи? На тому ж сайті є інформація, що це професіонали, а не чиновники. Хто ці загадкові "професіонали" – невідомо. Персонального складу групи міністерство не оприлюднює. Тому й питати немає з кого.

Наприклад, коли "Автоінтерстрой" та "Юніт Девелопмент" не надали необхідних за умовами тендеру документів, а замість цього послалися, що, за законом, вони є юридичною особою і суб'єктом малого підприємництва, тобто запропонували повірити на слово, то їм таки повірили. І ніяка група "професіоналів" заперечень не висловила.

Усе відновлення України має перебувати під пильним оком такої серйозної за своїми повноваженнями структури, як ДІАМ – Державна інспекція архітектури і містобудування. Адже під час видавання дозволу на будівництво ДІАМ має право перевіряти подані на тендер документи на відповідність вимогам законодавства. Але є нюанс: МАЄ ПРАВО, а не ПОВИННА. Тобто це лише право, а не обов'язок. Тому й не перевіряє.

Відбудова притягує авантюристів

Дехто з експертів радить: реальну систему контролю на місцях з боку ДІАМ можна було б налагодити шляхом регулярних перевірок із боку ДІАМ. Але під час воєнного стану дозволені тільки планові перевірки. Тож коло замикається: контролювати не можна заборонити – залежно від того, де поставиш кому чи крапку.

Під час підготовки до публікації стало відомо, що управління освіти Вишнівської міської ради розірвало договір із ТОВ "Юніт Девелопмент" й оголосило новий тендер на реконструкцію школи №2 на ту ж суму. Як повідомив "Країні" директор компанії Іван Щебетун, "Юніт Девелопмент" планує брати участь у новому тендері. І всі виявлені недоліки в документації компанії директора не турбують.

Із ТОВ "Автоінтерстрой" чиновники 20 червня теж розірвали договір. І одразу – вп'яте – оголосили про новий тендер на реконструкцію Вишнівського ліцею "Ідеал" на ту ж суму. Роботи потрібно завершити до кінця року.

В управлінні освіти Вишнівської міськ­ради на запитання, чому не вдається від тендерів перейти до реального ремонту й будівництва укриттів, відповіли, що на заваді стають зауваження від Держаудитслужби. Тож будемо уважно відстежувати, хто прийде на нові багатомільйонні тендери.

Оскільки масштабна відбудова в освіті, мов золота лихоманка, притягує авантюристів різного масштабу, завдання експертів, журналістів і суспільства – взяти це під реальний контроль.

Оформити передплату на журнал "Країна" можна за посиланням

Зараз ви читаєте новину «Пів мільярда на безпеку, а її немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі