вівторок, 25 липня 2023 00:40

Російські окупанти знову створили небезпечну ситуацію на ЗАЕС

Російські окупанти знову створили небезпечну ситуацію на ЗАЕС
Російські терористи на ЗАЕС перевели енергоблок №4 у режим "гарячий зупин". Фото: zp.depo.ua

Російські окупанти Запорізької АЕС перевели енергоблок №4 у режим "гарячий зупин".

Це створює ризики у ядерній та радіаційній безпеці, повідомляє Енергоатом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни й надалі будуть застосовувати ядерний шантаж – ГУР

"Такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблока №4 ЗАЕС має здійснюватися виключно у стані "холодний зупин", – повідомили там.

Переведення енергоблока у стан "гарячий зупин" створить нові суттєві ризики для ядерної та радіаційної безпеки. Такі ризики спричинені тривалим простоєм обладнання енергоблока №4, відсутністю належного регламентного технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки, недостатньою кількістю кваліфікованого персоналу на ЗАЕС.

"В умовах втрати надійного джерела водопостачання для Запорізької АЕС – Каховського водосховища – внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, утримання всіх реакторів ЗАЕС у стані "холодний зупин" є оптимальним режимом для зниження ризиків щодо ядерної безпеки, вірогідності пошкоджень обладнання та раціонального використання доступних на теперішній час водних ресурсів", – пояснили в Держатомрегулюванні.

Президент Енергоатому Петро Котін наголосив, що, приймаючи рішення щодо переведення реактора у стан "гарячого зупину", росіяни порушують норми ядерної та радіаційної безпеки станції.

В Енергоатомі закликали МАГАТЕ вжити заходи впливу на окупантів ЗАЕС для переведення енергоблоків у стан "холодний зупин".

В середині липня "радник голови Росенергоатому" Ренат Карчаа фактично анонсував можливий теракт на Запорізькій АЕС. Він заявив, що Україна нібито "збирається атакувати ЗАЕС високоточною зброєю і безпілотниками-камікадзе".

Перед тим Генеральний штаб Збройних сил України повідомив про можливі провокації росіян на території Запорізької атомної електростанції.

Зараз ви читаєте новину «Російські окупанти знову створили небезпечну ситуацію на ЗАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі