субота, 27 січня 2024 15:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія планує воювати проти України мінімум до 2028 року, але є нюанс

Росія планує воювати проти України мінімум до 2028 року, але є нюанс
Росія готова воювати проти України ще декілька років. Фото: колаж ТСН

Росія готова воювати ще декілька років.

Президент РФ Володимир Путін сподівається, що економічна мобілізація переломить хід війни в Україні. Про це йдеться в статті The Telegraph.

"Зараз ми перебуваємо в сценарії, коли Росія витрачає 40% ВВП на цю війну - це більше, ніж на охорону здоров'я й освіту", - розповів неназваний західний чиновник.

Оцінку реального масштабу переходу РФ до воєнної економіки ускладнює те, що інформація про ворожу оборонну промисловість засекречена, а Кремль перебільшує дані для пропаганди. Однак експерти згодні, що ворожий ВПК небезпечно й активно розвивається.

У Міноборони РФ звітували, що за минулий рік країна-агресорка виготовила 1530 танків і 2518 бойових броньованих машин. Міністр Сергій Шойгу заявив, що виробництво танків збільшилося на 560%, а БТР - на 350%.

Анонімні офіційні особи Заходу інформували, що Росія планує виготовляти 2 мільйони артснарядів за рік. Це вдвічі більше, ніж, як очікували західні спецслужби, вона могла виготовити до повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ГУР відреагували на статтю FT про масштабний наступ РФ влітку 2024-го: Київ одна із цілей

"Додайте до цього постачання снарядів, ракет і безпілотників із Ірану та Північної Кореї, і Росія вже відновить вогневу перевагу, яку мала на початку війни", - підкреслили журналісти.

Вплив розвитку ВПК РФ на полю бою - "миттєвий і очевидний". Артилерійські підрозділи намагаються придушити гармати ЗС РФ контрбатарейним вогнем, а піхотинці не мають необхідної вогневої підтримки в умовах російських штурмів.

У статті йдеться, що навряд Росія зможе виробити достатньо зброї для великого наступу у 2024 році. Однак плани Кремля сягають далі, ніж до кінця цього року.

"Вони говорять про мобілізацію своєї оборонної промисловості протягом наступних трьох років, що означає, що вони прагнуть вести війну принаймні три-чотири роки", - передав інсайдер із питань оборони.

У ЗМІ зазначили, що якщо Захід не діятиме, Україна ризикує програти у війні. З РФ уже надходять тривожні сигнали, що в такому разі російські війська підуть далі.

Західні санкції не заважають Росії виробляти зброю. Країна-агресорка витрачає додаткові кошти на кожен компонент, але постачання продовжуються.

Москва переобладнала майже всю свою електроніку військового призначення для роботи з компонентами споживчого класу. Цей підхід виявився дуже ефективним, адже жодних санкцій на закупівлю електронних компонентів загального призначення немає.

Однак у виданні наголосили, що змальовувати "російську військову машину" нестримною силою було б неправильно. Вона також має проблеми - із нестачею кваліфікованої робочої сили та низькою якістю запчастин. Кремль веде війну таких масштабів, із якими не може впоратися навіть ВПК радянської спадщини.

Багато вироблених у Росії ракет не відповідають вимогам, бо в країні бракує кваліфікованих інженерів. До того ж, попри збільшення виробництва, ворожі заводи "ледве встигають за попитом".

Україна втратила надію на швидку перемогу у війні з Росією і тепер готується до тривалої війни.

2024-й стане роком стратегічної української оборони без спроб значного наступу. Про це написав Financial Times.

Видання зазначає, що цю реальність визнали в Києві.

Видання наводить думку неназваного західного чиновника, який пояснив стратегію "активної оборони": утримання оборонних рубежів та пошук слабких місць противника в поєднанні з повітряними ударами великої дальності.

В теорії це дозволить Україні "наростити свої сили" цього року, щоб вже у 2025 році спробувати знову піти у контрнаступ з більшими шансами.

Зараз ви читаєте новину «Росія планує воювати проти України мінімум до 2028 року, але є нюанс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі