пʼятниця, 16 червня 2023 15:49

"Росія хоче підірвати Запорізьку АТОМНУ станцію" - Зеленський

"Росія хоче підірвати Запорізьку АТОМНУ станцію" - Зеленський
Росіяни можуть вдарити по ЗАЕС. Фото: energoatom.com.ua

Після підриву Каховської гідроелектростанції наступною ціллю російських окупантів стане Запорізька атомна електростанція.

Вони намагаються влаштувати нестабільність, сказав президент Володимир Зеленський в інтервʼю NBC News.

"Як і у випадку з греблею, їх не цікавить безпека України. Їм завжди потрібна нестабільність. І РФ хоче, щоб світ тиснув на Україну, вимагаючи зупинити "конфлікт", – вказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зустрівся з гендиректором МАГАТЕ Гроссі

В "Енергоатомі" та МАГАТЕ попереджають, що підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької АЕС

Рівень води у Каховському водосховищі, яке є джерелом для озера-охолоджувача ЗАЕС, упав приблизно на 4,1 м. Але у МАГАТЕ вказали, що помпи станції мають можливість працювати, навіть якщо рівень води опуститься приблизно до 11 м.

Експертам МАГАТЕ потрібен ширший доступ до території Запорізької атомної електростанції.

Вони хочуть перевірити "суттєвої розбіжності" у даних про рівень води у Каховському водосховищі, яке використовується для охолодження реакторів станції, заявив Гроссі.

За його словами, рівень Каховського водосховища швидко падає з того часу, як було серйозно пошкоджено нижню греблю через підрив ГЕС російськими окупантами.

Зараз ви читаєте новину «"Росія хоче підірвати Запорізьку АТОМНУ станцію" - Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі