субота, 03 грудня 2022 14:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія формує "тіньовий флот" ‒ ЗМІ дізнались подробиці

Росія формує "тіньовий флот" ‒ ЗМІ дізнались подробиці
Росія шукає додаткові танкери для перевезення нафти покупцям в Азію. Фото: radiosvoboda.org

Росія формує "тіньовий флот", за допомогою якого збирається обходити запроваджені Заходом обмеження на продаж нафти.

На думку аналітиків, після набуття санкціями чинності Росії буде потрібна більша кількість танкерів. Про це повідомляє Financial Times.

Нафту, яку росіяни раніше продавали в Європі, тепер потрібно буде транспортувати новим покупцям в Азії. Трейдери стверджують, що створення "тіньового флоту" зменшить вплив санкцій, але не усуне його.

Так, за оцінками судноплавного брокера Braemar, Росія, яка значною мірою залежить від іноземних танкерів для перевезення нафти, сформувала флот із понад 100 застарілих танкерів. Енергетична консалтингова компанія Rystad стверджує, що 2022 року Росія додала в ланцюжок нафтоперевезень 103 танкери за рахунок закупівель та перерозподілу суден, що обслуговують Іран та Венесуелу – країни, на які поширюється західне нафтове ембарго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Болгарія попри санкції качає російську нафту

"Суднам, які РФ купує анонімно, як правило 12–15 років. Очікується, що їх буде списано впродовж найближчих кількох років", ‒ розповів керівник відділу досліджень танкерів у Braemar.

У компанії також зазначають, що 2022 року оператори, повʼязані з Росією, придбали до 29 супертанкерів, відомих як VLCC (Very Large Crude Carrier). Це великі судна для перевезення сирої нафти. Кожне з них здатне перевозити понад 2 млн барелів.

Ймовірно, Росія також додала до свого флоту 31 танкер розміру Suezmax, здатний перевозити майже 1 млн барелів кожен, і 49 танкерів Aframax, кожен з яких може перевозити до 700 тис. барелів.

Однак аналітики стверджують, що Росія все одно відчує брак танкерів і в перші місяці 2023 року може зазнати ускладнень при збереженні рівня експорту. Це призведе до зростання цін.

Загалом Росії потрібно понад 240 танкерів, щоб зберегти поточні обсяги експорту, вважають аналітики Rystad.

3 грудня Росія тримає напоготові у Чорному морі 24 крилаті ракети "Калібр". Ворог вивів на бойове чергування 18 кораблів, заявила в суботу начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі національного телемарафону "Єдині новини", передає Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Росія формує "тіньовий флот" ‒ ЗМІ дізнались подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі