вівторок, 16 січня 2024 08:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Знищення російських літаків над Азовським морем: в ISW проаналізували версії та наслідки

Знищення російських літаків над Азовським морем: в ISW проаналізували версії та наслідки
Над Азовським морем знищено російський літак А-50. Фото: armyinform.com.ua

У Росії звинувачують власні сили у збитті літака А-50 і пошкодженні повітряного командного пункту Іл-22М.

Версії та наслідки знищення літаків проаналізували аналітики Інституту вивчення війни. Про це йдеться у новому огляді ISW.

Експерти нагадують, що Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний опублікував відеозапис польотів, який свідчить про те, що українські сили завдали удару по А-50 та Іл-22 над Азовським морем.

А провідний науковий співробітник Українського державного музею авіації Національного авіаційного університету Валерій Романенко заявив, що втрата А-50 і членів його екіпажу "дуже болюча" для Росії. Адже значна частина екіпажу А-50 є вузькоспеціалізованою і повинна пройти кількарічну підготовку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буданов розповів нові подробиці збиття російських літаків А-50 та Іл-22

Водночас російський інформаційний простір в основному заперечував, що українські сили збили літак А-50. Натомість там стверджують, що літак був знищений "дружнім вогнем" російської протиповітряної оборони.

Аналітики вказують, що А-50 використовується для координації дій російської авіації і, можливо, протиповітряної оборони, і твердження про те, що російські сили ППО збили А-50, було б катастрофічним провалом з боку російських сил, якби це було правдою.

Одне з російських джерел, яке спеціалізується на авіації, звинуватило командирів РФ, які не мають належного досвіду, необхідного для їхніх посад. У звіті зазначають, що нинішній командувач Повітряно-космічних сил Росії генерал-полковник Віктор Афзалов має великий досвід роботи в російській протиповітряній обороні.

За словами аналітиків, незалежно від того, чи створює його відсутність досвіду пілота якісь проблеми для російських повітряних операцій, що викликає сумніви, його досвід роботи в якості протиповітряної оборони мав би бути відповідним для того, щоб російські війська не збивали власні літаки повітряного управління.

"Незрозуміло, чому російські пілоти мають почуватися комфортніше з думкою про те, що їхні наземні засоби протиповітряної оборони є настільки некомпетентними", - йдеться в огляді.

"На момент публікації Міністерство оборони Росії не зробило офіційної заяви з приводу інциденту", - додали аналітики.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтвердив знищення двох російських літаків увечері 14 січня. За його словами, збито ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22.

Пізніше російські джерела опублікували фото пошкодженого Іл-22, якому таки вдалося приземлитися в Анапі. Але, за словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, він відновленню не підлягає.

Зараз ви читаєте новину «Знищення російських літаків над Азовським морем: в ISW проаналізували версії та наслідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі