четвер, 05 січня 2023 12:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Вбили 13 мирних жителів Київщини ‒ слідчі ідентифікували воєнних злочинців з РФ
5

Українські правоохоронці ідентифікували російських військових, які в березні торік розстріляли 10 цивільних автомобілів на Київщині.

Тоді 13 мирних жителів загинули й шістьох людей було поранено. Про це повідомляє пресслужба Нацполіції України.

Російські окупанти на Житомирській трасі облаштували бойову позицію та розстрілювали автомобілі із цивільними людьми, які намагалися врятувалися від війни.

Російські загарбники у березні розстрілювали колони мирних жителів на Київщині
Фото: npu.gov.ua
Російські загарбники у березні розстрілювали колони мирних жителів на Київщині
Російські загарбники у березні розстрілювали колони мирних жителів на Київщині
Російські загарбники у березні розстрілювали колони мирних жителів на Київщині
Російські загарбники у березні розстрілювали колони мирних жителів на Київщині

"Одними з перших на територію України з Білорусі зайшли дві батальйонні тактичні групи зі складу 5-ї окремої танкової бригади РФ. Окупанти рухалися в напрямку Києва. 3 березня вони вийшли на Житомирську трасу. 4 березня загарбники розстріляли п'ять автомобілів. Тоді загинули сім українців, ще четверо зазнали вогнепальних поранень. А 7 березня окупанти обстріляли колону з 14–15 транспортних засобів. Під вогнем опинилися перші три автомобілі", ‒ повідомляють у Нацполіції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецтрибунал над Путіним: у Гаазі виступили зі зверненням

Тоді кадри розстрілу автомобіля, який їхав одним з перших у колоні, облетіли весь світ. У машині була сім'я із 7-річною дитиною, а також їхня сусідка. Мати дитини загинула відразу. А батько, намагаючись врятувати сина, вийшов з машини з піднятими руками. Але російські військові розстріляли його на очах у хлопчика. Жінку з дитиною забрали окупанти. Вони були впевнені, що їх ведуть на розстріл, але в останній момент їх відпустили.

"Під час досудового слідства встановлено, що російські військові з 4 до 25 березня розстріляли 10 транспортних засобів. Наприкінці березня окупанти під тиском Збройних сил України почали відступати. Аби приховати розстріл мирних мешканців, загарбники спалили автомобілі й тіла людей, які там залишалися", ‒ ідеться у повідомленні поліції.

Кримінальне провадження зараз розслідують слідчі ГУ Нацполіції в Автономній Республіці Крим.

Нині слідчі встановили більшу частину особового складу 5-ї окремої танкової бригади 36 загальновійськової армії східного військового округу ЗС РФ. Також оголошено про підозру командиру батальйону 5-ї ОТБр, який керував розстрілом автоколони цивільних людей на Житомирській трасі.

"Крім того, зібрані докази причетності до розстрілів інших військовослужбовців РФ. Оперативники й слідчі ідентифікували й створили базу фотографій 400 окупантів, які брали активну участь у бойових діях і скоювали воєнні злочини на Київщині", ‒ ідеться у повідомленні.

Російського диктатора Володимира Путіна треба якнайшвидше судити за воєнні злочини в Україні. Обвинувачення проти Путіна цілком очевидні. Про це в інтерв'ю радіо BBC Radio 4 сказав британський юрист Джеффрі Найс, який був прокурором у суді над колишнім президентом Югославії Слободаном Мілошевичем.

Учасників російської диверсійно-розвідувальної групи, які викрадали людей на Харківщині, засудили до 11 років тюрми.

Зараз ви читаєте новину «Вбили 13 мирних жителів Київщини ‒ слідчі ідентифікували воєнних злочинців з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі