вівторок, 05 червня 2018 14:49

Четвертий рік проукраїнська міжнародна коаліція діє

Президент Порошенко розмовляє зі світовими лідерами без перекладача

За іронією долі, 2014 року Петру Порошенку довелося мати справу з тим самим Бараком Обамою, який пробачив Росії напад на Грузію 2008-го. Саме тому, шукаючи союзників України в США, наш президент почав роботу з обома партіями, які складають Конгрес і Сенат, – Демократичною і Республіканською.

Невдовзі така політика дала результати. Англомовний і переконливий Порошенко з успіхом виступив перед загальними зборами Сенату й Конгресу, поставивши обережного Барака Обаму перед складним вибором. Або американський лідер однозначно засуджує дії Росії як агресора і надає Україні військову допомогу, або це стає фактором на наступних президентських виборах і недвозначно грає на користь республіканців.

  Володимир МАНЬКО, директор агентства Communication group
Володимир МАНЬКО, директор агентства Communication group

Описана ситуація – маленький фрагмент мозаїки, яка послідовно складалася, щоб у світі з'явилась неофіційна коаліція найсильніших держав на підтримку України.

У Москві довго не могли зрозуміти, чому програють дипломатичну війну. Велетенські зусилля і фінансування пропадали марно. Спеціальним російським телеканалам у Європі, що споживали сотні мільйонів євро на рік, майже ніхто не вірив. Хитромудрі комбінації з прямою фінансовою підтримкою правих партій у Франції, Угорщині, Італії не призвели до перемоги на виборах проросійських сил. РФ програла інформаційну й дипломатичну війну.

Причина в тому, що Кремль стикнувся не лише із самопожертвою українських захисників на фронті, а й із розумним, переконливим, професійним дипломатом на посаді президента, якому були не потрібні перекладачі.

Наслідки стали фатальними для Москви. Економічні санкції ЄС проти Росії введені як тимчасові 2014-го, незважаючи на необхідність підтвердження кожні шість місяців, не скасовуються, а стають дедалі жорсткіші. Партії та кандидати, на яких ставила Москва, програли у Нідерландах, у Франції, в Італії, у ФРН. А перемогли тільки на виборах президента в Чехії й на парламентських – в Угорщині.

Утім, наскільки вони проросійські, покаже час. Після перемоги Дональда Трампа у багатьох містах РФ відбулися святкування. У російських ЗМІ американського президента навіть називали "Дональд Іванович", доки у США не розпочалось розслідування про його зв'язки з Москвою.

Несподівано для Кремля президент Трамп почав діяти щодо РФ набагато жорсткіше за президента Обаму. Той на тлі теперішнього глави Білого дому виглядає ледь не "проросійським". Саме за Трампа Україна отримала американську летальну зброю. Саме за Трампа були значно посилені санкції проти Росії. Вони практично обвалили акції тамтешніх компаній і призвели до суттєвого збідніння олігархічного оточення Володимира Путіна.

В Європі зовнішня політика РФ за чотири роки – це взагалі список дипломатичних невдач. Якщо раніше Путіна, мов дорогого гостя, приймали в Єлисейському палаці біля Парижа, то тепер вершиною успіху російської дипломатії вважається запрошення французького президента у Пітер, а канцлера ФРН – у Сочі. Зауважимо, жоден із них не захотів прилетіти в Москву.

Більше того, напередодні зустрічі з Путіним обоє керівників провідних європейських країн демонстративно зустрілися з українським президентом в Аахені. Це ще раз підкреслило реальні симпатії в Нормандській четвірці.

  ”Після перемоги Дональда Трампа в багатьох містах Росії відбулися святкування. У російських медіа американського президента називали Дональдом Івановичем, доки у США не розпочалося розслідування щодо його зв'язків із Москвою. Несподівано для Кремля президент Трамп почав діяти щодо РФ набагато жорсткіше за Обаму”, – каже директор агентства Communication group Володимир Манько. Художник Володимир Казаневський бачить це так
”Після перемоги Дональда Трампа в багатьох містах Росії відбулися святкування. У російських медіа американського президента називали Дональдом Івановичем, доки у США не розпочалося розслідування щодо його зв'язків із Москвою. Несподівано для Кремля президент Трамп почав діяти щодо РФ набагато жорсткіше за Обаму”, – каже директор агентства Communication group Володимир Манько. Художник Володимир Казаневський бачить це так

Надання безвізу Україні торік у Москві сприйняли як публічний ляпас із боку ЄС. Після такого навіть виключення Росії із сесійних засідань Парламентської асамблеї ради Європи були логічним продовженням європейських невдач президента Путіна і міністра закордонних справ Лаврова.

Опоненти Порошенка не забувають нагадати, що успіхи української політики за кордоном не привели до припинення війни. Однак не говорять, що було б із нами, якби Україна не мала міжнародної підтримки, а Вашингтон заявив про перезавантаження відносин із Москвою. Принаймні окупаційна зона зараз перебуває в межах, визначених Мінськими домовленостями 2015 року, й відтоді не посунулася на захід.

Особливо ж цікаво слухати частину народних депутатів, які розказують про "непотрібність" безвізу. Тим часом, за неофіційними даними сервісу документів "Готово", біометричні паспорти давно оформили всі без винятку депутати Верховної Ради і члени їхніх сімей

Зараз ви читаєте новину «Четвертий рік проукраїнська міжнародна коаліція діє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі