середа, 14 серпня 2024 14:20

Спецтема: Війна Росії проти України

У Національній гвардії виявили агента ФСБ: подробиці від СБУ

Служба безпеки України викрила агентурну мережу російської ФСБ, яка збирала конфіденційну інформацію про українські спецслужби і правоохоронні органи, високопосадовців і громадських діячів, котрі цікавили ворога.

До складу осередку входило двоє колишніх охоронців Віктора Януковича і військовослужбовець Національної гвардії. Про це повідомив сайт СБУ.

Автор: СБУ
  СБУ затримала агента ФСБ, який виявився нацгвардійцем
СБУ затримала агента ФСБ, який виявився нацгвардійцем

"Рашисти планували використовувати ці відомості для ліквідації, вербування та проведення інформаційно-психологічних спецоперацій щодо українських посадовців", - повідомила спецслужба.

Автор: СБУ
  Під час обшуків СБУ вилучила комп’ютерну техніку, мобільні телефони
Під час обшуків СБУ вилучила комп’ютерну техніку, мобільні телефони

Головним агентом цього осередку виявився 48-річний Дмитро Іванцов, колишній керівник підрозділу Управління державної охорони, який супроводжував Януковича під час його втечі до Російської Федерації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мураєв втік, а його колишній телеведучий "крутить" на ютубі роспропаганду - відео

За даними СБУ, Іванцова завербував співробітник Департаменту контррозвідувальних операцій першої служби ФСБ РФ Ігор Єгоров у 2012 році.

Після окупації Криму Іванцов зрадив присязі, прийняв громадянство РФ і перейшов на службу до російської федеральної служби охорони.

Досудовим розслідуванням встановлено, що зрадник продовжив активно працювати на ФСБ. До цього він залучив колишнього віцекерівника охорони Януковича Романа Лапу, який залишився у Криму у Севастополі.

"Також до складу групи входив 46-річний киянин, діючий військовослужбовець Національної гвардії України. Він був водієм Іванцова, коли той служив в УДО", - повідомляє СБУ.

Нацгвардієць використовував своїх знайомих правоохоронців для отримання інформації із відомчих інформаційних систем, а також мав підшукувати "однодумців" для вербування, розповіла спецслужба.

"У разі отримання цих даних зрадник планував передати їх Іванцову через заздалегідь підготовлені канали агентурного зв'язку", - пише СБУ.

Служба безпеки задокументувала розвідактивність кожного учасника агентурної групи ФСБ і затримала фігуранта, який діяв у Києві.

Зловмисник перебуває під вартою. Кримінальна відповідальність передбачає до 15 років тюрми.

Злочинні дії Дмитра Іванцова та його спільника у Криму кваліфіковано за кримінальною статтею - державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб.

Встановлено, що Іванцов передав ФСБ наявні у нього з часів роботи в УДО секретні плани порядку дій на випадок загрози життю президента, повідомила СБУ.

У травні СБУ повідомила про викриття мережі агентів ФСБ Російської Федерації, які готували вбивство президента Володимира Зеленського. Також ворог планував ліквідувати голову СБУ Василя Малюка і начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова та інших високопосадовців, розповіла спецспужба.

Затримали двох полковників УДО, які зливали росіянам секретну інформацію, повідомила СБУ.

9 травня президент звільнив Сергія Рудя з посади начальника Управління державної охорони.

Зараз ви читаєте новину «У Національній гвардії виявили агента ФСБ: подробиці від СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі