вівторок, 25 грудня 2018 11:00

"Цілі регіони віддали на відкуп олігархічно-кримінальним групам, пов'язаним із Росією"

Звільнені з поліції за корупцію поновилися через суди. Скільки таких, МВС не повідомляє на запити журналістів і депутатів. Думаю, 90 відсотків, – каже волонтер Роман Сініцин

В Одесі 8 грудня поліція затримала 12 фанатів "Чорноморця". На матчі з полтавською "Ворсклою" вони вивісили банер на підтримку захоплених Росією моряків: "Кремль, покайся". Про що свідчить цей випадок?

– Він характеризує ситуацію в Одесі. Фанатів жорстко "приймали" саме через банер. Ультрас "Чорноморця" мають два сектори. У 20-му фанати спалили багато піротехніки – їх ніхто не чіпав. У восьмому згоріли кілька "фаєрів", але повісили банер – і поліція затримала майже всіх.

Комерційний директор клубу "Чорноморець" – колишній працівник міліції. У травні 2014-го в Одесі його бачили на проросійських барикадах. На відео видно, як ходить по вулиці з автоматом Калашникова. Думаю, була вказівка від керівництва клубу розібратися з фанатами. Начальник одеського обласного управління превентивної діяльності Іван Іщенко 2014-го теж брав участь у протистояннях. Міліція тоді супроводжувала проросійських бойовиків. Є відео, як вони стріляють у бік українських активістів, а Іщенко стоїть поруч. Його залишили на службі. Ще й підвищили.

Знаю багатьох ультрас з Одеси. Дехто дзвонив мені з автозака. Кажуть, Іщенко керував затриманням.

  Роман СІНІЦИН, 33 роки, волонтер. Народився 30 червня 1985-го в Луцьку. Батько – архітектор, мати – інженер. Закінчив Національний університет державної податкової служби. Рік працював у вузі. ”Писав дисертацію. Потім закинув і почав займатися ІТ-бізнесом та інтернет-маркетингом”. 2014 року разом із бізнесменом і теперішнім заступником міністра з тимчасово окупованих територій Георгієм Тукою організував волонтерську групу ”Народний тил”. ”Допомагав збирати на фронт знайомих. Коли ресурси закінчилися, кинули клич у Facebook. Куплені речі не поміщалися у квартиру. Довелося орендувати приміщення. З того й почалося волонтерство”. Очолював Київську обласну атестаційну комісію, що розглядала кандидатури співробітників міліції, які хотіли стати поліцейськими. Одружений, має доньку 2-річну Дарину. Любить подорожувати, особливо Азією
Роман СІНІЦИН, 33 роки, волонтер. Народився 30 червня 1985-го в Луцьку. Батько – архітектор, мати – інженер. Закінчив Національний університет державної податкової служби. Рік працював у вузі. ”Писав дисертацію. Потім закинув і почав займатися ІТ-бізнесом та інтернет-маркетингом”. 2014 року разом із бізнесменом і теперішнім заступником міністра з тимчасово окупованих територій Георгієм Тукою організував волонтерську групу ”Народний тил”. ”Допомагав збирати на фронт знайомих. Коли ресурси закінчилися, кинули клич у Facebook. Куплені речі не поміщалися у квартиру. Довелося орендувати приміщення. З того й почалося волонтерство”. Очолював Київську обласну атестаційну комісію, що розглядала кандидатури співробітників міліції, які хотіли стати поліцейськими. Одружений, має доньку 2-річну Дарину. Любить подорожувати, особливо Азією

Чому влада в Києві не реагує на подібне?

– Немає жодного коментаря міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і щодо вбивства Катерини Гандзюк (31 липня радницю міського голови Херсона облили сірчаною кислотою. Після трьох місяців у лікарні вона померла. – Країна).

Цілі регіони віддані на відкуп олігархічно-кримінальним елементам, пов'язаним із Росією. Вони мають забезпечити певний результат на виборах. І за це можуть безкарно діяти на місцях. В Одесі, Харкові, Сумах олігархічні напівкримінальні групи мають своїх силовиків, прокуратуру та СБУ. Це новий феодалізм.

Чому мер Одеси Геннадій Труханов, якого звинувачують у корупції, має підтримку в місті?

– Немає конкурента. Хто не з'явився б, його топлять. Ще в людей коротка пам'ять. Телевізором можна замилити будь-що. Геннадій Кернес 2014-го збирався створювати Харківську народну республіку. Літав до Рамзана Кадирова, радився. Він має сидіти в тюрмі, а не керувати великим містом, де є загроза проросійського реваншу.

Треба вирощувати альтернативу. На це є суспільний запит. Але будь-які намагання, які мають шанс, придушують і в регіонах, і в Києві. Наприклад, вішають ярлик "грантоїдів", у медіа-просторі змішують із лайном: усі антикорупціонери нечисті на руку. Але хто більше зло – "грантоїд" Віталій Шабунін (голова Ради громадського контролю Національного антикорупційного бюро України. – Країна) чи Ігор Кононенко (народний депутат, перший заступник голови фракції "Блоку Петра Порошенка". 2016 року міністр економічного розвитку Айварас Абромавичус подав у відставку, звинувативши Кононенка у блокуванні реформ і намаганні встановити контроль над фінансовими потоками в Україні через своїх людей. – Країна)? Система боїться чесних та амбітних.

Реформа поліції й люстрація провалені?

– Повністю. Більш-менш успішними можна назвати окремі кейси. Наприклад, патрульна поліція чи сервісні центри.

Залишилися купівля-продаж посад, робота в інтересах бізнесу. За кілька десятків тисяч доларів можна замовити, щоб покошмарили конкурента. Звільнені з поліції за корупційні злочини поновилися через суди. І ви не дізнаєтеся, скільки таких. Робили журналістські й депутатські запити. Безрезультатно. Думаю, повернулися 90 відсотків.

Не було політичної волі здійснити справжню реформу. Наказ про атестацію прописали так, що кожен звільнений мав великі судові перспективи. Так і сталося. Адмінсуди під копірку почали всіх поновлювати. Люди, які були кістяком корупційної системи, залишилися на посадах.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що замовники, організатори та виконавці вбивства Катерини Гандзюк встановлені. Чому активісти вважають, що слідство саботують?

– Не встановлені замовники. Луценко чудово знає, хто це. Ми теж. Навели силовиків на одного з організаторів – Ігоря Павловського (помічник нардепа від БПП Миколи Паламарчука. – Країна). У Луценка сталася істерика, але через три дні підозрюваного затримали. Потім була ще низка затримань.

Хотіли вручати підозру місцевому кримінальному авторитетові Левіну. Він сидів за серійні вбивства, але вийшов за законом Савченко. Із серпня перебуває за кордоном. Підозрюємо, слідство на цьому хоче поставити крапку. Це зручно. Людини немає, але він – замовник. Це не так. Левін – один із організаторів, середній рівень.

Справу Гандзюк поліція передала Службі безпеки. Це пришвидшило розслідування?

– Це сталося після смерті Каті. З першого дня вона говорила, що не вірить Нацполіції ні в Херсоні, ні в Києві. Адвокат підтверджує, що справу передали не в повному обсязі – без матеріалів негласних слідчих розшукових дій. Наприклад, без прослушки. За давньою міліцейською традицією вони могли загубитися.

Хочеться вірити, що СБУ краще розслідуватиме. Кожні кілька днів проходять обшуки, затримання. Допитують свідків.

Які проблеми відкрило вбивство Катерини?

– Повна корумпованість поліції. На прикладі Херсонської області це добре видно. Існує кругова порука. Перший підозрюваний Микола Новіков не мав жодного стосунку до вбивства. Три дні на морі пиячив, вимкнув телефон. Тільки на підставі відсутності зв'язку ліпили з нього виконавця (у серпні Новікова звільнили з-під варти, справу закрили. – Країна).

Кум затриманого організатора Сергія Торбіна – заступник начальника карного розшуку Херсонської області Сергій Курділов. Він досі не звільнений. Слідство покриває виконавців та організаторів. Ми з першого дня бачили, що воно не працює. Не брали камери спостережень, не опитали свідків, не встановили речовину. Саботували справу. Коли вона набула розголосу, поліція затримала Новікова. Жодному правоохоронцеві не оголосили навіть догану. А керівник поліції Херсонської області Артур Меріков згодом отримав ще й генеральські погони.

Голова тимчасової парламентської слідчої комісії Борислав Береза 30 листопада після засідання в Херсоні заявив, що становище в області – "гірше, ніж дно", є загроза втрати державності.

– Добре, що депутати побачили ситуацію на місці. У більшості областей кримінальні структури зрослися з правоохоронними органами і спільно збагачуються. У Херсоні незаконно виловлюють креветку та добувають пісок. На Рівненщині миють бурштин. Десь митниця всіх годує, десь ліси пиляють. Активісти заважають їм – пишуть у ЗМІ та Facebook. Те, що їх б'ють, ріжуть, убивають, – логічно.

Береза каже, треба на Херсонщині оголошувати надзвичайний стан. Що слід робити, по-вашому?

– Звільнити топ-керівників у області. Ввести на якийсь час військово-цивільну адміністрацію з кадровим десантом із Києва. Місцеві "розрулити" не зможуть. Усі пов'язані.

Активісти й адвокати зібрали дані про 55 нападів на громадських діячів із початку 2017 року. Усі не розкриті.

– Це колапс правоохоронної системи. Чіткий маркер: 55 і 0. Встановлені й затримані виконавці й організатори деяких нападів. Про замовників не йдеться. В більшості випадків це люди, які сидять у кабінетах на вищому регіональному рівні. Центральній владі чіпати їх не­зручно, бо все може посипатися.

Як розвиватиметься протистояння між системою та суспільством?

– Маховик насильства наростатиме. Регіональні еліти відчувають безкарність.

Є ще одна загрозлива тенденція. Виконавцями нападів стають ветерани війни. На Катю напали бійці, які захищали Донецький аеропорт.

Люди повертаються з фронту в тяжкому психологічному стані. Ніхто ними не займається, крім деяких волонтерських ініціатив. Зрозуміло, ветерани вміють убивати. Часто в них немає грошей. Погоджуються на сумнівні підробітки. Можна згадати вбивство Дениса Вороненкова в центрі Києва у березні 2017-го (колишній депутат Держдуми РФ 2016 року переїхав в Україну, отримав громадянство. – Країна). У нього стріляв боєць Нацгвардії.

Президент із якими якостями потрібен країні?

– Має продовжувати курс на утвердження незалежності. Важлива відсутність корупційного сліду.

У нинішнього президента багато позитивних моментів. Але засмучують його зв'язки з Віктором Медведчуком (лідер проросійського руху "Український вибір", кум президента РФ Володимира Путіна. – Країна), бізнес із "регіоналами". Немає докорінних реформ. Зупинити системну корупцію не так складно, бо відомі схеми й люди за ними.

У Порошенка залишається історичний шанс змінити країну й увійти в історію як перший державницький, проукраїнський президент.

Ви називали Медведчука найнебезпечнішою фігурою в українській політиці. Але він не обіймає впливових посад і не має потужної політичної сили.

– Він контролює велику кількість громадських структур і політичних партій. Немає холдингу Медведчука. Але він збирав свій бізнес і здобував сфери впливу, будучи керівником адміністрації президента Кучми. Його актив нарощувався тривалий час, але структури, впевнений, навіть СБУ до кінця не розуміє.

Не приховує проросійської позиції. Ще до 2010-го казав, що нам потрібна федерація. Продовжує цю лінію на прикладі ДНР і ЛНР. Їздить до Москви. Я так розумію, по гроші і вказівки. Паралельно має тут бізнес.

Медведчук вкладає чимало ресурсів у громадський сектор, особливо у східних і південних областях. Катерина Гандзюк досліджувала, як фінансовані Медведчуком проросійські сили мімікрували під організації із захисту тварин та ОСББ. 2014-го в Херсоні вони качали "русскую весну". У разі загострення їх можуть використовувати будь-як.

Чому кум Путіна не має проблем із нинішньою владою в Україні?

– Аргумент: Медведчук є переговорником з обміну полоненими. Та останній відбувся рік тому. Дві сотні наших сидять у Росії, ДНР і ЛНР. Деякі бійці в полоні з 2014-го. Їх потрібно визволяти. Але до чого тут Медведчук?

Те саме можна сказати про Ріната Ахметова. Є достовірна інформація, що він спонсорував бойовиків. Можливо, захищав свої активи. Та 2014-го на Донеччині він мав абсолютну владу й нічого не зробив. У результаті не виграв від історії з ДНР. Але зараз прекрасно почувається в Києві. Його статки зростають (із початку року й станом на червень збільшилися з $1,3 млрд до $5,71 млрд, за даними Bloomberg. – Країна).

За рахунок чого можна перемогти у війні з РФ?

– У військових один варіант: звільнити території воєнним шляхом. Хорватський сценарій (4 серпня 1995 року хорватська армія ліквідувала самопроголошену сепаратистську республіку Сербська Країна за 84 год. боїв. – Країна) – це мрія більшості офіцерів, які воюють із 2014 року. За послаблення Росії це буде можливо.

Як волонтер ви багато бували на фронті. Розкажіть історію, яка найбільше вразила.

– 2014 рік дивував. Коли баба приносила 20 гривень і пакет із яблуками. Або 6-річний хлопчик відкладав гроші зі сніданків і зібрав 300 гривень на тепловізори. Або боєць вийшов з Іловайська й приніс прострелену метало-керамічну плиту від бронежилета зі словами подяки. Той рік нагадував безкінечний марафон.

Зараз ви читаєте новину «"Цілі регіони віддали на відкуп олігархічно-кримінальним групам, пов'язаним із Росією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі