понеділок, 02 січня 2023 05:51

Путіна повинні судити українці українською мовою - британський юрист

Путіна повинні судити українці українською мовою - британський юрист
Російський диктатор Володимир Путін заперечує право України на існування як окремої держави. Фото: pravdatutnews.com

Російського диктатора Володимира Путіна треба якнайшвидше судити за воєнні злочини в Україні.

Обвинувачення проти Путіна цілком очевидні. Про це в інтерв'ю радіо BBC Radio 4 сказав британський юрист Джеффрі Найс, який був прокурором у суді над колишнім президентом Югославії Слободаном Мілошевичем.

"Це злочини проти людяності, тому що цивільні цілі в жодному разі не можна бомбити або якось ще атакувати. Немає жодних сумнівів у тому, що командний ланцюжок веде безпосередньо до Путіна. Це його солдати. Щонайменше, він знає про те, що відбувається, з телевізійних повідомлень – як і всі ми", – сказав юрист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін заперечує право України бути незалежною державою ‒ ISW

Найс здивований, чому Міжнародний кримінальний суд досі не зробив жодних заяв про відповідальність Путіна за воєнні злочини в Україні.

"Виникає запитання, чому прокурор із цим не поспішає. Можливо, він вважає (або ж його змусили так вважати), що відсутність звинувачень проти Путіна несе політичні вигоди?" – сказав він.

Найс не виключає, що в майбутньому Путін може отримати імунітет від судового переслідування в рамках мирної угоди.

"Цілком можливо, що хтось інший, не українці, складе проєкт політичної угоди, в якій буде пункт про те, що Путіна не можна судити. Це жахлива перспектива, вона означатиме, що народ України буде повністю позбавлений правосуддя", – вважає юрист.

Він упевнений, що суд над Путіним можна починати хоч завтра – і його мають вести українці українською мовою. Присутність самого Путіна для цього необов'язкова.

Російський президент Володимир Путін намагається зняти з себе відповідальність за затяжну війну в Україні. Для цього він подвоює зусилля з заперечення своєї участі, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Путін продовжує заперечувати право України на існування як окремої держави. Він відмовляється ставитись до українського президента Володимира Зеленського як до рівноправного партнера. Це ще одне свідчення того, що російський диктатор не хоче серйозних переговорів з Україною,

7 вересня Володимир Путін публічно зізнався у злочині агресії проти України, сказавши, що "зробив це свідомо".

Зараз ви читаєте новину «Путіна повинні судити українці українською мовою - британський юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі