понеділок, 26 вересня 2011 13:34

В Ужгороді знову пошкодили угорський пам'ятник

Сьогодні о шостій ранку в Ужгороді знову пошкодили пам'ятник угорському поетові Шандору Петефі. Він встановлений у парку на однойменній площі в центрі міста. Співробітники патрульної служби Ужгородського міського управління міліції затримали двох молодих людей – дівчину й хлопця.

"З'ясувалося, що тут нема політичного підґрунтя, - сказала співробітник Ужгородського МУ УМВСУ в Закарпатській області Людмила Феєр. – Хлопець із дівчиною, які були напідпитку, фотографувалися й випадково зламали шаблю. Їх затримали, наразі допитують".

Вперше пам'ятник пошкодили у квітні цього року. Особи хуліганів так і не встановили. Тоді Генеральний консул Угорщини в місті Ужгороді Йожеф Бачкаї запропонував установити відеоспостереження на площі Ш. Петефі за рахунок Угорської держави.

Останнім часом на Закарпатті періодично шкодять угорські монументи. Так, 19 лютого цього року троє молодиків підпалили монумент на честь переходу угорських племен через Карпати, встановлений на Верецькому перевалі, на межі Закарпаття і Львівщини. Тоді за це затримали членів ВО "Свобода", порушили кримінальну справу. У квітні цього ж року на згаданому монументі невідомі особи білою фарбою намалювали фашистську свастику та написали слово "УРА".

Конфлікти навколо пам'ятника на Верецькому перевалі виникають з часу його встановлення, з 2008 року. Проукраїнські сили вимагають демонтувати монумент, оскільки неподалік від того місця у 1939 році угорці розстріляли карпатських січовиків.

Зараз ви читаєте новину «В Ужгороді знову пошкодили угорський пам'ятник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі