пʼятниця, 31 серпня 2012 09:45

У Хорватії затримали українця: американці вважають, що він вкрав $20 млн

У Хорватії затримали українця: американці вважають, що він вкрав $20 млн
Сергій займався створенням комп'ютерних програм для захисту від хакерських атак. Фото: Сегодня

Днями в Хорватії затримали українця, якого США звинувачують у крадіжці більше $20 млн через інтернет. 36-річний житель Дніпропетровська Сергій Литвиненко разом з друзями поїхав у місто Спліт на вітрильну регату. Прямо в аеропорту його затримала місцева поліція спільно зі спецслужбами США, бо його дані збіглися з даними людини, якого розшукує американський Інтерпол. Як пізніше з'ясувалося, американський суд уже встиг засудити Литвиненка (без його участі в процесі) за онлайн-шахрайство на території їх країни. Тепер хорватський суд вирішуватиме питання про екстрадицію нашого співвітчизника, пише Сегодня.

Зараз родичі Литвиненка намагаються дізнатися, де він знаходиться.

"Про все, що з ним сталося, ми дізналися з новин у Мережі. А про те, в чому звинувачують, прочитали на сайті хорватської міліції, - розповіла дружина Литвиненка Аліса. - Його телефон не відповідає, не вдається зв'язатися і з адвокатом, якого надали Сергію. Ми дзвонили в наш МЗС, але там сказали, що зможуть дати відповідь лише через 30 днів. А до цього часу Сергія вже можуть відправити у Штати..."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Одещині знешкодили злочинну групу, яка допомагала хакеру обкрадати рахунки

За її словами, в Україні Сергій займався створенням комп'ютерних програм для захисту від хакерських атак. І за словами його родичів і друзів, він зовсім не схожий на людину, яка орудує мільйонами. У нього звичайна квартира у Дніпропетровську, живе без розкоші.

"Вже сил немає будувати здогади, причетний Сергій до крадіжки грошей чи ні. Якщо винен, нехай його покарають. Але я хочу, щоб його повернули в Україну і тут розбиралися. Хочу знати, що він живий і здоровий. У нас росте трирічний син", - каже Аліса.

У МЗС розповіли, що Литвиненко поки в Спліті.

"Наші дипломати спілкувалися з ним, у нього немає скарг на самопочуття або умови тримання", - говорить прес-секретар міністерства Олександр Дікусаров.

Нагадаємо, американці вже не в перший раз звинувачують наших співгромадян в інтернет-шахрайстві. Так, у серпні 2011 року наше СБУ спільно зі спецслужбами США затримали групу хакерів, серед яких були чотири українці. Нібито вони зламували комп'ютерні системи банків (іноземних і українських) і крали реквізити платіжних карт. А потім за допомогою підроблених карток знімали з чужих рахунків гроші. Тоді теж фігурувала сума $ 20 млн.

"За затриманим рік тому українцям все ще йде слідство", - сказала прес-секретар СБУ Марина Остапенко.

Зараз ви читаєте новину «У Хорватії затримали українця: американці вважають, що він вкрав $20 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі