неділя, 15 серпня 2021 18:10

Чому з 200 країн процвітають 24

УКРАЇНА РЕГУЛЯРНО ПОКАЗУЄ ПРИКЛАД, ЯК РОБИТИ НЕ ТРЕБА

Економічні невдачі в Україні постійно чимось виправдовують. Спочатку говорили, що потрібен ринок. Запрацював. Ні, мало. Потім казали, що монополії та олігархи – ось головні проблеми. Минув час, і тепер усі проколи заведено пояснювати світовою кризою.

Притому ми постійно шарахаємося між двома крайнощами: то робимо ставку на загальноприйняті речі, то на національну специфіку. То використовуємо чужий досвід і слідуємо загальним правилам. То намагаємося бути оригінальними. І виходить: туди-сюди, крок уперед і два назад.

Це той випадок, коли варто згадати про інституційний аналіз.

  Володимир СОБОЛЄВ, економіст
Володимир СОБОЛЄВ, економіст

Інституціоналізм (напрямок економічної теорії, в основі аналізу якого не тільки економічні проблеми, а й пов'язані з соціальними, політичними, етичними, правовими тощо) – інструмент не новий. Та якщо раніше ним користувалися зрідка, то останнім часом він переживає друге народження: завдяки інтернету і віртуалізації життя обсяг інформації зріс удесятеро – і старі підходи перестали працювати. Економіку вже не можна пояснити тільки економікою. Тепер усе впливає на все. Для розв'язання проблеми треба дивитися не тільки на ціни, доходи й валютний курс, а й на культуру, історію, ментальність, враховувати місцеві звичаї. Учора вважали, що гостра респіраторна вірусна інфекція має сезонний характер, а сьогодні пандемія поставила під сумнів існування цілих галузей економіки.

Так, ринкові принципи – річ універсальна. Але притому з 200 країн процвітають 24. Чому десь спрацювало, а десь – ні, допомагає зрозуміти інституційний аналіз.

Коли ви вивчаєте анатомію на муляжі, усе зрозуміло: кишківник, серце, нирки, кровоносна система. А коли молодий лікар приходить в операційну й бачить розріз на животі, то може й розгубитися. Там же все постійно в русі: скорочується, булькає. Так і з економікою.

Шарахаємося між двома крайнощами: то слідуємо загальним правилам, то намагаємося бути оригінальними

Американський економіст, нобелівський лауреат Дуглас Норт задумався: чому у двох Америк – Північної і Південної – такі різні результати? Хоча на початку колонізації, 300 років тому, вони були нарівні. Виявилося, важливо, хто тебе колонізував – Англія, Франція чи Іспанія, Португалія. Які правила привнесли, такі й закріпилися. У першому випадку це громадянські права, повага до власності й сила закону. У другому – нестабільність, злидні, диференціація, пригнічення, перевороти, злочинність і наркоманія.

Американці – найяскравіший приклад інституціонального успіху. Секрет США не в тому, що вони здобули незалежність, а в тому, що почали з фінансових питань. Сказали: "Ми тепер не будемо платити податки англійському королю". Доти людина, яка підпорядковувалася британській короні, повинна була мати дозвіл, щоб зрубати дерево, – воно було власністю короля. А американець сказав: "Я – вільна людина. Це моє дерево. Причому тут король?"

Радянський Союз, навпаки, знехтував фінансовими показниками. І розвалився. Так, були соціально-політичні чинники, але головною причиною став "облом" бюджету: впали ціни на нафту, антиалкогольна кампанія знизила доходи. А потім ще й республіки сказали: "Ми самі будемо вирішувати, скільки вам давати". І все! СРСР зник фінансово. Бо податок – це теж інститут.

Виходить, є низка закономірностей, які сприяють процвітанню країни або навпаки заважають. Хочеш розвиватися – враховуй їх. Це гарантує не 100, а десь 80 відсотків успіху. Щоб "гарантія" була повною, потрібно ще щось, каже Норт. Щось випадкове, але принципово важливе, що допомагає вирулити в нову колію і зробити успіх обов'язковим. В одному випадку це місцева специфіка, яку можна врахувати, а можна проігнорувати. І буде провал. В іншому – рішучий лідер, який опинився в потрібний момент у потрібному місці й запровадив реформи, як Вацлав Гавел у Чехії. Такі моменти в житті країни Норт назвав розвилками.

Російські економісти Єгор Гайдар і Анатолій Чубайс у своїй книжці "Развилки новейшей истории России" нарахували не менш як десяток шляхів, що відкривалися перед Росією в 1990-ті. У періоди потрясінь завжди є вибір: пішов ліворуч – один коридор, праворуч – інший. Далі через ланцюг переходів можна сильно відхилитися вліво або у правий бік. Усе залежить від того, хто стоїть біля керма.

Секрет США в тому, що вони почали з фінансових питань. А Радянський Союз знехтував ними. І розвалився

Слушне запитання: якби 2010 року переміг не Віктор Янукович, а Юлія Тимошенко, чи вберегло б це нас від російської агресії? Відповідь не така вже й очевидна.

1994 року Криму теж мало не відрубали. Але "есбеушники", прилетіли в Сімферополь і буквально на пів дня випередили "грушників". І авантюра провалилася. Той рік взагалі показовий. Досі залишається загадкою, чому Леонід Кравчук ні з того ні з цього пішов на дострокові вибори. Його становище було досить стійким. Можливо, йому зробили пропозицію, від якої не можна було відмовитися. Тоді ж Олександр Лукашенко зробив переворот у Білорусі. Ймовірно, в обох випадках за подіями стояли російські спецслужби.

  ”Є низка закономірностей, які сприяють процвітанню країни. Вони гарантують 80 відсотків успіху. Щоб "гарантія" була повною, потрібно щось випадкове, але принципово важливе. В одному випадку, це місцева специфіка. У іншому – рішучий лідер, який опинився в потрібний момент у потрібному місці і запровадив реформи”, – пише економіст Володимир СОБОЛЄВ. Художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ бачить це так
”Є низка закономірностей, які сприяють процвітанню країни. Вони гарантують 80 відсотків успіху. Щоб "гарантія" була повною, потрібно щось випадкове, але принципово важливе. В одному випадку, це місцева специфіка. У іншому – рішучий лідер, який опинився в потрібний момент у потрібному місці і запровадив реформи”, – пише економіст Володимир СОБОЛЄВ. Художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ бачить це так

Або розгін студентської демонстрації в Києві 30 листопада 2013-го. Якби зачекали з 4 години і студенти розійшлися, то, можливо, не було б і Революції гідності. За доступ до тіла Януковича тоді боролися різні угруповання. Розкладали свої пасьянси в кабінетах: зараз зробимо це і буде так. А все пішло по-іншому. Або 18 лютого 2014 року. Коли весь Майдан скоротився до маленького клаптика. Вранці, здавалося, що це кінець: було відчуття повного колапсу. І якби Майдан придушили, почалися б зовсім інші процеси. У нас було б те саме, що зараз у Білорусі.

На жаль, Україна регулярно показує приклад, як робити не треба. Хоча починається красиво. Скажімо, прийняли в 1990 роки закон про інвестиційні фонди. У США він прекрасно спрацював, а в нас замість притоку інвестицій виникла МММ. Тут інші традиції і звички. Люди не звикли дотримуватися закону, швидше – порушувати. Отже потрібні додаткові запобіжники і посилений контроль. Треба було врахувати, що люди, покликані стежити за порядком, – та ж комісія з цінних паперів і ревізори – можуть мати корисливі інтереси. У Штатах ти приносиш документи й отримуєш ліцензію, а в Україні потрібно ще дати хабар. У нас уся система побудована на вмінні домовлятися з чиновником – ти від нього залежиш. Правила прописані так, що за крок убік – смертна кара. Така зарегульованість безглузда тільки на перший погляд. Вона дає змогу тримати в шорах усіх учасників процесу: всі одне одного годують, а хабарі закладаються в тарифи.

У періоди потрясінь завжди є вибір

Чому в нас не йдуть реформи, ми зрозуміли теж завдяки інституціоналізму. У перші років вісім в Україні хотіли з наскоку запровадити ринок. Усе ґрунтувалося на нігілізмі й запереченні попереднього досвіду: "Давайте зруйнуємо старе й побудуємо нове". Здавалося, що планова економіка – це погано, а ринкова – добре. Потрібно просто демонтувати державні механізми централізованого регулювання, запровадити ринкові правила, переписати законодавство – і ми швидко станемо європейською країною. Це закінчилося повним провалом. Саме тому, що не врахували необхідності збереження ролі держави, зокрема – її соціальної функції. І вийшов примітивний дикий капіталізм. Водночас в умовах відсутності демократичних механізмів виріс олігархат. І починаючи з 1998 року після грошової приватизації відбулася узурпація влади. Олігархи ввійшли до Верховної Ради й законсервували систему власних привілеїв.

Інституціоналізм допомагає не тільки препарувати минуле, а й запобігти новим помилкам.

Чому світова криза вразила нас так сильно? Наші інститути – податки, суди, вищі навчальні заклади, органи самоврядування – не пристосовані до гнучкої реакції. Система влади, уражена корупцією, кумівством і тіньовими механізмами, не здатна організувати медичну допомогу людям: підвезти вчасно кисень, закупити вакцини. Вона заточена під інше. За 30 років сформувалася як система злодійства і непублічності в розподілі фінансових потоків. Коли гарант ініціює створення президентського університету, то існують великі ризики, що нічого, крім розпилювання грошей, тут не буде. Як і в разі "Великого будівництва доріг".

Система побудована на вмінні домовлятися з чиновником

Як зараз працює система вищої освіти? Чи стимулює вона адекватну оплату роботи викладача? Ні. А якщо немає базового елементу – гідної зарплати, – то, відповідно, нічого й не буде. Можна скільки завгодно розробляти нові плани, звітності, рейтинги. Але якщо викладач перебуває у феодальній залежності від вузу, то про яку творчість йдеться?

Ти виходиш із того, що студент підготовлений. Але можливі варіанти. Скажімо, у школі він деградував і приходить із нульовими знаннями з математики. Якщо твоя зарплата залежить від кількості студентів, то перед тобою вибір: або йдеш на гнилі компроміси і тягнеш студента на собі, щоб зберегти дохід, або відраховуєш двієчника і позбавляєш себе зарплати. Це і є аналіз. Він показує, де викривлення. І допомагає подолати кризу.

Олігархи ввійшли до Верховної Ради й законсервували власні привілеї

Інший показовий приклад – уже зі світового досвіду. Кілька нобелівських премій отримали вчені, які з'ясували, що причиною інфляції може бути не тільки надмірний випуск грошей в обіг, як каже класична теорія. Якщо люди побоюються якоїсь гидоти від уряду, то вони намагаються від цього застрахуватися. Колись це здавалося повною єрессю. Боязнь інфляції може викликати інфляцію? Але так і є: психологічні чинники в погіршенні економічної ситуації можуть стати вирішальними. Відповідно, знаменита теорія інфляційної спіралі виявляється неточною – і потрібно розробляти додаткові рекомендації. Які? Дотримуйся прозорої економічної політики. Пояснюй людям свої дії. Притому це має бути переконливо і правдиво. Якщо брехатимеш – як, наприклад, із вакцинацією – ситуація погіршиться: люди почнуть голосувати ногами та їхати на заробітки.

У колишнього грузинського президента Міхеіла Саакашвілі (нині голова виконавчого комітету Національної ради реформ України. – Країна) є улюблена приказка: "Все дуже просто". Насправді в економіці нічого простого немає. І якщо вам пропонують надто елементарне рішення, треба задуматися. Якщо говорять, що ось він, корінь зла, у ньому вся заковика, то це свідчить, швидше, на користь невігластва, ніж геніальності. Не може бути однієї головної причини. Їх завжди кілька.

В економіці не може бути однієї головної причини. Їх завжди кілька

Мені в інституціоналізмі найбільше імпонує теза про випадковість успіху. Ця ідея по-справжньому надихає. Адже випадків не може бути мало, їх завжди безліч. Помилився сьогодні – не біда. Завтра будуть нові шанси. Треба їх тільки побачити. І використати.

Зараз ви читаєте новину «Чому з 200 країн процвітають 24». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі