субота, 24 червня 2023 08:39

Спецтема: Війна Росії проти України

Ситуація на Куп'янському напрямку змінилася: аналітики показали свіжі карти бойових дій
5

Збройні сили України продовжують контрнаступальні дії у Запорізькій області. Запеклі бої тривають на її адмінмежі із Донеччиною.

Тим часом російські загарбники втратили ініціативу на Куп'янському напрямку. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Аналітики ISW оновили карти бойових дій в Україні
Фото: understandingwar.org
Аналітики ISW оновили карти бойових дій в Україні
Аналітики ISW оновили карти бойових дій в Україні
Аналітики ISW оновили карти бойових дій в Україні
Аналітики ISW оновили карти бойових дій в Україні

Ситуація в Луганській та Харківській областях

Російські війська 23 червня продовжували наносити обмежені наземні атаки в районі Куп'янська. За даними українського Генштабу, війська РФ вели невдалі наступальні дії поблизу Синьківки, що за 8 км на північний схід від Куп'янська.

Деякі російські джерела стверджували, що війська РФ просунулися на захід від Синьківки та створили невеликий плацдарм на західному березі річки Оскіл, але ISW не може підтвердити це твердження.

Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий заявив, що російські та українські сили брали участь лише у двох боях на Куп'янському напрямку. За його словами, російські сили втратили ініціативу в цьому районі.

Тривають бойові дії на південь від Кремінної. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Білогорівки, що за 12 км на південний захід від Кремінної.

Російські військові блогери стверджували, що війська РФ незначно просунулися на захід від Кремінної та Білогорівки, і що вони закріпилися біля Спірного. Російські джерела пишуть, що українські війська атакували поблизу Кремінної 22 червня та Шиплівки 23 червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад пів тисячі окупантів і гори техніки. Оновили втрати РФ в Україні

Бойові дії у Донецькій області

Російські сили 23 червня не проводили підтверджених наземних атак у районі Бахмута. За даними українських джерел, бойових дій на Бахмутському напрямку не велося, а російські та українські війська продовжували в цьому районі взаємний контрбатарейний вогонь.

Супутникові знімки, опубліковані 22 червня, показують, що російські війська з 18 травня побудували нові укріплення біля Семигір'я за 16 км на південний схід від Бахмута.

Російські та українські війська 23 червня продовжували обмежені наступальні дії на ділянці фронту біля Авдіївки. За даними українського Генштабу, російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Авдіївки, Сіверного, Мар'їнки, Побєди та Новомихайлівки.

Один з російських військових блогерів стверджував, що війська РФ досягли невизначених успіхів поблизу Авдіївки, а також проводили наступальні операції біля Первомайського та Новомихайлівки. Інший "воєнкор" стверджував, що російські війська здійснили незначне просування на південний схід від Красногорівки між 21 і 22 червня.

Бойові дії на півдні України

Російські та українські війська 23 червня продовжили наземні атаки у західній частині Донецької та східній Запорізької областей. Генштаб України повідомив, що російські війська намагалися відбити втрачені позиції поблизу Макарівки Донецької області. Російське Міноборони заявило, що сили РФ відбили три українські атаки в цьому районі.

За даними російських воєнкорів, українські війська вздовж межі Донецької та Запорізької областей намагалися наступати на лінії Левадне-Приютне і мали певний успіх біля Рівнополя. МО Росії та російський "воєнкор" підтвердили, що російські війська зберігають контроль над Урожайним.

Російські військові блогери також зазначили, що в цьому районі бої ведуть підрозділи 336-ї окремої морської піхотної бригади (БФ) і невизначених підрозділів Східного угруповання військ.

Українські війська 23 червня продовжили контрнаступальні дії у Запорізькій області. Генштаб України повідомив, що українські війська досягли часткового успіху на рубежах Новоданилівка-Роботине і Мала Токмачка-Новофедорівка.

За даними українського Генштабу, російські сили розгорнули резерви в районі Оріхова для оборони від наступу українських військ. Російські військові блогери стверджували, що українські війська атакували лінію Новоданилівка-Роботине, прорвалися до російських оборонних рубежів і просунулися до 1,5 км у напрямку Роботиного.

23 червня українські війська продовжили удари по російських тилових районах на півдні України. Російські джерела стверджували, що українські війська випустили чотири ракети Storm Shadow по району концентрації Росгвардії в Генічеську Херсонської області.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках, повідомив уранці 24 червня Генеральний штаб Збройних сил України. Протягом доби відбулося понад 28 бойових зіткнень.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Зараз ви читаєте новину «Ситуація на Куп'янському напрямку змінилася: аналітики показали свіжі карти бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі