понеділок, 26 листопада 2018 12:41

У Кремлі готують "розгорнуту заяву" щодо подій в Азовському морі

У Кремлі готують "розгорнуту заяву" щодо подій в Азовському морі
Шестеро українських військовослужбовців дістали поранення.Фото:kudago.com

У Кремлі заявили, що міністерство закордонних справ РФ готує "розгорнуту заяву" після атаки на українські військові кораблі.

"Готується розгорнута заява МЗС РФ. Йдеться про дуже небезпечні провокації, тому ми вимагаємо особливої уваги і особливої розгляду" ", - заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

"Питання сьогодні буде розглядатися в Радбезі ООН з ініціативи Росії", - додав Пєсков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ повідомив про свої дії у випадку воєнного стану

Вранці 25 листопада Росія за допомогою танкера, що "сів на мілину", блокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. У командуванні ВМС зазначили, що про намір здійснювати перехід заздалегідь було проінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Однак прикордонний корабель РФ "Дон", всупереч Конвенції ООН з морського права і договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, протаранив український рейдовий буксир, в результаті чого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик.

Росія ж заявляє, що українські кораблі "неправомірно" зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ. У ФСБ стверджують, що у них не було заявки на проходження кораблів і до графіка проходження через Керченську протоку їх не було включено. У командуванні ВМС України заявили, що відповідно до статей 17, 38 Конвенції ООН з морського права та статті 2 Договору між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, військові кораблі України користуються свободою судноплавства, а тому можуть здійснювати прохід через Керченську протоку у будь-який час за умови дотримання безпеки судноплавства.

За інформацією начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка, не отримавши до 17:00 інформацію щодо можливості проходу через протоку, кораблі ВМС України прийняли рішення повертатися в пункт постійного базування - в Одесу.

"При проході кораблів із зони очікування до пункту постійного базування, десь на відстані 13-14 миль від узбережжя Криму, в районі 40 кілометрів на південний схід від Керчі, кораблі, які супроводжувалися судами і кораблями РФ, були обстріляні, заблоковані і по них було застосовано озброєння на ураження", - розповів Муженко.

Шестеро українських військовослужбовців дістали поранення.

У Росії назвали імена поранених українських військовослужбовців, яких захопили в полон на катерах.У лікарні знаходяться 24-річний Андрій Анатолійович Артеменко із Новоукраїнки, одесит 27-річний Василь Вікторович Сорока та 18-річний Андрій Дмитрович Ейдер із Одеси.

Зараз ви читаєте новину «У Кремлі готують "розгорнуту заяву" щодо подій в Азовському морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі