вівторок, 10 квітня 2012 09:39

За образи в соцмережі можуть посадити на 5 років

За образи в соцмережі можуть посадити на 5 років
Зараз образи в мережі замінюють вуличні сварки. Фото: vinnikiplus.in.ua

Українці все більше стали судитися за образи в соцмережах. Буквально недавно в Україны учасник одного із запорізьких чатів отримав 15 діб за те, що постійно нецензурно лаявся в мережі, пише Сегодня.

У міліції кажуть, що спеціально за лайкою в Інтернеті не стежать. Якщо українці подають в суд друг на друга за образи - покарання для них визначає суд, пояснив глава прес-служби МВС Володимир Поліщук.

"Ось якщо з'являються загрози життю людей - це вже кримінальна справа. Це міліція відслідковує", - говорить він.

Людину можуть покарати просто штрафом (до 119 гривень) або змусити принести публічні вибачення і виплатити компенсацію за моральну шкоду. Що ж до 15 діб, то таке покарання передбачено за дрібне хуліганство - в статті 173 адмінкодексу зазначено, що за нецензурщину можуть і заарештувати.

Правозахисники кажуть, що зараз образи в мережі замінюють вуличні сварки. Але лайка і на вулиці, і в мережі підпадає під адмінвідповідальність - за це штрафують.

"А за образи на ґрунті національності, релігійних переконань, раси, статі, етнічного походження можна отримати обмеження свободи на строк до 5 років", - розповів юрист Михайло Ільяшев. - Нерідко судяться один з одним за образи відомі люди, але трапляються суди і між звичайними громадянами".

За словами юристів, найчастіше суд стає на бік позивача.

Автори блогів зізнаються, що їх лякає можливість судів через вираження їх думки на власних сторінках.

"Думки про те, що мене хтось там контролює, такий всезнаючий і явно наділений владою, лякає", - заявив один з авторів щоденників на diary.ru.

"Я вважаю це прямим порушенням конституційного права на свободу слова. Я не змушую нікого читати мій блог, я не пропагую там нічого кримінального і не буду. Але я в праві висловлювати свою думку на будь-яку цікаву для мене тему. Блоги створені для цього", - говорить ще один автор.

Зараз ви читаєте новину «За образи в соцмережі можуть посадити на 5 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі