неділя, 28 квітня 2013 09:00
Олег Снігур
Олег Снігур
Олег Снігур

Незручне становище

– Ти дурний? З наших тут ніхто не платить у автобусі. Німці просто не додумуються, що можна так робити. Я маю картку на кілька поїздок, але ніколи її не пробиваю. Якщо підходить контролер, говорю російською, показую картку, ніби не розумію, що її треба десь пробивати. А контро­лери тут надто ввічливі, щоб вимагати. Думають, шо я – турист, – пояснює мені земляк Ігор.

Він третій рік живе у Берліні. ­Зупинився у нього, коли приїхав на двотижневий семінар у Німеччину.

У автобусах скрізь висять таблички: "Квиток коштує 2 євро 40 центів. Штраф – 10 євро. Чи не краще заплатити 2, а на заощаджені гроші щось собі купити?"

– Навіть якщо заплачу 10 євро, а на ­деяких автобусах і 20 євро штрафу, все одно я вже зекономив значно ­більше.

Працюєш із ними, але випить не підеш

Ігор вирішив приєднатися до групи, коли організатори влаштували ­кілька екскурсій містом. За ці роки він так і не встиг відвідати головні музеї Берліна. Пояснює, що у вихідні любить відпочивати з пляшкою пива, а відпустки намагається проводити на морі. Ігор працює в бухгалтерії супермаркету. ­Платять добре, але й робити треба інколи по 10 годин шість днів на тиждень.

– Тяжко тут мені. Працюєш із ними, але випить не підеш, бо вони окремо держаться, – говорить земляк. – То відводжу душу з українцями й росіянами.

Повертаємося разом із парою літніх німців. У перший день семінару вони читали вступну лекцію про європейські цінності. Гер Міхаель купує чотири одноразові квитки й віддає два нам. Ігор свій машинально кладе до кишені.

Ми прощаємося, і Міхаель тихенько каже мені:

– Поясніть своєму другові, як правильно користуватися квитками. Він ніби непогано говорить німецькою, але, мабуть, соромиться запитати. Не хочу, щоб він потрапив у незручне становище, коли до транспорту зайде контролер.

Зараз ви читаєте новину «Незручне становище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі