пʼятниця, 05 лютого 2010 16:51

10 живих класиків
10

1. Ернесто Сабато, 98 років

Аргентинський прозаїк, художник

Прославився завдяки роману "Тунель" 1948 року. Перекласти книжку французькою запропонував Альбер Камю. Пізніше твір видали більш як десятьма мовами і тричі екранізували - 1952-го, 1977-го й 1978-го. Живе в Буенос-Айресі. Через поганий зір лікарі не дозволяють йому читати та писати. Сабато малює.


2. Доріс Лессінґ, 90 років

Англійська письменниця, лауреатка Нобелівської премії

2007-го Доріс Лессінґ стала найстаршою лауреаткою Нобелівської премії з літератури. Про нагороду дізналася, коли повернулася додому із крамниці - під дверима на неї чекав натовп журналістів. Успіх до письменниці прийшов 1950 року з публікацією першого роману "Трава співає". Найважливішою для себе авторка вважає серію фантастичних романів "Канопус в Аргосі". Живе в Лондоні.


3. Рей Бредбері, 89 років

Американський письменник-фантаст

Рей Бредбері вирішив стати письменником у 12 років. 1950-го вийшла його перша книжка "Марсіанські хроніки". Її набирала його дружина Марґарет. Повість "451 градус за Фаренгейтом" друкували в перших номерах журналу Playboy. Живе в Лос-Анджелесі. У Бредбері вісім онуків і чотири коти.


4. Жозе Сарамаґо, 87 років

Португальський прозаїк і поет, нобелівський лауреат 1998-го

За роман "Спогади про монастир" Ватикан звинуватив письменника у блюзнірстві. Після візиту до Ізраїлю 2002 року заявив, що політика євреїв на палестинських територіях "нагадала йому дії гітлерівців щодо євреїв у концтаборі Освєнцим". Член комуністичної партії. Живе на Канарських островах.


5. Віслава Шимборська, 86 років

Польська поетеса, лауреатка Нобелівської премії 1996-го

Шимборська видала близько 250 віршів. Утім, її збірки продаються ліпше, ніж прозові твори інших польських письменників. Перша збірка "Тому живемо" вийшла 1952-го. У ній є вірші "Ленін" і "Молоді, яка будує Нову Гуту". Наступного року поетеса підписала лист, у якому польські інтелектуали виправдовували арешт священиків Кракова. Згодом Шимборська припинила підтримувати комуністів. Живе у Кракові. Перекладає французьку барокову поезію.


6. Ґабріель Ґарсіа Маркес, 82 роки

Колумбійський прозаїк, нобелівський лауреат 1982-го

1957 року приїздив до СРСР як журналіст. Написав есе "СРСР: 22 400 000 квадратних кілометрів без жодної реклами кока-коли". Усесвітньо відомим став після публікації роману "Сто років самотності" 1967-го. Понад 20 років бореться з раком легенів. Його прооперували 1992-го. Живе в Парижі та Мехіко.


7. Ґюнтер Ґрасс, 82 роки

Німецький прозаїк, нобелівський лауреат 1999-го

Написав гротескний роман "Жерстяний Барабан"  і 1959 року став першим післявоєнним німецьким письменником, визнаним у світі. Ґрасс протестував проти об"єднання країни: побоювався, що вона знову стане войовничою. 15-річним був зарахований до 10-ї танкової дивізії Ваффен-СС, у складі якої бився з радянськими військами. Живе в Любеку.


8. Умберто Еко, 78 років

Італійський прозаїк, філософ, історик-медієвіст

1980 року видав світовий бестселер "Ім"я троянди". Історичний детектив із містичним сюжетом став візитівкою Еко. Його вважають експертом у галузі бондології - написав кілька праць, присвячених героєві романів Яна Флемінґа Джеймсові Бонду. Живе в Мілані. Бібліотека Еко налічує понад 30 тис. книжок.


9. Кендзабуро Ое , 75 років

Японський прозаїк, лауреат Нобелівської премії 1994-го

Автор понад 20 романів і повістей. Його основна тема - пошук й осмислення людських якостей, які стають причинами початку та закінчення воєн. Журнал "Всесвіт" 1967 року надрукував український переклад його оповідання "Звір". Живе в Токіо.


10. Валентин Распутін, 72 роки

Російський прозаїк

1972-го видав оповідання "Уроки французької". Найвідоміший представник "селянської прози" народився й живе в Іркутську. Автор повістей "Живи й пам"ятай", "Прощання з Матьорою". Лауреат Державних премій СРСР 1977 та 1987 років. Виступав проти перебудови на першому з"їзді народних депутатів СРСР. Звертаючись до лібералів, повторив слова Петра Столипіна, які стали крилатими: "Вам потрібні великі потрясіння. Нам потрібна велика країна".

Зараз ви читаєте новину «10 живих класиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі