середа, 07 грудня 2016 17:13

"Активна меншість визначає напрямок руху, пасивна більшість – його темп"

Сьогодні закладаються основи того, що буде з країною за 10–15 років, говорить підприємець Валерій Пекар

Яке місце людського капіталу серед факторів розвитку країни?

– Природні ресурси, виробничі активи і людський капітал – три складові національного багатства. Але історія доводить, що остання – найважливіша. Небагаті на ресурси країни з великим людським капіталом не раз опинялися серед лідерів економічного розвитку – Японія, Швейцарія, Фінляндія, Естонія, Сингапур. І тим більше приходить успіх, коли людський капітал поєднується з природними багатствами, як у США, Канади, Австралії.

Натомість через слабкий людський капітал можна швидко втратити колишні досягнення. Два-три неосвічені покоління, і країна здатна відкотитися у Середньовіччя, навіть маючи ядерну зброю. Це сталося з нашим північно-східним сусідом.

Яким є людський капітал в Україні сьогодні? Як на нього вплинули події останніх трьох років?

– Він досить інерційний, з точки зору впливу як хороших, так і поганих факторів. Із 2012 року, коли ми проводили дослідження, змінився вектор розвитку і соціально-політичні реалії України, але не стан людського капіталу.

Об'єктивна картина сумна. Старіє і скорочується населення. Через це частка працездатного зменшується, а соціальне навантаження на неї зростає. Це відбувається не лише за рахунок поганого балансу смертності й народжуваності, а й трудової міграції. Причому виїжджають носії кращого людського капіталу, ніж ті, що прибувають. Особливо небезпечний відтік підприємців, що створюють інновації й робочі місця. Не вистачає кваліфікованих кадрів. Через це маємо подвійне безробіття: багато людей не можуть знайти роботу, а працедавці не здатні заповнити вакансії. Україна продовжує втрачати конкурентоспроможність. Їй загрожує відкочування на стадію ранньої індустріальної і навіть доіндустріальної економіки.

Нечисленність населення, його низький інтелектуальний, освітній, культурний рівень, стан здоров'я, мала частка людей працездатного віку, а також вузький світогляд, невідповідна сучасній економіці система цінностей – такий стан людського капіталу в Україні. Через це неефективно розпоряджаємось своїми природними і виробничими можливостями. А будь-який ресурс рано чи пізно потрапляє до рук того, хто ефективніше ним може скористатися. Ресурсне багатство в поєднанні з неможливістю ним користуватися й загальною інституційною слабкістю – найкраща приманка для хижака.

Сьогоднішні реформи почнуть змінювати ситуацію лише за кілька років.

  Валерій ПЕКАР, 50 років, підприємець, співзасновник громадянської платформи ”Нова Країна”. Народився й живе у Києві. ­Закінчив факультет кібернетики столичного Університету імені Тараса Шевченка. Працював програмістом в Інституті кібернетики Академії наук УРСР. З 1992 року – у власному бізнесі. Член Ради директорів Всесвітньої асоціації виставкової індустрії UFI. Викладач Києво-Могилянської бізнес-школи (kmbs) та Львівської бізнес-школи Українського Католицького Університету (LvBS). Член Національної ради реформ у 2014–2016 роках. Автор понад 250 статей зі стратегії, менеджменту, маркетингу, футурології, інформаційних технологій. Співавтор форсайтного дослідження 2012 року ”Людський капітал України 2025”
Валерій ПЕКАР, 50 років, підприємець, співзасновник громадянської платформи ”Нова Країна”. Народився й живе у Києві. ­Закінчив факультет кібернетики столичного Університету імені Тараса Шевченка. Працював програмістом в Інституті кібернетики Академії наук УРСР. З 1992 року – у власному бізнесі. Член Ради директорів Всесвітньої асоціації виставкової індустрії UFI. Викладач Києво-Могилянської бізнес-школи (kmbs) та Львівської бізнес-школи Українського Католицького Університету (LvBS). Член Національної ради реформ у 2014–2016 роках. Автор понад 250 статей зі стратегії, менеджменту, маркетингу, футурології, інформаційних технологій. Співавтор форсайтного дослідження 2012 року ”Людський капітал України 2025”

Як ми виглядаємо, порівняно з іншими країнами?

– За людським капіталом посідаємо непогані місця: 31-ша позиція в рейтингу Світового економічного форуму, 42-га – у глобальному рейтингу талантів, 45-та – у рейтингу креативності Річарда Флоріди.

Отже, ми не дурні, але чому ж такі бідні? Бо високі позиції людського капіталу компенсує вкрай низька спроможність використати його. Наприклад, у рейтингу економічної свободи Україна посідає жахливе 162-ге місце – в одній компанії з Туркменістаном, Венесуелою та Зімбабве.

Чому неефективно використовуємо людський матеріал?

– Стратегічне управління ним складається з кількох базових компонентів. По-­перше, "виробництво людини" – підтримка ­народження та зміцнення здоров'я, праце­здатності. По-друге, розвиток продуктивності: виховання, навчання, формування ініціативності, підприємницької, творчої активності. Нарешті, "капіталізація людини" – включення її до системи економічної діяльності й створення умов для самореалізації.

Є різні стратегії управління людським капіталом. "Аграрна" постала в епоху розквіту національних держав і тоталітарних режимів. Її приклад – СРСР, Китай, Японія. ­Передбачає "вирощування" людського капіталу переважно всередині держави. Для цієї стратегії характерний ризик його "втечі" в країни з вищими можливостями капіталізації.

За "ринкової стратегії" країна, у першу чергу – бізнес, звертається до ринків людського капіталу і там залучає ресурс у потрібній кількості і якості. Після реалізації проекту може повернути його назад. Це – "глобальний аукціон праці". Ризик – гостра конкуренція за людський капітал. Приклад – більшість країн Євросоюзу.

"Стратегія культурної політики" ґрунтується на активному залученні людського капіталу в країну, привласненні й капіталізації, незалежно від його територіальної приналежності. Це досягається через формування і трансляцію позитивного іміджу країни. Цю стратегію успішно реалізовують у США, Канаді, Австралії, Ізраїлі.

В Україні є лише інерція – найменш витратний шлях отримання вигоди "тут і зараз". Окремі ініціативи не створюють системи.

Яка роль цінностей українців?

– На сьогодні понад половина українців очікують турботи від начальників і держави. Важко змінювати країну, де більшість населення живе цінностями порядку і стабільності, адже реформи – це творче їх руйнування.

Лише 15–20 відсотків поділяють цінності розвитку, навчання, кар'єри, відповідальності за власне життя. Саме вони – основа інноваційної економіки та громадянського суспільства і наш найбільший актив. Ризикуємо його втратити. Причому загрозу становить не лише еміграція – забагато людей, щоб усі виїхали, а й зневіра, розчарування у перспективах. Це може призвести до "внутрішньої еміграції" – відмови від ініціативної життєвої позиції. Активна меншість визначає напрямок руху, пасивна більшість – його темп. Така формула нашого життя.

Які тенденції визначатимуть розвиток людського капіталу у найближчі роки?

– Справжні "точки болю" – відтік кваліфікованих професіоналів за кордон, згортання традиції читати книжки, нездоровий спосіб життя й нестача взаємної довіри у суспільстві. Також негативні тренди: концентрація власності в руках найбагатших сімей чи компаній, погіршення умов розвитку малого бізнесу, відсутність профорієнтації молоді, забруднення середовища, стрес. Найвагоміші позитивні тенденції – здобуття освіти протягом усього життя і розвиток громадянського суспільства.

Тренди поділяються на неминучі, з якими ми нічого не можемо вдіяти, і такі, на які маємо вплив.

Які тренди є неминучими? Якою є невідворотна частина майбутнього України?

– Переважно це вже проявлені сьогодні тенденції. Продовжить збільшуватися частка старіючого населення. Доведеться меншою кількістю людей заробляти такий самий обсяг благ. Разом з іншими політичними та економічними чинниками це призведе до згортання державної пенсійної системи.

Продовжимо втрачати кваліфіковані кадри, бо є країни з кращими можливостями для самореалізації. Триватиме урбанізація, при цьому посилиться міграція між містами України. Одні перетворюватимуться на глушину, інші приваблюватимуть роботою і вищою якістю життя. Наприклад, позитивні процеси відбуваються в Івано-Франківську, негативні – у Харкові.

Наростатиме стрес. Доступність інтернету, швидкий і легкий вихід у глобальний віртуальний простір дозволяє пересічному українцю порівнювати свій стиль і якість життя з розвиненішими країнами, збільшуючи розчарованість у своїй реальності. Найздібніші прагнутимуть вирватися в перспективніші країни, а їх заміщатимуть менш освічені іммігранти. Це не вирішуватиме проблем роботодавців, однак збільшуватиме етнічну розмаїтість суспільства і продукуватиме додаткову напругу.

Усе вищенаведене – інерційний сценарій, тобто "що станеться, коли нічого не робити". Але можливе майбутнє варіативне і не вичерпується неминучим.

До якого варіанту ми ближчі?

– 2012 року ми накреслили чотири основних сценарії розвитку людського капіталу. Тоді ще не було зрозуміло, яким із них країна рухатиметься. Нині йдемо сценарієм з метафоричною назвою "Мафія" – домінування великого бізнесу і придушення малого та середнього в умовах зростання громадянських свобод. Для нього характерна експортна спрямованість економіки, ієрархічність суспільства, розділеного на прошарки, відповідно до рівня наближеності до провладної еліти, "довгий повідець" у розумінні громадянських свобод: все можу, але ні у що не вірю, тому нічого в системі не мінятиму.

Великий бізнес входить у змову один з одним і зрощується з державою. Малий – "заходить під дах" великого. Незгодні масово виїжджають. Зростає загальний рівень охорони здоров'я через поширення пропозицій для заможних. Згортається наука, а освіта стає "кастовою" – різні системи для еліти, середнього та низького трудового класу. Освітні програми спроектовані так, щоб мінімізувати розвиток критичного мислення у тих, кому "не положено", та запобігти формуванню цілісної картини світу в більшості населення.

Яким буде людський капітал в Україні за 10–15 років?

– Весь світ сьогодні перебуває у стані невизначеності подальших шляхів розвитку. Частина дослідників вважають економічну та геополітичну кризу ознакою початку переходу до нової фази технологічного й соціально-економічного устрою. Водночас говорять про високу ймовірність появи найближчим часом масштабних технологічних проривів, неминучість екологічної катастрофи і глобальної війни.

Технологічна революція принесе безробіття сотням мільйонів людей по всьому світу. Зникнуть десятки й десятки професій. Цілі країни проваляться у "сіру зону", коли новій економіці нічого не здатні запропонувати, а можливості старої нікому не потрібні. Наприклад, світ не потребуватиме вже стільки металу. Що робити із сотнями тисяч шахтарів і металургів?

В Україні до цієї невизначеності додаються війна, глибока політична та економічна кризи.

Далекоглядні громадяни, підприємці, політики та публічні інтелектуали замислюються про довгострокові наслідки сьогоднішніх рішень. Ставлять запитання: які ролі у світовому розподілі праці хоче і здатна грати Україна? Якість людського капіталу визначає напрям і темпи розвитку будь-якого бізнесу і країни загалом. Це один із ключових факторів економічного успіху. Тому системне піклування про людський капітал – безпосередня відповідальність передових підприємців і політиків.

Сьогодні закладаються основи того, що буде з країною за 10–15 років. Знайдемо собі місце у світовій економіці чи станемо сировинним придатком? Чи буфером між Росією, що стрімко деградує, і цивілізованим світом? Де проходитиме кордон між багатою і щасливою Ойкуменою та бідною й злиденною світовою Окраїною – по західному кордону України чи по східному?

Як нам стати частиною заможного і щасливого цивілізованого світу?

– Неможливо змінити країну, не змінивши людей. Вони і є – країна.

Основна стратегічна ідея – виховання "здорового мислення". Це включає: виховання у дітей навичок споживання культури, логічного, критичного і стратегічного мислення. А також "ринкового" – розуміння, як влаштований світ, прийняття його. Партнерського ставлення до підприємництва, звички до здорового способу життя. Важлива чітка національна, культурна, а пізніше й професійна ідентифікація.

Хто має це втілювати?

– Дуже велика роль бізнесу, адже він управляє людським капіталом. Великий має усвідомити надзвичайну відповідальність за розвиток країни через свою унікальну ресурсну спроможність. Інакше через кілька років почнуться суттєві проб­леми з людськими ресурсами. Водночас малий та середній бізнес становлять основу багатьох нових галузей. Відповідають за об'єднання зусиль на їхньому рівні, вироблення спільних позицій і проектів.

Є три вектори дії для відповідального українського бізнесу. По-перше, узгодження між собою довгострокових інтересів і "правил гри". Це дозволить знизити конкурентну напруженість у країні й перенести амбіції на зовнішньоекономічні цілі.

По-друге, побудова системного партнерства із суб'єктами зі сфер освіти, науки, охорони здоров'я, культури, громадянського суспільства. Останні, в свою чергу, повинні відійти від парадигми "дайте нам грошей" і будувати взаємовигідні відносини, спитати себе: що я можу дати бізнесу?

По-третє, необхідний спільний сталий вплив на рішення державної влади і місцевого самоврядування. Адже у нашої влади значно менший горизонт планування, ніж у бізнесу. Він прораховує дії щонайменше на термін окупності своїх інвестицій, а влада – щонайбільше до кінця каденції. Тому вона нездатна самостійно виробляти стратегії.

Ось неповний перелік доступних інструментів розвитку людського капіталу: підліткові організації, волонтерські рухи та громадські спільноти, кооперативи і профспілки, ОСББ, практики самозайнятості, бізнес-інкубатори й франчайзингові мережі, локальні економічні кластери, освітні заклади, проекти громадянської освіти, майданчики для комунікації – асоціації й клуби, креативні простори тощо. Хоч би чим із цього списку ви займалися – ви рухаєте країну вперед, збільшуючи її шанси на достойне життя.

Поширена думка, що Україна за 25 років не стала справжньою країною.

– "Справжність" визначається двома факторами. По-перше, країна живе у вічності: не швидкоплинним поточним моментом і не лише спадщиною минулого, а й візією майбутнього. Змінити минуле неможливо, тож даремно за нього воювати. Натомість за майбутнє треба боротись і захищати власне його бачення. По-друге, країна з народом, на відміну від території з населенням, є суб'єктом, а не об'єктом: ми робимо, а не з нами роблять.

Оцих двох речей – спрямованості в майбутнє і суб'єктності – нам часто не вистачає. Щойно їх набудемо, кожен на своєму місці, – матимемо силу, енергію та інструменти розвернути тренди в інший бік, змінити своє майбутнє. Кожен із нас тут – крапля в океані. Разом наша сила неймовірна.

Зараз ви читаєте новину «"Активна меншість визначає напрямок руху, пасивна більшість – його темп"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі