середа, 11 серпня 2021 12:58

СБУ виявила фейковий державний орган, який розхитував ситуацію в регіоні

СБУ виявила фейковий державний орган, який розхитував ситуацію в регіоні
В Мелітополі група осіб намагалась створити фейкову "громаду". Фото: СБУ

У Мелітополі Запорізької області СБУ зупинила діяльність фейкового державного органу.

Організатори "громади" закликали громадян не визнавати українські органи влади. Вони заснували фейкове самоврядування для розхитування ситуації в регіоні, повідомили в СБУ.

Група місцевих жителів провела фіктивні установчі збори й обрала фейкового уповноваженого громадою.

"Щоб залучити до своїх лав однодумців, зловмисники обіцяли їм звільнення від сплати податків, а також непідсудність органам судової влади України", - повідомляє СБУ.

Правоохоронці виявили у зловмисників печатки псевдодержавного органу, комп'ютерну техніку і документальні матеріали з доказами протиправної діяльності. Вилучене направили на експертизу.

Досудове розслідування триває в межах кримінальної статті "самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи".

Запорізька обласна прокуратура повідомляє, що правоохоронці викрили діяльність псевдодержавного утворення "Громада міста Мелітополь".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція розігнала фейковий орган міської ради

Слідство встановило, що у вересні 2020-го 42-річний житель Мелітополя разом з однодумцями намагався сформувати "альтернативний" орган місцевого самоврядування. Для легітимізації повноважень вони обрали "уповноваженого громадою у справах". Під гаслами "народовладдя" вони намагались присвоїти повноваження органу місцевого самоврядування.

1 червня 2021 року СБУ припинала діяльність групи, яка хотіла заснувати фейкові народні ради й силові структури на Дніпропетровщині. Злочинці – прихильники "відновлення СРСР", які хотіли посягнути на конституційний лад України. За інформацією спецслужби, місцева жителька з "досвідом роботи" в процесах створення псевдовладних утворень залучила до участі в антидержавних заходах майже 100 осіб. Усе це за координації російської ГО "Верховный Совет СССР".

Зараз ви читаєте новину «СБУ виявила фейковий державний орган, який розхитував ситуацію в регіоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі