неділя, 04 грудня 2022 13:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія продовжує вбивати цивільних в Україні ‒ в МВС назвали моторошні цифри

Росія продовжує вбивати цивільних в Україні ‒ в МВС назвали моторошні цифри
Перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін розповів, скільки цивільних вбила Росія в Україні. Фото: mvs.gov.ua

Нині немає енергопостачання у 507 населених пунктах восьми регіонів України.

Найбільше страждають Харківщина, де знеструмлено 112 населених пунктів, Донеччина та Херсонщина – понад 90, Миколаївщина – 82, Запорізька область – 76, Луганська – 43. Про це в ефірі національного телемарафону розповів перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін, передає Gazeta.ua.

За його словами, через терористичні атаки страждає цивільне населення і щоденно зростає кількість загиблих.

"За даними Національної поліції, загинуло понад 9 400 мирних жителів і ще близько 6 800 травмовані. Серед них, на жаль, є й діти: від початку вторгнення РФ в Україну загинула 461 дитина", – розповів Єнін.

Він також повідомив, що поліцейські фіксують нові злочини росіян на звільнених українськими військами територіях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За прикладом Югославії: адвокат пояснив, коли вийде притягнути Росію до відповідальності в суді

"Щойно росіяни втекли з Херсона, вони почали щодня обстрілювати мирних людей. Слідчими підрозділами поліції на деокупованій території Херсонщини задокументовано вже близько 600 воєнних злочинів. На Харківщині, яку обстрілюють чи не найбільше, слідчими задокументовано 3 400 воєнних злочинів. Лише за минулу добу додався 41 факт. На деокупованій території Харківської області, вже виявлено близько 900 тіл, з них 700 – цивільні, понад 80 – військовослужбовці, понад 100 – військовослужбовці РФ. На Херсонщині виявлено 111 тіл, з них 75 – це цивільні особи", – зазначив Єнін.

За його словами, поліція продовжує виявляти колаборантів на деокупованих територіях. Зокрема, на Херсонщині перевірено близько 13 тисяч осіб. З них затримано 161 підозрюваного в співпраці з окупаційними військами, шпигунстві чи колабораційній діяльності.

"Загалом за фактами співпраці з державою-спонсором тероризму розпочато понад 2 100 кримінальних проваджень. Наприклад, вчора поліцейськими Одеської області було викрито мешканця обласного центру 1981 року народження, який за допомогою месенджера "Телеграм" передавав ворогу інформацію та координати розташування укріплених позицій Збройних сил України. Злочинцю вже повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", – сказав Єнін.

Росіяни мають відчути на собі таке ставлення, яке було до німців після Другої світової війни. А керівництво РФ обов'язково має опинитися на лаві підсудних за розв'язання війни проти України та скоєні воєнні злочини. Про це в ефірі національного телемарафону сказав секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов.

Європейський Союз надає допомогу у розслідуванні російських звірств в Україні та координує міжнародні зусилля для притягнення до відповідальності винних. Високий представник ЄС Жозеп Боррель сказав про це під час конференції "Спільні дії із завершення безкарності Росії та забезпечення правосуддя для жертв".

Зараз ви читаєте новину «Росія продовжує вбивати цивільних в Україні ‒ в МВС назвали моторошні цифри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі