вівторок, 18 жовтня 2022 16:17

Спецтема: Війна Росії проти України

СБУ з'ясовує, чи причетне керівництво "Антонова" до знищення "Мрії"

СБУ з'ясовує, чи причетне керівництво "Антонова" до знищення "Мрії"
24 лютого російські окупанти в аеропорту Гостомель спалили під час бомбардування найбільший у світі літак "Мрія". Літак знаходився на території аеропорту на стоянці. Фото: РБК-Україна

Служба безпеки України встановлює усі обставини знищення літака АН-225 "Мрія".

Зокрема те, чому керівництво ДП "Антонов" не вжило усіх необхідних заходів для його збереження. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна майже зібрала другу "Мрію"

"Розслідування встановило, що службові особи попри застереження державних органів, не вжили належних заходів до збереження літака", – ідеться в повідомленні.

В СБУ зазначають, що окремі працівники підприємства тривалий час перешкоджали Силам оборони в організації протиповітряної та наземної охорони летовища.

"Усе це призвело до знищення АН-225 і ще кількох літаків. Тепер вивчають додаткові деталі цієї справи й проводять необхідні експертизи, після яких ухвалять подальші процесуальні рішення", – додають у відомстві.

Тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин злочинних дій осіб, винних у знищенні АН-225 "Мрія".

Водночас під час встановлення осіб, винних у підривній діяльності проти України, виявлено й факти інших злочинів.

Колишнього гендиректора ДП викрили на організації незаконного переправлення за кордон українців призовного віку.

За даними слідства, у березні цьогоріч посадовець подав до Держприкордонслужби список працівників, які виїжджають за кордон для техобслуговування літаків. Але до складу групи на відрядження він включив сторонніх осіб. Серед них – його близький родич.

Таким чином, ухилянти змогли перетнути кордон під виглядом фахівців-авіабудівельників. За цим фактом колишньому директору вже повідомили про підозру.

У ДП "Антонов" розповіли, як і коли відбудовуватимуть "Мрію". Заявили, що відновлення літака Ан-225, який спалили російські окупанти під час бомбардування аеропорту Гостомель, є надважливим завданням.

Але щодо термінів поки говорити передчасно. Додали, що деякі основні агрегати для планера літака є в наявності.

АН-225 "Мрія" – найбільший і найпотужніший у світі транспортний літак, створений київським КБ імені Антонова. Активно використовувався під час пандемії коронавірусу. Зокрема, у квітні 2020-го літак доправив з Китаю до Києва 103 т медичних засобів для боротьби з коронавірусом.

Зараз ви читаєте новину «СБУ з'ясовує, чи причетне керівництво "Антонова" до знищення "Мрії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі