пʼятниця, 22 березня 2024 06:51

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗАЕС опинилася на межі блекауту

ЗАЕС опинилася на межі блекауту
Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України. Фото: Енергоатом

Запорізька атомна електростанція вчергове перебуває на межі блекауту. Сьогодні, 22 березня, під час масштабної ракетної атаки на Україну о 5:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ "Дніпровська", що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об'єднаною енергосистемою України.

Наразі найбільша у Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС - Феросплавна", повідомляє Енергоатом.

"Ця лінія нещодавно була відремонтована силами українських енергетиків, оскільки не працювала протягом тривалого часу через пошкодження внаслідок чергового російського обстрілу. Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації, адже в разі відключення цієї - останньої - лінії звʼязку з вітчизняною енергомережею ЗАЕС опиниться на межі чергового блекауту, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції", - заявив очільник Енергоатома Петро Котін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масована ракетна атака: повідомляють про влучання у кількох областях

Він зауважив, що Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора - Енергоатома, а РФ повинна вивести зі станції своїх військових та військову техніку.

Від початку російської окупації ЗАЕС вже пережила вісім повних блекаутів і ще один частковий - із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. У разі їхньої відмови це загрожує розвитком ядерної та радіаційної аварії.

Повітряну тривогу на світанку оголошено по всій Україні. Вона пов'язана з наближенням ракет, які випустили стратегічні російські бомбардувальники Ту-95МС.

Крім того, зафіксовано зліт МіГ-31К з аеродрому Саваслейка Нижньогородської області, повідомляють Повітряні сили.

Цей винищувач є потенційним носієм гіперзвукових ракет Х-47М2 "Кинджал", які не збиваються у більшості регіонів.

Під масованою ракетною атакою опинилися Харків, Кривий Ріг, Запоріжжя, Хмельниччина.

Зараз ви читаєте новину «ЗАЕС опинилася на межі блекауту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі