неділя, 15 жовтня 2023 09:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни хочуть оточити Куп'янськ, а ЗСУ просуваються біля Мар'їнки - нові карти бойових дій
5

Українські війська продовжують контрнаступ на деяких напрямках. Збройні сили України просунулися на північ від Мар'їнки.

Разом з тим російські окупанти активізували наступ на Куп'янсько-Лиманському напрямку. Загарбники хочуть оточити Куп'янськ, однак ЗСУ тримають оборону. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Ситуація в Харківській та Луганській областях

Російські війська останніми днями активізували наступальні дії на Куп'янсько-Лиманському напрямку, але українські сили готові до цього й тримають оборону.

За словами командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського, війська РФ раніше зазнали втрат і два місяці відновлювалися, перш ніж поновити наступальні операції поблизу Макіївки Луганської області, а потім наступати на Куп'янському напрямку. Він додав, що росіяни мають на меті оточити Куп'янськ і перетнути річку Оскіл.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Харківській та Луганській областях
Карта бойових дій у Харківській та Луганській областях

Деякі російські "воєнкори" стверджували, що за останні кілька днів війська РФ нібито просунулися на контрольовану Україною територію більш ніж на один кілометр на лінії Лиман Перший - Орлянка.

За даними українського Генштабу, ЗСУ відбили російські атаки поблизу Синьківки, Іванівки та Кислівки у Харківській області та поблизу Макіївки та Торського в Луганській.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець повідомив, що підрозділи 252-го мотострілецького та 237-го танкового полків РФ намагаються прорвати українські позиції на лініях Невське - Нововодяне і Площанка - Макіївка.

Українські джерела повідомляли, що російське військове командування залучає до наступальних дій на лінії Куп'янськ-Лиман частини всіх трьох армій. А речник Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що підрозділи 1-ї гвардійської танкової армії РФ, 6-ї та 20-ї ведуть наступальні дії на рубежі Куп'янськ-Лиман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Двохсотих" росіян стало значно більше: Генштаб оновив дані про втрати окупантів

Бойові дії у Донецькій області

Генштаб ЗСУ повідомив, що українські війська продовжували наступ на південь від Бахмута. Один з російських "воєнкорів" стверджував, що українські сили закріпилися вздовж залізничної лінії поблизу Кліщіївки та Андріївки. Інший російський військовий блогер 13 жовтня заявив, що на лінії Кліщіївка-Андріївка-Курдюмівка дещо знизилася інтенсивність боїв.

За словами командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського, російські війська регулярно ведуть нічні штурми на Бахмутському напрямку.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії під Бахмутом
Бойові дії під Бахмутом

Російські "воєнкори" стверджували, що війська РФ нібито просунулися поблизу Бердичів, Кам'янки, Північного, а також у напрямку Водяного і намагалися просунутися по маршруту до Кераміка. Однак ISW не має візуального підтвердження цих тверджень.

За даними Генштабу ЗСУ, українські сили відбили російські атаки поблизу Тоненького, Авдіївки, Сіверного, Первомайського та Нетайлового. Російські "воєнкори "стверджували, що війська РФ також атакували поблизу Кам'янки, Степового та в напрямку Опитного.

Геолокаційні кадри, опубліковані 14 жовтня, показують, що українські сили просунулися на північ від Мар'їнки. Генштаб ЗСУ повідомив, що російські війська здійснили невдалі атаки поблизу Мар'їнки.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Бойові дії на півдні України

Один з російських "воєнкорів" стверджував, що позиційні бої точаться вздовж балки Грушева на північ від Приютного. Російський військовий блогер заявив, що частини 37-ї мотострілецької бригади РФ нібито просунулися на схід від Урожайного.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Запорізькій області
Ситуація у Запорізькій області

За інформацією українського Генштабу, російські війська вели невдалий штурм поблизу Старомайорського. Російські джерела стверджували, що українські сили незначно просунулися на захід від Роботиного, а на західній околиці Вербового тривають бої.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії у Херсонській області
Бойові дії у Херсонській області

Генштаб ЗСУ повідомив, що російські війська безуспішно намагалися відбити втрачені позиції поблизу Роботиного. 13 і 14 жовтня російські джерела стверджували, що російські війська контратакували поблизу Вербового.

Російський "воєнкор" 14 жовтня заявив, що українські війська намагалися висадитися на острови в Дніпрі. Російські джерела також стверджували, що українські сили посилили свою морську активність там.

Українські війська продовжують ведення оборони на сході та півдні України. Проводять також наступальні операції на Мелітопольському напрямку та Бахмутському напрямках. Про це вранці 15 жовтня повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Протягом минулої доби на фронті відбулося близько 60 бойових зіткнень.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни хочуть оточити Куп'янськ, а ЗСУ просуваються біля Мар'їнки - нові карти бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі