пʼятниця, 11 серпня 2023 08:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни активно атакують біля Куп'янська: нові карти бойових дій
5

Російські загарбники намагаються активно атакувати Сили оборони України в районі Куп'янська.

Водночас ЗСУ просуваються в Запорізькій області та намагались закріпитись біля Урожайного. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Ситуація в Харківській та Луганській областях

Російські війська 10 серпня продовжували наступальні операції на північний схід від Куп'янська, їм вдалося дещо просунутись вперед. Український Генштаб повідомив, що українські війська відбили російські атаки на північ від Синьківки та поблизу Іванівки.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Луганській та Харківській областях
Ситуація у Луганській та Харківській областях

За словами речника Східного угруповання військ ЗСУ Сергія Череватого, російські війська намагаються перехопити ініціативу на Куп'янському напрямку, а українські сили за останні дні значно посилили оборону в цьому районі. У російському міноборони заявили, що під час наступальних дій на Куп'янському напрямку десантно-штурмові загони Західного угруповання військ РФ покращили тактичну обстановку на лінії фронту.

Речник Західного угруповання військ РФ Сергій Зибінський заявив, що російські підрозділи 6-ї загальновійськової армії (Західний військовий округ) захопили п'ять українських опорних пунктів поблизу Вільшан, що за 14 км на північний схід від Куп'янська.

Російські військові блогери також стверджували, що війська РФ захопили ініціативу на Куп'янському напрямку та ведуть наступальні дії поблизу Синьківки, Вільшан та Лиману Першого. За словами росіян, війська РФ просунулися на позиції за 7 км від Куп'янська в районі Синьківки, а також просуваються в напрямку Кам'янки та Дворічної.

Інші російські "воєнкори" стверджували, що українські сили відступили з невизначених позицій у районі Синьківки та що російські сили наступають після того, як ЗСУ відступили до Куп'янська.

Водночас ISW не має візуальних доказів нещодавнього просування російських військ на Куп'янському напрямку. Аналітики вважають, що найближчі російські позиції до Куп'янська знаходяться приблизно за 10 км на північний схід від населеного пункту.

Російські джерела стверджували, що 10 серпня українські війська здійснили невдалі контратаки на північний схід від Куп'янська. У міноборони Росії стверджували, що війська РФ відбили українські штурми поблизу Синьківки та урочища Маньківка.

Російські війська 10 серпня продовжили наступ на лінії Сватове-Кремінна і просунулися на південь від Кремінної. Геолокаційні кадри, опубліковані 9 серпня, показують, що російські війська просувалися на південь від Кремінної. Російське джерело стверджувало, що російські війська прорвали перші рубежі оборони України поблизу Кремінної, але не уточнило характер і місце прориву.

За даними українського Генштабу, російські війська здійснили безуспішні штурми біля Надії та на південь від Новоселівського.

Російські джерела стверджували, що українські війська продовжували наземні атаки на лінії Сватове-Кремінна, але не просувалися. У міноборони РФ стверджували, що російські війська відбили українські атаки поблизу Новоселівського Луганської області, Тернів і Білогорівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12 танків і понад пів тисячі окупантів за добу: оновили втрати РФ в Україні

Бойові дії у Донецькій області

Українські сили продовжували наступальні операції поблизу Бахмута і 10 серпня не робили жодних підтверджених або заявлених просувань. Російські джерела стверджували, що українські сили здійснили невдалі атаки на південь від Бахмута поблизу Кліщіївки та Андріївки. Інтенсивність бойових дій у цих районах залишається високою. Російське джерело стверджувало, що 9 серпня українські війська продовжували атаки поблизу Берхівки.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії в районі Бахмута
Бойові дії в районі Бахмута

Війська РФ продовжували наступальні операції поблизу Бахмута і, як повідомляється, досягли незначного прогресу 10 серпня. Російські військові блогери стверджували, що російські війська здійснили контратаки проти українських сил поблизу Кліщіївки та Андріївки та відкинули українські сили з невизначених позицій поблизу Кліщіївки.

Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії на північний схід від Дружби, на околицях Кліщіївки та поблизу Богданівки.

Водночас російські війська продовжували атакувати поблизу Авдіївки. Однак, 10 серпня не робили жодних заявлених або підтверджених просувань. Український Генштаб повідомив, що російські війська здійснили невдалі наземні атаки поблизу Авдіївки, Сіверного, Новокалинового, Побєди, Мар'їнки і Новомихайлівки. Російські джерела також повідомляли про російські наземні атаки в цих районах.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Українські сили здійснили обмежені наземні атаки на лінії Авдіївка-Донецьк і не просунулися 10 серпня. Російське міноборони стверджувало, що сили РФ відбили українські наземні атаки поблизу Новомихайлівки.

Ситуація на півдні України

Українські війська вели наступальні операції в районі західного кордону Донецької та східної Запорізької областей і просунулися 10 серпня. Геолокаційні кадри свідчать про те, що українські війська перетнули річку Мокрі Яли та просунулися на схід до південно-західної околиці Урожайного.

У Генштабі України повідомляли, що українські війська продовжували наступальні дії на Бердянському напрямку та досягли часткового успіху на південь і південний схід від Старомайорського та в напрямку Урожайного.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії у Запорізькій області
Бойові дії у Запорізькій області

Деякі російські військові блогери стверджували, що 9 серпня українські війська наступали біля Урожайного та намагалися закріпитися біля населеного пункту. Російський батальйон "Восток", який обороняє цей район, стверджував, що українські сили просунулися ближче до Урожайного ввечері 9 серпня.

Російські джерела також повідомляли, що вранці 10 серпня українські війська продовжували атакувати сили РФ на околицях Урожайного, а інші російські джерела, включно з міноборони Росії, стверджували, що російські війська відбили українські атаки. Російські військові блогери писали, що 10 серпня українські війська також атакували Приютне.

Українські війська 10 серпня провели наступальні дії на заході Запорізької області та просунулися вперед. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжували наступальні дії в напрямку Мелітополя.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Херсонській та Миколаївській областях
Ситуація у Херсонській та Миколаївській областях

Один з російських "воєнкорів" стверджував, що українські сили невдало атакували поблизу Роботиного в ніч на 9 серпня, а інший російський військовий блогер повідомляв, що українські сили здійснили обмежені наземні атаки поблизу Роботиного 10 серпня.

Російські джерела також стверджували, що 10 серпня українські війська здійснили невдалий наступ у напрямку Вербового. Окупанти заявили, що українські сили намагалися провести обмежені наземні атаки поблизу П'ятихаток і Жереб'янок.

Російські війська вели наступальні операції на заході Запорізької області і 10 серпня не просунулися. Генштаб України повідомив, що російські війська вели невдалі наступальні дії на південь від Новоданилівки. Російські військові блогери стверджували, що 9 серпня російські війська здійснили невдалу контратаку на схід від Роботиного.

Українські війська продовжують наступальні операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках.

Там Сили оборони України закріплюються на досягнутих рубежах та здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. Про це вранці 11 серпня повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України. Загалом на фронті протягом доби відбулось 34 бойових зіткнень.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни активно атакують біля Куп'янська: нові карти бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі