понеділок, 28 серпня 2023 14:19

Спецтема: Війна Росії проти України

У ДБР сказали, через що могло статись зіткнення літаків на Житомирщині

У ДБР сказали, через що могло статись зіткнення літаків на Житомирщині
Численні служби проведуть експертизи. Фото: "Суспільне"

Авіакатастрофа під Житомиром 25 серпня могла статися через зіткнення двох літаків під час розвороту.

Про це кажуть слідчі, повідомила радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян, передає "Суспільне".

"Від 25 серпня вже пройшло трохи часу. Оскільки і ЗСУ, і правоохоронці працювали без вихідних, то станом на ранок сьогоднішнього дня ми маємо свіжу інформацію. За попередньо встановленими обставинами, є відомості про те, що катастрофа відбулася внаслідок зіткнення двох літаків при здійсненні маневру розвороту. Це те, що ми отримали сьогодні вранці від слідчих свіжу інформацію", – розповіла вона.

До розслідування залучать фахівців Генштабу ЗСУ і фахівців з командування Повітряних сил.

Попередньо, тут йдеться про порушення правил польотів або підготовки до них. За це у Кримінальному кодексі передбачено до 15 років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський відреагував на авіакатастрофу, що сталася на Житомирщині

"Але також слідство розглядає три версії ситуації, яка призвела до загибелі трьох пілотів в умовах воєнного стану. Це такі версії як технічна несправність літаків, помилка пілотів або ж порушення при організації здійснення польотів. Для того, щоб довести одну із версій і кваліфікувати правопорушення, потрібно провести чимало експертиз, які не робляться за один день. Це будуть судово-медичні експертизи, експертизи з дешифрації чорних скриньок — і це є найважливіше у даній ситуації — і ще така комплексна судова авіаційна технічна експертиза. Розраховуємо на те, що ці експертизи дадуть розуміння слідству про те, як це відбулося. Попереду дуже важлива і кропітка робота і ми розраховуємо, що у співпраці нам вдасться встановити усі причини цієї катастрофи. Але слідству для цього потрібен час", – пояснила Сапьян.

25 серпня 2023 року на Житомирщині сталася авіакатастрофа, під час виконання бойового завдання у небі зіткнулись екіпажі двох навчально-бойових літаків L-39. Про це повідомили Повітряні сили ЗСУ в Telegram.

Усі троє пілотів, на жаль, загинули. Триває розслідування.

Зараз ви читаєте новину «У ДБР сказали, через що могло статись зіткнення літаків на Житомирщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі