понеділок, 07 листопада 2022 06:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія знижує ядерну риторику ‒ аналітики ISW

Росія знижує ядерну риторику ‒ аналітики ISW
Аналітики вважають, що ядерними погрозами РФ не змусить Україну до переговорів. Фото: mil.in.ua

Росія може продовжувати свої "ядерні ігри", щоб спонукати США та їхніх союзників тиснути на Україну.

Але це не допоможе змусити Київ до переговорів. Погрози Кремля не змогли підірвати волю України до продовження протистояння російському вторгненню. Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

За оцінками аналітиків, застосування Росією ядерної зброї в Україні залишається малоймовірним.

"Кремль зараз вживає заходів для деескалації своєї ядерної риторики. Україна та її міжнародні прихильники чітко дали зрозуміти, що вони не погодяться на переговори під дулом пістолета і не відмовляться від суверенного права України на свої території", ‒ наголошують в ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія розбомбила табір опозиції в Сирії ‒ повідомляють про багатьох загиблих

Припускають, що Москва, ймовірно, в приватному порядку роз'яснила свою ядерну політику для деескалації відносин зі Сполученими Штатами та їхніми союзниками. Зокрема, відомо, що радник з національної безпеки США Джейк Салліван контактував з радником президента РФ Володимира Путіна з питань зовнішньої політики Юрієм Ушаковим та секретарем Радбезу Миколою Патрушевим, намагаючись зменшити ризик застосування ядерної зброї.

Посол Росії у Великій Британії Андрій Келін також зазначив 26 жовтня, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу зробив кілька дзвінків своїм колегам, запевняючи їх, що Росія не зацікавлена у використанні ядерної зброї у війні.

Не виключають, що Китай також міг відіграти певну роль у тиску на Кремль для зменшення його ядерних погроз.

Голова Російської православної церкви Кирило Гундяєв натякнув на застосування ядерної доктрини РФ. Гундяєв заявив про "небезпеки, які кидають виклик самому існуванню" Росії. Про це сказав у неділю у підмосковній Балашисі в Князь-Володимирівському храмі Росгвардії, повідомили російські ЗМІ.

Погрози президента Росії Володимира Путіна завдати по Україні ядерного удару в разі продовження наступу Збройних сил України ніяк не вплинуть на підтримку, яку надають українцям Сполучені Штати. Також заяви Путіна ніяк не вплинуть на типи озброєння, яке Україна отримує з Америки, заявив прессекретар Пентагону, бригадний генерал Патрік Райдер.

Зараз ви читаєте новину «Росія знижує ядерну риторику ‒ аналітики ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі