вівторок, 15 лютого 2022 14:54

ЗМІ назвали ім'я затриманого в Києві прокремлівського "журналіста"

ЗМІ назвали ім'я затриманого в Києві прокремлівського "журналіста"
СБУ викрила агітатора Івана Росаду, який на замовлення кураторів з РФ поширював фейки та організовував акції протесту. Фото: facebook.com/ivanrosadaivan

Підозрюваним у поширенні фейків та організації провокацій проти України на замовлення РФ виявився прокремлівський пропагандист Іван Росада.

Позиціонував себе як "журналіст" і "лідер думок", повідомляє LIGA.net.

До бази "Миротворця" Росаду внесли ще 2020 року.

"Антиукраїнський пропагандист. Заперечення російської агресії. Поширення кремлівської пропаганди й закликів до зміни конституційного устрою України", - ідеться в присвяченому йому матеріалі.

Він навчався в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка на військового журналіста. 2019-го почав щільно співпрацювати з пропагандистським антиукраїнським телеканалом "Звезда".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поширювали антиукраїнські погляди: СБУ викрила ботоферму

На початку співпраці із замовниками чоловік поширював проросійські матеріали в ЗМІ й соцмережах, виступав на ефірах російських і українських телеканалів, додали в Службі безпеки України.

Інструкції отримував електронними засобами зв'язку, а оплату через заборонені вебгаманці. Звітував перед кураторами через спеціальний Telegram-канал.

Однак згодом куратори зосередили його на організації проплачених протестних акцій у Києві. Він наймав "масовку" людей, які мали імітувати соціальне невдоволення чинною владою.

Слідчі СБУ встановили, що злочинець регулярно виїжджав за кордон для зустрічей із кураторами. Там обговорював деталі "інформкампаній" та отримував готівку для фінансування замовних акцій.

Аагітатора, який на замовлення кураторів з РФ поширював фейки та організовував акції протесту, затримали в Києві 15 лютого.

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання підозрюваного. Виявили листування з представниками іноземних інформаційних агентств, сценарії масових акцій, гасла виступів, звіти про виконану роботу, банківські карти, перерахунки грошових коштів з іноземних банків.

Чоловіку повідомили про підозру в державній зраді. Триває досудове розслідування. Встановлюють спільників та інші епізоди злочинної діяльності.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ назвали ім'я затриманого в Києві прокремлівського "журналіста"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі