четвер, 08 лютого 2018 13:31

Підняти голову

– Нам вистачить розуму і сил, щоби політичну боротьбу всередині країни утримувати в межах європейських стандартів стосунків влади й опозиції. Це потрібно для того, щоб ворог не зміг підірвати нас ізсередини, щоб п'ята колона не підняла голови, щоб отаманщина не руйнувала основ державності й демократії, – сказав президент 52-річний Петро Порошенко на урочистостях з нагоди Дня Соборності України 22 січня

"Піднімати голову – починати активно, упевнено діяти", – пояснює "Фразеологічний словник української мови". Наводить приклади:

"Гордий і сміливий представник нового молодого покоління селян, що вже не мириться з кривдою, піднімає голову проти гнобителів" (Іван Нечуй-Левицький).

"Знову, значить, підіймають пильщики та матроси голову, – нахмурився Гаркуша" (Олесь Гончар).

"Голову підводити – відроджуватися, активізуватися, перестати боятися, ожити, зібратися з силами", – йдеться у виданому в 1970–1980-х 11-томному "Словнику української мови".

Автор: Володимир Казаневський
 

У пресі словосполучення "піднімають голову" часто вживається зі словом "реваншисти". У вересні 2017-го на сайті "Радіо Свобода" вийшов огляд преси від Ірини Білої з назвою "Чому реваншисти в Україні піднімають голову?"

– Тоталітаризм не зникає безслідно, він може підняти голову і взяти реванш, – каже голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на лекції студентам Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Підняти голову радять лікарі тим, кому надають першу допомогу при сонячному ударі. При цьому мозок хворого насичується киснем.

Піднімати голову – вживають у значенні "пишатися".

"Уляна з гордо піднятою головою пішла в хатину й закрила за собою двері" (Григір Тютюнник).

"Кайдашиха нагнулась і тільки що хотіла гордо підняти голову, та з усієї сили – лусь тім'ям об одвірок!" (Іван Нечуй-Левицький).

Протилежне значення до "підняти голову" має вираз "Втягнути голову в плечі". У "Фразеологічному словнику" він означає знітитися від страху, сорому тощо.

"Сила – єдиний спосіб боротьби,

Ми повинні підняти голову вище,

щоб побачити світло", –

йдеться у пісні Gone with the wind співачки Noora Noor з Об'єднаних Арабських Еміратів.

Будинок підняття голови – "Е-сагила" – храм бога Мардука, покровителя давнього міста Вавилона, що існувало у ІІІ-ІІ тисячолітті до н. е. на території теперішнього Іраку. Розташовувався у головній частині міста. До нього вела "священна дорога" для релігійних процесій. Була вимощена величезними кам'яними плитами й обнесена фортечними стінами із зображеннями левів.

"Півгодини не можна голови підняти", – так описували українські воїни бої на Світлодарській дузі на початку 2015 року. Сюди відійшли війська від Дебальцевого, де виникла загроза оточення ворожими силами.

Піднімати голову новонароджені починають у 1,5 місяця. Роблять це, лежачи на животі.

Працювати, не піднімаючи голови – без відпочинку. "Він працює за комп'ютером, не піднімаючи голови" (Лідія Гурко).

Попіднімали голови – так кажуть про квіти, що розпустилися або повернулися до сонця. "Соняшники високо попіднімали свої жовті голови, мов становилися навспинячки, щоб мерщій погрітися на сонці" (Панас Мирний).

Не можна підняти голову – так описують сильний біль, коли будь-який рух супроводжується неприємними відчуттями.

"З високо піднятою головою" – цим фільмом 2015-го відкрили 8-й Міжнародний кінофестиваль у Каннах. Стрічку зняла французька режисерка Емманюель Берко. Це драма про підлітка, який має проблеми з правосуддям. В одній із головних ролей – судді у справах неповнолітніх – знялася Катрін Деньов.

Зараз ви читаєте новину «Підняти голову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі