понеділок, 19 лютого 2024 08:28

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ стримують російський наступ біля Роботиного - нові карти боїв
6

Українські війська стримують російських загарбників у районі Роботиного Запорізької області.

Позиційні бої також тривають на південний захід від Авдіївки, на захід і південний захід від Донецька, в районі Бахмута, Кринок, а також поблизу Кремінної. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Бойові дії у Харківській та Луганській областях

Російські війська передислокували підрозділи в район Куп'янська - Сватового. Як заявив 18 лютого український військовий оглядач Костянтин Машовець, командування РФ передислокувало підрозділи 7-го мотострілецького полку (11-й армійський корпус Балтійського флоту) в район на схід від Іванівки з прикордонних районів Бєлгородської та Брянської областей РФ.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Харківській та Луганській областях
Карта бойових дій у Харківській та Луганській областях

Він також розповів, що частини російської 2-ї мотострілецької дивізії безуспішно намагалися просунутися на рубіж Кислівка-Котлярівка (на північний захід від Сватового) з району Табаївка - Крохмальне.

За словами Машовця, війська РФ в районі Табаївки - Крохмального переорієнтували свої зусилля на просування в бік Піщаного. А передислокація підрозділів 7-го мотострілецького полку біля Іванівки пов'язана з невдачами підрозділів 2-ї мотострілецької дивізії значно просунутися в районі Табаївки.

Поблизу Кремінної 18 лютого тривали позиційні бої, однак підтверджених змін на лінії фронту на цьому ділянці не було. Українські та російські джерела стверджують, що позиційні бої тривали на захід від Кремінної в районі Тернів, Ямполівки та Торського та на південь від Кремінної в районі Білогорівки.

Щонайменше три посилені російські мотострілецькі батальйони діють у першому ешелоні біля Ямполівки, але не змогли просунутися до самої Ямполівки. Раніше повідомлялось, що російське командування, ймовірно, перекинуло різні підрозділи на Лиманський напрямок, щоб замінити частини 90-ї танкової дивізії і дозволити повному складу 90-ї танкової дивізії розгорнутись на Авдіївському напрямку. Передислокація підрозділів 67-ї мотострілецької дивізії військ РФ могла бути спрямована на заміну сил загарбників, які передислокувалися на Авдіївський напрямок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знищено майже 1300 загарбників: у ЗСУ повідомили про значні втрати РФ

Бойові дії у Донецькій області

За даними українського Генштабу, фіксувались обмежені та безуспішні російські атаки РФ поблизу Виїмки на північний схід від Бахмута 18 лютого. У районі Бахмута тривали обмежені позиційні бойові дії, але підтверджених змін на лінії фронту на цій ділянці не було. Українські та російські джерела повідомляли про позиційні бої поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії в районі Бахмута
Бойові дії в районі Бахмута

Один з російських "воєнкорів" стверджував, що війська РФ просунулися в бік Іванівського. Однак, експерти ISW не знайшли візуального підтвердження цих даних.

Війська РФ 18 лютого продовжили зачищення нещодавно захоплених позицій в Авдіївці. Аналітики зазначають, що поки не спостерігали кадри, які демонструють такі операції з зачистки. Але не мають підстав сумніватися в тому, що російські сили зачищають і консолідують позиції, оскільки українські війська відійшли з населеного пункту.

Відомий російський блогер зазначив, що обмежені українські сили, ймовірно, залишаються на Авдіївському коксохімічному заводі та все ще намагаються відійти.

Автор: understandingwar.org
  Карта боїв під Авдіївкою
Карта боїв під Авдіївкою

Речник однієї з бригад ЗСУ повідомив, що українські сили все ще контролюють невизначену частину Авдіївки, ймовірно, на околицях населеного пункту. А речник українського Таврійського угруповання військ Дмитро Лиховій заявив, що ситуація в Авдіївці стабілізувалася, оскільки війська РФ проводять менше штурмів.

Міноборони РФ заявляло, що їх війська 17 лютого нібито просунулися вглиб на 8 км і захопили територію в Авдіївці загальною площею майже 32 квадратних кілометри.

Російські джерела стверджували, що війська РФ намагаються прорвати українську оборону біля Ласточкиного, на захід від Авдіївки, й використовують невеликі групи піхоти для штурму околиць населеного пункту. В Генштабі ЗСУ повідомили, що Сили оборони відбили російські атаки поблизу Ласточкиного.

Обмежені позиційні бойові дії 18 лютого тривали на південний захід від Авдіївки, але підтверджених змін лінії фронту на цьому ділянці не було. Українські та російські джерела повідомляли про бої поблизу Первомайського та Невельського.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії в Донецькій області
Бойові дії в Донецькій області

Позиційні бої тривали 18 лютого також на захід і південний захід від Донецька, але підтверджених змін на цій ділянці лінії фронту не було. Українські та російські джерела повідомляли про бойові дії поблизу Георгіївки та на південний захід від Донецька біля Побєди та Новомихайлівки. Російський "воєнкор" розповідав, що нібито війська РФ ведуть наступ на Курахове з району Георгіївки.

Бойові дії на півдні України

У Генштабі ЗСУ повідомляли, що 18 лютого українські сили відбили російські атаки на південь від Пречистівки та на захід від Старомайорського.

Після повідомлень про відновлення наступальних операцій на цій ділянці фронту війська РФ досягли незначних підтверджених успіхів у західній частині Запорізької області. Геолокаційні кадри, опубліковані 18 лютого, показують, що війська РФ просунулися вздовж смуги на північ від Копані. Російські "воєнкори" також стверджували, що війська РФ просунулися до 1,7 км на північний захід від Вербового і до 2 км поблизу самого Роботиного, хоча експерти ISW не спостерігали візуальних доказів цього.

Автор: understandingwar.org
  Карта боїв в районі Роботиного
Карта боїв в районі Роботиного

У Східному угрупованні військ ЗСУ 18 лютого заявили, що українські сили 17 лютого відбили атаку РФ у складі "досить великої кількості особового складу" та близько 30 одиниць техніки, ймовірно, поблизу Роботиного.

Російський "воєнкор" скаржився, що війська РФ використовували модернізовані радянські основні бойові танки Т-55 із поганим захистом від безпілотників і слабкою бронею корпусу та вежі під час великого штурму поблизу Роботиного 17 лютого.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація в Херсонській області
Ситуація в Херсонській області

Позиційні бої 18 лютого тривали також на східному березі Дніпра у Херсонській області в районі Кринок. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що десантно-штурмові підрозділи 26-го та 28-го мотострілецьких полків РФ, 144-а мотострілецька бригада, 328-й та 337-й полки ВДВ, 810-та ОМБр (ЧФ), десантно-штурмові загони "Штурм" продовжують атакувати позиції ЗСУ під Кринками.

Російські загарбники продовжують активно атакувати в районах Мар'їнки, Авдіївки та Лиману.

Ворог також безуспішно намагався штурмувати в районі Роботиного Запорізькій області та на Херсонщині. Про це вранці 19 лютого повідомив Генеральний штаб Збройних сил України. Загалом протягом минулої доби на фронті відбулося 80 бойових зіткнень.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ стримують російський наступ біля Роботиного - нові карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі