субота, 10 грудня 2022 12:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія використовує Радбез ООН для брехні" ‒ Кислиця відповів на звинувачення РФ

"Росія використовує Радбез ООН для брехні" ‒ Кислиця відповів на звинувачення РФ
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця відповів у Радбезі на звинувачення РФ. Фото: ukrinform.ua

Росія використовує Раду Безпеки ООН як майданчик для поширення своїх пропагандистських наративів.

Брехню Москва загортає "в численні терміни й назви, технічні характеристики й цифри". Про це у п'ятницю заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, повідомляє Укрінформ.

Кислиця виступив на засіданні Радбезу ООН, яке скликала РФ для розгляду нібито потрапляння західної зброї з України в треті країни.

За словами українського представника, Москва ще на початку вересня озвучувала в Радбезі подібні звинувачення. Але після цього ЗСУ розпочали операцію зі звільнення сходу та півдня країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кислиця хоче перейменувати Росію

"Це є найпотужнішим і найпереконливішим доказом того, що вся зброя, якою володіє Україна, виконує своє пряме призначення ‒ допомагає українським воїнам звільняти наш народ і наші території", ‒ наголосив Кислиця.

За його словами, в Україні для запобігання незаконному використанню зброї функціонує багаторівнева системи контролю. Зокрема, контроль за обігом та використанням стрілецької зброї і легких озброєнь здійснюється на міжвідомчому рівні за участю МВС, СБУ, Державної прикордонної служби та інших держструктур.

В Україні також діє трирівнева система контролю та нагляду за озброєннями, що постачаються іноземними партнерами. Парламентський контроль забезпечується тимчасовою спеціальною комісією. Президент реалізує свої повноваження через РНБО. А на урядовому рівні Міноборони та ЗСУ спільно з іноземними партнерами безпосередньо контролюють та моніторять постачання озброєнь в Україну, а також рух міжнародної технічної допомоги.

Натомість, за словами Кислиці, серйозної уваги з боку Ради Безпеки ООН та міжнародних механізмів заслуговує діяльність на окупованих територіях України та в інших країнах світу російської приватної військової компанії "Вагнера". Після поразки РФ та завершення війни має відбутися її демілітаризація та денуклеаризація.

"Це дасть змогу запобігти загрозі повторення агресії і закладе міцний фундамент як для перетворення Росії на миролюбну державу, так і для забезпечення сталого миру і безпеки", ‒ зазначив Кислиця.

Росія марнує час учасників Радбезу ООН та намагається відволікти увагу від власних воєнних злочинів. Питання, з якого РФ 9 грудня скликала засідання Ради безпеки, про нібито незаконні потоки західних озброєнь з України, є черговою теорією змови, яку Росія прагне поширити, аби відвернути увагу від власних порушень. Про це на засіданні Радбезу в п'ятницю заявив заступник постійного представника США при ООН посол Річард Міллс.

Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію про виплату репарацій Російською Федерацією Україні. Резолюцію ухвалили на спеціальній сесії 14 листопада. 94 країни підтримали те, що РФ має відшкодувати збитки, завдані Україні повномасштабною військовою агресією.

Зараз ви читаєте новину «"Росія використовує Радбез ООН для брехні" ‒ Кислиця відповів на звинувачення РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі