четвер, 17 листопада 2011 17:25

ПІДПРИЄМСТВА КОСМІЧНОЇ ГАЛУЗІ ПЕРЕРАХОВУЮТЬ ДО БЮДЖЕТУ КОШТІВ БІЛЬШЕ, НІЖ ОТРИМУЮТЬ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ

Російська космічна станція "Фобос-ґрунт" стартувала з космодрому Байконур 9 листопада й мала долетіти до Марса. Апарат вийшов на орбіту Землі, але не зміг рушити в далекий космос. "Фобос-ґрунт" згорить в атмосфері Землі через півтора-два місяці, прогнозують учені. Це четверта цьогорічна невдача з російськими космічними кораблями. У підготовці міжпланетної станції брали участь і українські спеціалісти.

Олег ФЕДОРОВ, 59 років, директор Інституту космічних досліджень Національної академії наук України та Національного космічного агентства

- Втрата станції - це удар для світової науки, затримає розвиток усієї космічної програми. В Росії лунають голоси, що треба переорієнтуватися з марсіанського напряму на місячний. Рухнув і престиж країни.

Те, що сталося з "Фобос-ґрунт" - ТРИВОЖНИЙ ДЗВІНОЧОК І ДЛЯ УКРАЇНИ. Наша космічна галузь фінансується теж украй погано. З цим пов'язана гостра нестача кадрів. Коли космічні апарати готуються до запуску один за іншим, то спеціалісти отримують досвід. А коли запуск супутника відбувається раз на п'ять років, то з'являються проблеми з персоналом.

В Україні торік космічні програми фінансувалися на 60 мільйонів гривень. Наступного заплановано понад 100. Це обсяг менший за вартість одного студентського найдешевшого демонстраційного супутника. Це - нуль! ПІДПРИЄМСТВА КОСМІЧНОЇ ГАЛУЗІ ПЕРЕРАХОВУЮТЬ ДО БЮДЖЕТУ КОШТІВ БІЛЬШЕ, НІЖ ОТРИМУЮТЬ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ. ЦЕ - НОНСЕНС. НІДЕ В СВІТІ НЕМА ТАКОГО, ЩОБ КОСМОС ДАВАВ ПРИБУТОК. ЦЕ Ж НЕ ВИРОБНИЦТВО КОВБАСИ. Вкладення в космічну галузь - це інвестиції в майбутнє, безпека держави, розвиток новітніх технологій, підготовка високопрофесійних фахівців. На цьому фоні чесніше сказати, що ми зовсім не фінансуємо галузь, ніж продовжувати в такому ж дусі.

Мінімальний обсяг державного фінансування космічної галузі України повинен становити 60 - 70 мільйонів доларів на рік. Для порівняння, в Казахстані виділяють 100 мільйонів доларів, у Туреччині - 60-80 мільйонів, навіть у Нігерії - десятки мільйонів!

Зараз Україна приймає нову космічну п'ятирічну програму. Якщо її фінансуватимуть так, як попередні, то ГАЛУЗЬ НЕ ВИЖИВЕ. В запасі маємо не більше кількох років.

Зараз ви читаєте новину «ПІДПРИЄМСТВА КОСМІЧНОЇ ГАЛУЗІ ПЕРЕРАХОВУЮТЬ ДО БЮДЖЕТУ КОШТІВ БІЛЬШЕ, НІЖ ОТРИМУЮТЬ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі